Tücsökből készült fagyi a Balatonnál? Nem vicc, és még egészséges is!

rtl.hurtl.hu

2025. május 19. 15:32

Tücsök a fagylaltban? Balatonon már ez sem hangzik meglepően. Egy balatoni cukrász tücsökből készít fagyit, miközben fiatal vállalkozók a Cápák közöttben tücsökszeletet kínálnak fehérjeforrásként. Bár elsőre bizarrnak hangzik, a rovarfehérje egyre népszerűbb – sőt, sokkal egészségesebb, mint gondolnád. 

Balatonon már fagyi is készül tücsökből

Egy balatoni cukrász, Pálfi Attila, olyan fagyival állt elő, amivel nem csak egy új ízt, hanem új étkezési kultúrát is kóstolgathatsz.

A balatonmáriafürdői Vitorlás Fagyizóban kapható „Ciripella” nevű fagylalt karamellás, mogyorós Gianduja-alapra épül, amelyre cukorkák helyett sós karamellás tücsök kerül – igény szerint. Ez az első hazai fagylalt, amely egész rovarokat tartalmaz, ráadásul az ötletet egy balatoni éjszakai fürdőzés inspirálta.

Mindenképpen valami Balatonhoz köthető különlegességet szerettem volna. Rengeteg volt a szúnyog, és akkor jött a gondolat, hogy készíthetnék szúnyogfagyit. 

De mivel az Európai Unióban csak négyféle rovar engedélyezett emberi fogyasztásra, a szúnyog nem jöhetett szóba. Így maradt a tücsök és a tücsökfagyi”

– mesélte a Sonline-nak a fagyi megálmodója.

A rovarfehérje nem csak poén – egyre többen látják benne a jövőt

Nem csak a fagylaltpultban tűntek fel a tücskök: a Cricks nevű startup a Cápák között műsorban próbálta megnyerni a befektetőket tücsöklisztből készült proteinszeleteivel.

Péter Dániel és Péter Bence 5 millió forintot kértek a Cápáktól, 15 százalékos részesedésért cserébe. Bár a Cápák nem haraptak rá a termékre, a fiúk nem adják fel.


Tudjuk, hogy a téma megosztó, de hisszük, hogy a rovarevésé a jövő. A tücsökliszt kétszer annyi fehérjét tartalmaz, mint a marhahús, és több Omega-3 van benne, mint a lazacban

 – érveltek a fiatalok a műsorban.

Fenntarthatóság a tányéron – és a tölcsérben is?

A Cricks célja egy fenntarthatóbb, egészségesebb társadalom, és ugyanígy gondolkodik a Ciripella fagyi alkotója is, aki külön hangsúlyozta a Balatonhoz való kreatív kötődést és a különleges élményt, amit ez a nem hétköznapi édesség adhat.


A rovaralapú élelmiszerek nem csupán gasztronómiai különlegességek – egyre inkább alternatív fehérjeforrásként jelennek meg világszerte. A Cricks jövőbeli célja, hogy a saját tenyésztésű tücskökből dolgozhassanak, így még fenntarthatóbbá válna a gyártásuk.

Te megkóstolnád?

A rovarfogyasztás nálunk még kuriózum, de egyre több magyar vállalkozás próbálja leküzdeni az undorát – legyen szó fagylaltról vagy proteinszeletről.

Egy biztos: a tücsök nem csak ciripelhet, hanem ropoghat is – akár a tölcséredben, akár egy energiaszeletben.

Ha érdekel, milyen más meghökkentő finomságokra fáj az emberek foga, akkor nézd meg korábbi videónkat!