Langyos újkrumplisaláta tojással – friss nyári recept

rtl.hurtl.hu

2025. május 31. 5:40

A tavasz vége, nyár eleje igazi aranykor a szezonális zöldségek szerelmeseinek. A piacokon megjelenik a friss újkrumpli, a zsenge zöldborsó, a harsogóan ropogós retek és az illatos friss fűszernövények. Ez az az időszak, amikor egy egyszerű saláta is ünnepi étellé válhat – csak a megfelelő alapanyagok kellenek hozzá.

Langyos újkrumplisaláta tojással

Ez az újkrumplisaláta nemcsak friss és tápláló, hanem igazán laktató is – hála a keménytojásnak, a sós fetának és a pirított pisztáciának. Langyosan a legfinomabb, de hidegen is megállja a helyét akár ebédre, vacsorára vagy egy hétvégi kerti partin is.

Hozzávalók (4 személyre):

  • 600 g újkrumpli, héjával, alaposan megmosva, félbevágva
  • 4 db keményre főtt tojás, negyedelve
  • 1 csésze zöldborsó (fagyasztott vagy friss, blansírozva)
  • 4-5 db retek, vékonyra szeletelve
  • 50 g feta sajt, morzsolva
  • 2 ek pirított bacon
  • ½ csésze sült csicseriborsó (opcionális, extra ropogósságért)
  • 1 marék friss fűszernövény 
  • 2 marék salátakeverék (pl. madársaláta, rukola, fejessaláta)
A dresszinghez:
  • 2 ek frissen facsart citromlé
  • 1 ek fehérborecet
  • 4 ek extraszűz olívaolaj
  • 1 tk dijoni mustár
  • Só, bors ízlés szerint
  • 1 ek aprított bazsalikom vagy snidling

Elkészítése:

  1. Főzd meg sós vízben kb. 12-15 perc alatt, amíg megpuhul, de nem esik szét. Hagyd langyosra hűlni.
  2. Főzd keményre (10 perc), majd hűtsd le, hámozd meg, vágd négybe. Blansírozd a borsót, szeleteld a retket, készítsd elő a salátakeveréket. Pirítsd meg néhány szelet bacont.
  3. Egy kis tálban keverd össze a citromlevet, ecetet, olívaolajat, mustárt, sót, borsot, apróra vágott zöldfűszert.
  4. Egy nagy tálban forgasd össze az újkrumplit, borsót, retket, a salátaleveleket, fetát, csicseriborsót és a dresszing felét. Végül óvatosan tedd rá a tojásnegyedeket, majd locsold meg a maradék öntettel. Szórd meg pirított baconnel és friss zöldfűszerekkel tálalás előtt.

Tálalási ötletek, variációk:

  • Langyosan kínálva jobban érvényesül az újkrumpli íze.
  • Feta helyett használhatsz lágy kecskesajtot vagy mozzarella golyót.
  • Kiváló önálló fogás, de jól passzol grillezett csirkéhez vagy lazachoz is.
  • Tálald egy szelet ropogós kovászos kenyérrel, ha tartalmasabb ételt szeretnél.
  • Vegán verzióhoz hagyd el a tojást és fetát, és adj hozzá több sült csicseriborsót.

Tudtad? A június eleji újkrumpli különösen ízletes és tápláló: a héja még vékony, húsa édeskés és omlós. Magasabb a C-vitamin-tartalma, és mivel kevesebb benne a keményítő, könnyebb emészteni, mint a téli burgonyát.

Fotók: Getty Images