Görögdinnye–feta saláta a nyár kedvence

rtl.hurtl.hu

2025. július 5. 11:30

Édes, sós, ropogós – és egyszerűen tökéletes a kánikulában! Ez a görögdinnyés-fetás saláta nemcsak látványos, de pillanatok alatt elkészíthető, és garantáltan feldobja a nyári ebédeket, grillpartikat vagy akár egy gyors hétköznapi vacsorát is. A citrusos öntet, a hűsítő menta és a pirított fenyőmagok igazi ízbombává varázsolják a szezon kedvenc dinnyéjét.

Ez a görögdinnye–feta saláta tökéletes példája annak, hogyan lehet egyszerű alapanyagokból izgalmas, friss és egészséges fogást varázsolni. Próbáld ki, és vidd magaddal a nyár ízét minden falatban!

Görögdinnyés feta saláta

Hozzávalók (4 személyre):

  • Fél érett görögdinnye, kockákra vágva (kb. 800 g)
  • 200 g feta sajt (vagy juhsajt), nagyobb kockákra vágva
  • Egy marék friss mentalevél, durvára tépkedve
  • 2–3 evőkanál fenyőmag (opcionális)
  • 1 lime és 1 narancs frissen facsart leve
  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1 teáskanál méz vagy juharszirup
  • Csipet chilipehely (elhagyható, ha nem szereted a csípőset)
  • Só, frissen őrölt bors ízlés szerint

Olvasd el ezt is! Így választottak nagyszüleink is: 5 régi trükk a mézédes dinnyéhez

Elkészítése:

  1. Egy kis tálban keverd össze a lime- és narancslevet, az olívaolajat, a mézet (vagy juharszirupot) és a chilipehelyet. Sózd, borsozd ízlés szerint.
  2. Egy száraz serpenyőben, közepes lángon, aranybarnára. Ne hagyd magára, gyorsan megéghet!
  3. A dinnye- és fetakockákat óvatosan keverd össze egy nagy tálban, szórd rá a mentaleveleket és locsold meg az öntettel.
  4. Tálalás előtt szórd a tetejére a pirított fenyőmagot és díszítsd lime-héj reszelékkel vagy friss mentalevelekkel.

Tipp tálaláshoz: Különleges alkalomra tálald egy félbevágott, kivájt görögdinnyehéjban – garantált a wow-hatás.

Előre is elkészítheted, de a legjobb, ha frissen tálalod: így marad roppanós a dinnye és a feta.

Variációk, ha izgalmasra vágysz:

  • Más dinnyével is működik! Cantaloupe vagy sárgadinnye extra édességet ad.
  • Zöldséges változatban adj hozzá uborkát, rukkolát, paradicsomot vagy avokádót.
  • Extra ízért használj mangó-chilis mézet, vagy szórd meg pirított dióval, kesudióval.
  • Tartalmasabb verzióhoz keverj hozzá főtt quinoát vagy bulgurt – így már főétel is lehet belőle!

AJÁNLÓ: Dinnyekisokos: így kell kiválasztani a tökéleteset

Fotók: Freepik