Unod a fagylaltot? Próbáld ki ezt: citromos sorbet házilag
2025. június 21. 12:30
Ha nyár, akkor jégkrém – de mi lenne, ha most valami könnyedebb és gyümölcsösebb desszertet próbálnál ki? A házi sorbet tökéletes választás, ha frissítő finomságra vágysz, amit gyorsan és egyszerűen elkészíthetsz – akár fagylaltgép nélkül is!
Mi az a sorbet?
A sorbet egy tejmentes, víz alapú gyümölcsfagylalt. Alapját friss vagy fagyasztott gyümölcs, gyümölcslé vagy gyümölcspüré adja, amit vízzel és cukorral kevernek össze, majd megfagyasztanak. Ezzel szemben a hagyományos fagylaltban tej, tejszín és tojássárgája is szerepel, amitől az sokkal zsírosabb és nehezebb.
A sorbet nem krémes, hanem inkább jegesen lágy, de ha jól készíted, akkor fantasztikusan sima állagot érhetsz el – még fagylaltgép nélkül is!
Miért érdemes a sorbetet választani?
- Laktózmentes: sem tej, sem tejszín nincs benne, így érzékenyek is fogyaszthatják.
- Frissítő: a víztartalma miatt igazi üdítő hatása van, különösen hőségben.
- Kalóriaszegényebb: kevesebb zsír és összességében kevesebb kalória, mint a hagyományos fagylaltban.
- Vegán barát: ha tojás nélkül készíted, akkor teljesen növényi alapú is lehet.
- Változatos: bármilyen gyümölcsből elkészítheted – eper, citrom, mangó, málna, ananász, barack, ribizli vagy akár paradicsom is lehet az alapja.
Hogyan készítsd el otthon?
A házi sorbet elkészítése meglepően egyszerű. Nincs szükség hozzá másra, mint:
- gyümölcs vagy gyümölcslé
- víz
- cukor
és esetleg egy kis tojásfehérje, ha extra krémes hatást szeretnél.
A titok: többszöri keverés fagyasztás közben, hogy elkerüld a nagy jégkristályokat. Ha van fagylaltgéped, még jobb – de nélküle is működik!
Tojásfehérje a sorbetben?
Talán meglepően hangzik, de a friss tojásfehérje egy klasszikus trükk a profiknál. A felvert fehérje levegőt visz a keverékbe, ettől a sorbet habosabb és selymesebb lesz. Emellett segít stabilabbá tenni a fagyit, így az nem válik olyan könnyen vizes állagúvá.
Meddig tárolható?
A házi sorbetet legjobb frissen vagy pár napon belül elfogyasztani. Bár a fagyasztóban akár 2 hétig is eláll, idővel veszít az állagából. Fontos: ha egyszer kiengedett, ne fagyaszd újra!
Extra tipp: Tálald friss mentával, citromfűvel vagy egy csepp likőrrel.
Használhatod desszertek kiegészítőjeként – például pitékhez, brownie-hoz vagy gyümölcssalátához.
+1 alaprecept
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 250 ml frissen facsart citromlé (kb. 5 citromból)
- 250 ml víz
- 250 g cukor
- 1 bio tojásfehérje
- 1 csipet só
Elkészítése lépésről lépésre:
- Facsard ki a citromokat, a legtöbb lé akkor jön ki belőlük, ha előtte enyhén megnyomkodod őket a pulton.
- Egy kis lábasban melegítsd fel a vizet a cukorral, amíg teljesen fel nem oldódik. Hagyd kihűlni legalább fél órát. Közben verd fel a tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá.
- Keverd össze a kihűlt cukorszirupot a citromlével, majd óvatosan forgasd bele a tojáshabot.
- Öntsd a keveréket egy lapos edénybe, és tedd a fagyasztóba. Az első 3-4 órában 30 percenként keverd át (először habverővel, majd kanállal), hogy ne keletkezzenek jégkristályok.
Ha van fagylaltgéped, azzal még krémesebb eredményt kapsz, de nélküle is remekül működik!
Így változott a fagyi ára az ’50-es évektől napjainkig:
Fotók: Freepik