Unod a fagylaltot? Próbáld ki ezt: citromos sorbet házilag

rtl.hurtl.hu

2025. június 21. 12:30

Ha nyár, akkor jégkrém – de mi lenne, ha most valami könnyedebb és gyümölcsösebb desszertet próbálnál ki? A házi sorbet tökéletes választás, ha frissítő finomságra vágysz, amit gyorsan és egyszerűen elkészíthetsz – akár fagylaltgép nélkül is!

Mi az a sorbet?

A sorbet egy tejmentes, víz alapú gyümölcsfagylalt. Alapját friss vagy fagyasztott gyümölcs, gyümölcslé vagy gyümölcspüré adja, amit vízzel és cukorral kevernek össze, majd megfagyasztanak. Ezzel szemben a hagyományos fagylaltban tej, tejszín és tojássárgája is szerepel, amitől az sokkal zsírosabb és nehezebb.

A sorbet nem krémes, hanem inkább jegesen lágy, de ha jól készíted, akkor fantasztikusan sima állagot érhetsz el – még fagylaltgép nélkül is!

Miért érdemes a sorbetet választani?

  • Laktózmentes: sem tej, sem tejszín nincs benne, így érzékenyek is fogyaszthatják.
  • Frissítő: a víztartalma miatt igazi üdítő hatása van, különösen hőségben.
  • Kalóriaszegényebb: kevesebb zsír és összességében kevesebb kalória, mint a hagyományos fagylaltban.
  • Vegán barát: ha tojás nélkül készíted, akkor teljesen növényi alapú is lehet.
  • Változatos: bármilyen gyümölcsből elkészítheted – eper, citrom, mangó, málna, ananász, barack, ribizli vagy akár paradicsom is lehet az alapja.

Hogyan készítsd el otthon?

A házi sorbet elkészítése meglepően egyszerű. Nincs szükség hozzá másra, mint:

  • gyümölcs vagy gyümölcslé
  • víz
  • cukor

és esetleg egy kis tojásfehérje, ha extra krémes hatást szeretnél.

A titok: többszöri keverés fagyasztás közben, hogy elkerüld a nagy jégkristályokat. Ha van fagylaltgéped, még jobb – de nélküle is működik!

Új hír

Tojásfehérje a sorbetben?

Talán meglepően hangzik, de a friss tojásfehérje egy klasszikus trükk a profiknál. A felvert fehérje levegőt visz a keverékbe, ettől a sorbet habosabb és selymesebb lesz. Emellett segít stabilabbá tenni a fagyit, így az nem válik olyan könnyen vizes állagúvá.

Meddig tárolható?

A házi sorbetet legjobb frissen vagy pár napon belül elfogyasztani. Bár a fagyasztóban akár 2 hétig is eláll, idővel veszít az állagából. Fontos: ha egyszer kiengedett, ne fagyaszd újra!

Extra tipp: Tálald friss mentával, citromfűvel vagy egy csepp likőrrel.

Használhatod desszertek kiegészítőjeként – például pitékhez, brownie-hoz vagy gyümölcssalátához.

+1 alaprecept

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 250 ml frissen facsart citromlé (kb. 5 citromból)
  • 250 ml víz
  • 250 g cukor
  • 1 bio tojásfehérje
  • 1 csipet só

Elkészítése lépésről lépésre:

  1. Facsard ki a citromokat, a legtöbb lé akkor jön ki belőlük, ha előtte enyhén megnyomkodod őket a pulton.
  2. Egy kis lábasban melegítsd fel a vizet a cukorral, amíg teljesen fel nem oldódik. Hagyd kihűlni legalább fél órát. Közben verd fel a tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá.
  3. Keverd össze a kihűlt cukorszirupot a citromlével, majd óvatosan forgasd bele a tojáshabot.
  4. Öntsd a keveréket egy lapos edénybe, és tedd a fagyasztóba. Az első 3-4 órában 30 percenként keverd át (először habverővel, majd kanállal), hogy ne keletkezzenek jégkristályok.

Ha van fagylaltgéped, azzal még krémesebb eredményt kapsz, de nélküle is remekül működik!

Így változott a fagyi ára az ’50-es évektől napjainkig:

Fotók: Freepik