Langyos újkrumplisaláta tojással – friss nyári recept
2025. május 31. 5:40
A tavasz vége, nyár eleje igazi aranykor a szezonális zöldségek szerelmeseinek. A piacokon megjelenik a friss újkrumpli, a zsenge zöldborsó, a harsogóan ropogós retek és az illatos friss fűszernövények. Ez az az időszak, amikor egy egyszerű saláta is ünnepi étellé válhat – csak a megfelelő alapanyagok kellenek hozzá.
Langyos újkrumplisaláta tojással
Ez az újkrumplisaláta nemcsak friss és tápláló, hanem igazán laktató is – hála a keménytojásnak, a sós fetának és a pirított pisztáciának. Langyosan a legfinomabb, de hidegen is megállja a helyét akár ebédre, vacsorára vagy egy hétvégi kerti partin is.
Hozzávalók (4 személyre):
- 600 g újkrumpli, héjával, alaposan megmosva, félbevágva
- 4 db keményre főtt tojás, negyedelve
- 1 csésze zöldborsó (fagyasztott vagy friss, blansírozva)
- 4-5 db retek, vékonyra szeletelve
- 50 g feta sajt, morzsolva
- 2 ek pirított bacon
- ½ csésze sült csicseriborsó (opcionális, extra ropogósságért)
- 1 marék friss fűszernövény
- 2 marék salátakeverék (pl. madársaláta, rukola, fejessaláta)
A dresszinghez:
- 2 ek frissen facsart citromlé
- 1 ek fehérborecet
- 4 ek extraszűz olívaolaj
- 1 tk dijoni mustár
- Só, bors ízlés szerint
- 1 ek aprított bazsalikom vagy snidling
Elkészítése:
- Főzd meg sós vízben kb. 12-15 perc alatt, amíg megpuhul, de nem esik szét. Hagyd langyosra hűlni.
- Főzd keményre (10 perc), majd hűtsd le, hámozd meg, vágd négybe. Blansírozd a borsót, szeleteld a retket, készítsd elő a salátakeveréket. Pirítsd meg néhány szelet bacont.
- Egy kis tálban keverd össze a citromlevet, ecetet, olívaolajat, mustárt, sót, borsot, apróra vágott zöldfűszert.
- Egy nagy tálban forgasd össze az újkrumplit, borsót, retket, a salátaleveleket, fetát, csicseriborsót és a dresszing felét. Végül óvatosan tedd rá a tojásnegyedeket, majd locsold meg a maradék öntettel. Szórd meg pirított baconnel és friss zöldfűszerekkel tálalás előtt.
Tálalási ötletek, variációk:
- Langyosan kínálva jobban érvényesül az újkrumpli íze.
- Feta helyett használhatsz lágy kecskesajtot vagy mozzarella golyót.
- Kiváló önálló fogás, de jól passzol grillezett csirkéhez vagy lazachoz is.
- Tálald egy szelet ropogós kovászos kenyérrel, ha tartalmasabb ételt szeretnél.
- Vegán verzióhoz hagyd el a tojást és fetát, és adj hozzá több sült csicseriborsót.
Tudtad? A június eleji újkrumpli különösen ízletes és tápláló: a héja még vékony, húsa édeskés és omlós. Magasabb a C-vitamin-tartalma, és mivel kevesebb benne a keményítő, könnyebb emészteni, mint a téli burgonyát.
Fotók: Getty Images