Görögdinnye–feta saláta a nyár kedvence
2025. július 5. 11:30
Édes, sós, ropogós – és egyszerűen tökéletes a kánikulában! Ez a görögdinnyés-fetás saláta nemcsak látványos, de pillanatok alatt elkészíthető, és garantáltan feldobja a nyári ebédeket, grillpartikat vagy akár egy gyors hétköznapi vacsorát is. A citrusos öntet, a hűsítő menta és a pirított fenyőmagok igazi ízbombává varázsolják a szezon kedvenc dinnyéjét.
Ez a görögdinnye–feta saláta tökéletes példája annak, hogyan lehet egyszerű alapanyagokból izgalmas, friss és egészséges fogást varázsolni. Próbáld ki, és vidd magaddal a nyár ízét minden falatban!
Görögdinnyés feta saláta
Hozzávalók (4 személyre):
- Fél érett görögdinnye, kockákra vágva (kb. 800 g)
- 200 g feta sajt (vagy juhsajt), nagyobb kockákra vágva
- Egy marék friss mentalevél, durvára tépkedve
- 2–3 evőkanál fenyőmag (opcionális)
- 1 lime és 1 narancs frissen facsart leve
- 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 1 teáskanál méz vagy juharszirup
- Csipet chilipehely (elhagyható, ha nem szereted a csípőset)
- Só, frissen őrölt bors ízlés szerint
Olvasd el ezt is! Így választottak nagyszüleink is: 5 régi trükk a mézédes dinnyéhez
Elkészítése:
- Egy kis tálban keverd össze a lime- és narancslevet, az olívaolajat, a mézet (vagy juharszirupot) és a chilipehelyet. Sózd, borsozd ízlés szerint.
- Egy száraz serpenyőben, közepes lángon, aranybarnára. Ne hagyd magára, gyorsan megéghet!
- A dinnye- és fetakockákat óvatosan keverd össze egy nagy tálban, szórd rá a mentaleveleket és locsold meg az öntettel.
- Tálalás előtt szórd a tetejére a pirított fenyőmagot és díszítsd lime-héj reszelékkel vagy friss mentalevelekkel.
Tipp tálaláshoz: Különleges alkalomra tálald egy félbevágott, kivájt görögdinnyehéjban – garantált a wow-hatás.
Előre is elkészítheted, de a legjobb, ha frissen tálalod: így marad roppanós a dinnye és a feta.
Variációk, ha izgalmasra vágysz:
- Más dinnyével is működik! Cantaloupe vagy sárgadinnye extra édességet ad.
- Zöldséges változatban adj hozzá uborkát, rukkolát, paradicsomot vagy avokádót.
- Extra ízért használj mangó-chilis mézet, vagy szórd meg pirított dióval, kesudióval.
- Tartalmasabb verzióhoz keverj hozzá főtt quinoát vagy bulgurt – így már főétel is lehet belőle!
AJÁNLÓ: Dinnyekisokos: így kell kiválasztani a tökéleteset
Fotók: Freepik