A leves, amiről nem tudsz majd leszokni – hideg dinnyekrémleves újragondolva

rtl.hurtl.hu

2025. július 20. 9:53

Zamatos, fűszeres, hűsítő – és még egészséges is! Ha azt hitted, hogy a görögdinnye csak szeletekre vágva működik jól, akkor most meg fogsz lepődni. Mutatunk egy különleges nyári levest, ami nemcsak a hőhullámot hűti le, de garantáltan lenyűgözi a vendégeidet is egy grillpartin vagy egy vasárnapi ebéden.

A hideg dinnyekrémleves egy pikáns, ázsiai fűszerekkel megbolondított, mégis lágy és édes nyári előétel. Előnye, hogy:

  • vegán, gluténmentes és kalóriaszegény,
  • gyorsan elkészül,
  • és akár előző nap is elkészíthető – így csak elő kell kapni a hűtőből, és már tálalható is.

Hozzávalók (4 adaghoz):

  • 3 kg görögdinnye
  • 40 g friss gyömbér
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 fehér hagyma
  • 6 ek olívaolaj
  • 1 ek cayenne-bors
  • 1 ek currypor
  • só, bors
  • 2 db lime vagy citrom
  • 2 szál friss koriander
  • 2 szál friss menta

Így készül:

  1. A görögdinnye háromnegyedét aprítsd fel, magozd ki, és turmixold pépesre. A maradékot kockázd fel, és tedd mélyhűtőbe.
  2. A gyömbért, fokhagymát és hagymát szeleteld fel.
  3. Hevíts fel 3 evőkanál olívaolajat, és párold meg benne az előkészített zöldségeket.
  4. Add hozzá a cayenne-borsot, a curryt és a dinnye felét. Főzd gyengéd tűzön 15 percig, majd hagyd kihűlni, és tedd be egy éjszakára a hűtőbe.
  5. Másnap szűrd át a levest, add hozzá a maradék dinnyepürét, citrom levét, reszelt limehéjat, sót, borsot.
  6. Tálaláskor tegyél a tányérba a fagyasztott dinnyekockákból, öntsd rá a levest, és díszítsd friss korianderrel, mentával, lime-héjjal és egy kevés olívaolajjal.

A leves, amiről nem tudsz majd leszokni – hideg dinnyekrémleves újragondolva

+ 4 érdekesség a dinnyéről – amit (talán) még nem tudtál:

  1. A dinnye 92%-a víz – ezért hűsít annyira jól! Emellett C-vitaminban és antioxidánsokban gazdag.
  2. A dinnye héja is ehető! A dinnyét nyugodtan belereszelhetsz egy smoothie-ba vagy salátába.
  3. A mag is kincs!Nem kell kiköpnöd: tele van E-vitaminnal, magnéziummal és egészséges zsírokkal. Pörkölve isteni ropogtatnivaló.
  4. Tökéletes „zero waste” alapanyag – ha a héját és magját is hasznosítod, nemcsak a tested, de a bolygó is hálás lesz.

A hideg dinnyekrémleves nem egy szokványos nyári fogás, hanem egy frissítő, egészséges ízélmény. Ráadásul még főzni sem kell sokat hozzá – csak némi fűszer, egy kis kreativitás és persze egy jó nagy dinnye. Próbáld ki, tálald elegánsan vagy lazán pohárban, és figyeld a meglepett arcokat. Ez a leves nem csak hűt – hódít is!

Kapcsolódó tartalom: