Nincs fagylaltgéped? Így készíthetsz krémes, egészséges fagyit otthon
2025. július 13. 9:11
Miért mennél fagyizóba, ha otthon is könnyedén elkészítheted a saját hűsítő nyári finomságodat? Ráadásul anélkül, hogy fagylaltgépre lenne szükséged. Legyen szó gyümölcsös, krémes vagy akár vegán fagylaltról, megmutatjuk, hogyan készítheted el pillanatok alatt. A kulcs mindössze néhány jól megválasztott hozzávaló és egy kis kreativitás.
Hogyan készíts fagyit fagylaltgép nélkül?
A fagylalt lényege, hogy egy ízesített, édesített folyadékot vagy krémet lehűtünk, miközben folyamatosan keverjük, hogy krémes állagú maradjon. Ha nincs fagylaltgéped, akkor neked kell gondoskodnod a keverésről. Ez néhány óránkénti átkeverést jelent, amíg el nem éred a megfelelő állagot. Ha viszont még ennyi időd sincs, hoztunk egy villámgyors megoldást: a Nicecream névre hallgató banánalapú vegán fagylaltot, amely percek alatt elkészül – és még egészséges is.
Alapanyagok, amelyekből fagylalt készülhet
Attól függően, milyen típusú fagyit szeretnél – tejes, joghurtos, gyümölcsös vagy épp vegán – a következő összetevőkkel érdemes dolgoznod:
- Alap: tej, tejszín, joghurt, túró (kvark), növényi italok
- Ízesítés: gyümölcsök (friss vagy fagyasztott), gyümölcslevek, fűszerek (pl. fahéj, kardamom, citromfű), csokoládé, kakaópor, kávé
- Édesítés: cukor, méz, juharszirup, agavészirup
- Extrák: magvak, csokidarabok, süteménymorzsa, karamell, só, granola
Így készül a házi fagylalt keveréses módszerrel
- Keverd össze az alapanyagokat a recept szerint.
- Öntsd a masszát egy jól zárható, fagyasztásra alkalmas edénybe.
- Helyezd a mélyhűtőbe. Két óra elteltével vedd ki, és keverd át alaposan egy habverővel vagy villával.
- Ezután félóránként ismételd meg a keverést három-négy alkalommal.
- Ha már elérte a kívánt krémességet, fagyaszd további 2–3 órán át, vagy tálald azonnal.
Nicecream – az egészséges fagyi
Ez a villámgyors, kalóriaszegény, teljesen növényi alapú fagylalt nemcsak egészséges, hanem elképesztően finom is. Nincs szükség hozzá semmilyen extra eszközre, csupán egy jó turmixgépre.
Hozzávalók 1–2 adaghoz:
- 1 érett banán (előző este felkarikázva lefagyasztva)
- 2 evőkanál növényi tej (pl. mandula-, szója-, rizs- vagy kókusztej)
- ízlés szerint egy marék fagyasztott gyümölcs (eper, málna, áfonya, mangó – amit szeretsz)
Így készül:
- Tedd a fagyasztott banánt, a növényi tejet és a választott gyümölcsöket egy nagy teljesítményű turmixgépbe.
- Pürésítsd simára, amíg fagylalt állagot nem kapsz. Ha szükséges, adhatsz hozzá még egy kevés növényi tejet a kívánt krémesség érdekében.
- Azonnal tálalhatod – nincs szükség további fagyasztásra.
Ez a változat nemcsak gyors és egyszerű, de hozzáadott cukor nélkül is édes, köszönhetően a banán természetes cukortartalmának. Ráadásul minden alkalommal variálhatod más-más gyümölcsökkel, így sosem lesz unalmas.
AJÁNLÓ: Unod a fagylaltot? Próbáld ki ezt: citromos sorbet házilag
Ezt láttad már? A fagyi évtizedek óta a nyár szimbóluma, régen fillérekbe került, ma akár 800 forint is lehet egy gombóc. De vajon miért? A videóban visszatekintünk a ‘50-es évektől a '70-es évek hőskorán át napjainkig, és megvizsgáljuk a drágulás okait. Cukrászokkal és ipartestületi szakértőkkel járjuk körül az alapanyagárak, munkaerőköltségek és gépesítés világát. Közben azt is megnézzük, otthon mennyiért készíthetünk házi fagyit, és megkóstolunk egy aggasztóan olcsó változatot is. A végén kiderül, hogy a gombóc ára jóval több, mint amit a tölcsér tartalmaz:
Fotó: Getty Images