Életmód

9 reggeli szokás, hogy könnyebben meginduljon a fogyás

rtl.hurtl.hu

2024. május 25. 8:06

Ahogy közeledik a nyár, egyre többen határozzák el, hogy megszabadulnak a fölös kilóktól. A cél elérése sokszor nagyon nehéznek bizonyul – jó hír, hogy már néhány apró változtatás a reggeli rutinban jelentősen segíthet a fogyásban.

A fogyás egyik legbiztosabb eszköze, ha egészséges reggeli rutint alakítunk ki. Kevesen tudják, de a reggeli szokásaink jelentősen befolyásolják szervezetünk anyagcseréjét, étvágyszabályozási képességét és az idegrendszerünkben felszabaduló endorfinok, azaz boldogsághormonok számát. Íme 9 tipp, amit érdemes beépíteni a reggeli rutinba.

Fogyasszunk fehérjében gazdag reggelit

A fehérjedús reggelinek több előnye is van: hosszabb ideig érezzük úgy, hogy jóllaktunk, ezért nagyobb eséllyel jutunk el az ebédig nassolás nélkül. Emellett a fehérjét lassabban tudja lebontani a szervezet, ráadásul több kalóriát éget el a megemésztése, mint a zsíroké és szénhidrátoké. Ilyen fehérjében gazdag ételek például a tojás, a görög joghurt, a túró, a dió és a chiamag.

Fogyasszunk több vizet

Alvás közben a szervezetünk sok vizet veszít, ezért fontos, hogy ébredés után megfelelően hidratáljunk, ami gyakorlatban egy-két pohár vizet jelent. Sokan nem tudják, de a gyakori éhséghullámok valójában a szomjúságból fakadnak. Ha napközben is odafigyelünk a folyamatos folyadékbevitelre, akkor hamar megfigyelhetjük, hogy az éhségérzet is csökken. Tehát a megfelelő hidratálás egyszerű, de nagyszerű módja annak, hogy minimális erőfeszítéssel fokozzuk a fogyást.

Fürdőzzünk a napfényben

Több szempontból is jót tesz, ha reggel 10-15 percet arra szánunk, hogy kiélvezzük a reggeli napsugarakat. Míg az ébredésben is segít a természetes napfény, több kutatás is igazolta, hogy mentális egészségüknek is jót tesz. A napfény hatására termelődő D-vitamin nemcsak csontjainkat erősíti, hanem a fogyást is elősegíti. Napfürdőzés közben azonban érdemes odafigyelnünk a mértékletességre és a megfelelő védelemre: mindig használjunk megfelelő fényvédő krémet, hogy minimalizáljuk az UV-sugarak káros hatásait.

9 reggeli szokás, hogy könnyebben meginduljon a fogyás
Wikimedia Commons

Gyakoroljuk a mindfulnesst

Az utóbbi időben egyre több helyen találkozhatunk ezzel a szóval: mindfulness. Ez a kifejezés egy olyan gyakorlatra utal, amikor minden érzékünkkel a jelen pillanatra összpontosítunk, és tudatosítjuk érzéseinket és gondolatainkat. Az ilyen tudatosságon alapuló gyakorlatok segítenek az érzetek pontos felismerésében, ezáltal korlátozva az elhízással összefüggő étkezési magatartást.

A mindfulness gyakorlása nagyon egyszerű: szánjunk öt percet a reggelünkből arra, hogy egy kényelmes és nyugodt helyen kapcsolatba lépjünk az érzékeinkkel. Ez lehet akár reggeli közben is. Figyeljük meg, mit érzünk a bőrünkön, mit hallunk, hogyan vesszük a levegőt, megkordul-e a gyomrunk, milyen ízű és textúrájú az étel, amit fogyasztunk, milyen ízek keverednek a reggelinkben.

Mozgassuk át a testünket

A fogyáshoz jelentősen hozzájárul, ha ébredés után valamilyen testmozgást végzünk. Nem kell megijedni, nem egy hosszú, intenzív edzésről beszélünk. Egy reggeli séta, egy rövid jóga vagy akár egy 15-20 perces rövid edzés is segít a fogyásban. A reggeli mozgás nagyobb jóllakottságérzést eredményez, illetve a vércukorszintet is szabályozza, ami szintén segít a túlzott éhség csökkentésében. Emellett a reggeli testmozgás segít a vérkeringés serkentésében, aminek köszönhetően frissebben vághatunk neki a napunknak.

Variáljuk, mivel megyünk munkába

Míg sokaknak az autó a legkényelmesebb módja annak, hogy eljussanak a munkahelyükre, a fogyás érdekében is érdemes más közlekedési eszközhöz nyúlni. Az autóban ülés ugyanis jelentősen csökkenti az időt, amit testmozgással tudunk tölteni. Érdemes kipróbálni, hogy heti egy-két alkalommal gyalog, kerékpárral vagy tömegközlekedéssel közelítsük meg a munkahelyünket. Ha esetleg ez nem opció, érdemes kipróbálni, hogy távolabb állunk meg a kocsival, és onnan gyalogolunk be. Kellő távolság esetén a gyaloglás vagy kerékpározás akár át is veheti a korábban említett reggeli testmozgás szerepét.

Csomagoljunk saját ebédet

Nagyon kényelmes a munkahely büféjébe vagy éttermébe leszaladni ebédért, de a fogyáshoz nem igazán segít hozzá. A fogyás egyik fontos eleme a tudatos étkezés, amihez az is hozzátartozik, hogy megtervezzük a napi étkezéseinket. Az ilyen tervezés jobb minőségű, változatosabb ételek bevitelével, tehát az elhízás alacsonyabb kockázatával jár.

Indítsuk a reggelt egy pohár kávéval vagy zöld teával

A fogyáshoz nem kell feladni a reggeli kávét: mindössze arra kell figyelni, mit adunk hozzá. Lehetőleg minél kevesebb cukorral fogyasszuk a reggeli kávénkat, és a szirupokat is kerüljük. Ha pedig nem szeretjük a kávét, egy pohár zöld tea is hasonló eredményekkel jár: serkenti az emésztést, és csökkenti az elhízás veszélyét.

Aludjunk többet

Az alváshiány szorosan összefonódik a megnövekedett éhségérzettel. Kutatások igazolják, hogy akik kevesebbet alszanak, azoknak az éhségérzete és a magasabb kalóriatartalmú ételek iránti sóvárgása sokkal erősebb, mint azoké, akik nyolc órát alszanak. A megfelelő mennyiségű alvás mellett fontos az is, hogy rendszeres legyen az alvásunk: próbáljunk törekedni arra, hogy esténként ugyanabban az időpontban feküdjünk, illetve ugyanakkor keljünk, ezzel segítve szervezetünket egy egészséges bioritmus kialakításában.

A havonta egészségesen elveszíthető testsúly mennyiségéről korábban itt írtunk.

Nyitókép: Pexels

#Életmód#fogyás#tipp#étkezési szokások#testmozgás#reggeli rutin#napfény#egészség#alvásminőség

Címlapról ajánljuk