Nyár ízei nyárson: ez a mozzarellás dinnyenyárs a szezon kedvence

rtl.hurtl.hu

2025. július 12. 10:46

Ha valami igazán látványos, frissítő és gyors nyári előételre vágysz, ne keresgélj tovább! Ezek a színes, mediterrán hangulatú nyársak ötvözik a sárga- és görögdinnye lédús édességét krémes mozzarellával, sonkával, és egy illatos, házi készítésű fűszeres vinaigrette-tel. Tökéletes választás teraszos vacsorákhoz, baráti összejövetelekhez vagy egy pohár bor mellé, és mindössze 15 perc alatt elkészül.

Miért pont dinnye?

A nyár két sztárja – a görögdinnye és a sárgadinnye – nemcsak hűsítő és lédús, hanem fantasztikusan passzolnak a sós, karakteres ízekhez is. A görögdinnye friss, roppanós és enyhén vizes textúrája igazi felüdülést nyújt a forró napokon, míg a sárgadinnye selymesebb, mézes aromájával és illatával szinte már önmagában is desszert.

Mindkettő tele van vitaminokkal (A-, C-vitamin, kálium), ugyanakkor kalóriaszegény – így bűntudat nélkül falatozhatók. És bár gyakran csak magában esszük őket, remekül működnek sós hozzávalókkal is: a sonkával alkotott klasszikus párosuk nem véletlenül örök kedvenc a mediterrán konyhában.

Ebben a receptben a kétféle dinnye nemcsak ízben, de színben is játékos kontrasztot ad – és ha egyszer kipróbálod, garantáltan új kedvenc nyári előételed lesz!

Mozzarellás dinnyenyárs

Hozzávalók (2-4 főre, kb. 6 nyárs)

  • 1 kisebb sárgadinnye
  • 1 szelet görögdinnye (kb. 2 tenyérnyi)
  • 80 g pulykasonka vagy mortadella (ízlés szerint)
  • 1 csomag mini mozzarella golyó (kb. 25 g)
  • 12 friss bazsalikomlevél
  • 2 evőkanál világos balzsamecet
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 ág friss kakukkfű
  • 2 szál friss oregánó
  • só, frissen őrölt bors

Elkészítés:

  1. A sárga- és görögdinnyét magozd ki, majd gömbvágóval (vagy kiskanállal) formázz belőlük 12 kis golyót, fele-fele arányban. A mozzarella golyókat csepegtesd le. A sonkaszeleteket vágd hosszú csíkokra, és hajtsd meg lazán, hogy szépen illeszkedjenek a nyársra.
  2. Fűzd fel váltakozva a dinnyegolyókat, a sonkát, a mozzarellát és a friss bazsalikomleveleket fa- vagy bambusznyársakra. Figyelj a szín- és ízharmóniára – a látvány is része az élménynek!
  3. A kakukkfű és oregánó leveleit finomra vágva keverd össze a balzsamecettel és az olívaolajjal. Ízesítsd sóval és frissen őrölt borssal.
  4. Helyezd a nyársakat egy nagyobb tálra, locsold meg őket a fűszeres vinaigrette-tel, és már tálalhatod is!

Tipp: Ha valami különlegesebbre vágysz, próbáld ki a mortadellát egy kis darált pisztáciával megszórva, vagy füstölt pulykasonkát a karakteresebb ízek kedvelőinek!

Ez a recept nemcsak szemet gyönyörködtető, hanem az ízek játéka is: az édes dinnye, a sós sonka, a krémes mozzarella és a friss fűszerek igazi mediterrán harmóniát teremtenek. Egy pohár rosé mellé pedig egyenesen tökéletes!

Fotó: Getty Images