Életmód

Tudta? Az öregedés csak előnyt jelenthet a szexben

rtl.hurtl.hu

2024. március 21. 16:06

„Az első tíz évben olyanok voltunk, mint két bot, ami egymáshoz dörgölődik” – mondta saját házaséletéről a hatvanas éveiben járó szexbestselleríró, Susan Bratton. Hogyan érték el férjével, hogy a heti 1-2 rutinszerű alkalomból heti 10-12 örömteli alkalom legyen? Hogyan tolhatjuk ki a végsőkig a szexuális aktivitás időszakát, ezáltal meghosszabbítva életünket is? Miért fontos a jó szexhez, hogy egészségesen éljünk? Bratton nagy titkokról lebbentette föl a fátylat.

A hatvanas éveiben járó Susan Bratton a világ legelismertebb szexuális biohackere. Önmagát leginkább az intim wellness mestereként definiálja, az intim wellness pedig a különböző szeretkezési technikák, hálószobai kommunikációs készségek ismeretét foglalja magában.

Bratton a saját párkapcsolatából tanult a legtöbbet, és egy ponton úgy érezte, papírra is kell vetnie tapasztalatát:

Az első tíz évben olyanok voltunk, mint két bot, ami egymáshoz dörgölődik 

– vallott őszintén házasságáról az írónő a neurohacking.com podcastjában. Bratton házasságában is elérkezett az a pont, amikor már kihűlt a szenvedély, ők azonban nem a válást választották, hanem kíváncsiak voltak, mi lehet a háttérben.

„Oké, el kell juttatnom őt arra a pontra, hogy orgazmusa legyen, különben nem végeztem el a munkámat, aztán el kell jutnom az orgazmusig, hogy ő is tudja, hogy én is éreztem, és aztán vége" – mondta a kezdetekről Bratton. 

Az öregedés és a tudatos szexualitás

A szürke hétköznapokra ráunva férjével megállapították, hogy másra vágynak, ezért lelki és biológiai oldalról is elkezdtek tanulni a szexualitásról és a szeretkezésről. Ez szinte azonnal átalakította a kapcsolatukat:

Heti egy-két alkalomról mostanra heti tíz-tizenkét alkalomra nőtt a gyakoriság, és ezzel együtt a szex linearitása a szeretkezés körkörösségébe ment át

– fogalmazott a hatvanas éveiben járó nő, aki szerint az öregedés csak előnyt jelenthet az ágyban. Minden együttlét más és más, ezek a tapasztalatok pedig összeadódnak, és idővel megtanuljuk biztonságosan kifejezni magunkat. Bratton ezt tudatos szexualitásnak hívja. 

Ám ahhoz, hogy elérjünk a csúcsra, ezt a tudatos szexualitást ki is kell alakítanunk, amit a szakember szerint csak kommunikációval érhetünk el. Bratton azt javasolja, hogy a partnerek kössenek egymással úgynevezett lelki paktumot, ami garantálja egymás felé a teljes nyíltságot és őszinteséget. 

A biohacker arra figyelmeztet, hogy hatalmas a különbség a szexuális vágyak és a fantázia közt. Utóbbit érdemes meghagyni csak az elménknek, ugyanakkor ajánlatos megosztani párunkkal, bármennyire is elrugaszkodott az a vágykép a valóságtól. Így a szégyent felváltja az őszinteség, ami a megfelelő szexuális kommunikáció alapja.

Bratton szerint természetes, hogy vannak olyan napok, amikor nehezen megy az ellazulás, ilyenkor érdemes a partner segítséget kérni, hiszen az izgalom a relaxációval kezdődik, nem pedig az erőltetéssel. Bratton szerint senkinek sem lehet jó a szexuális élete, ameddig az teljesítményorientált.

A biochacker, aki azt hirdeti, hogy a szexualitás meghosszabbítja az életet, a maga részéről el tudja képzelni, hogy halála napjáig szexeljen.

Mi az a biohacking?

A megfelelő szexuális élethez Bratton szerint elengedhetetlen a szexuális biohacking, amelynek lényege, hogy visszafordítsák az öregedő nemi szervek és az agy óráját. Ebbe beletartozik a megfelelő véráramlás és az idegi pályák aktiválása, és nem csak a kimondott nemi szervekről van szó.

Alakíts ki erős idegpályákat a legnagyobb nemi szervedhez, az agyadhoz

– javasolja a szakértő. Ennek alapja szerinte nem más, mint a helyes táplálkozás és a megfelelő alvás, valamint a nitrogén-monoxid kiválasztását segítő tápanyagok bevitele. Ez a neurotranszmitter az élettani funkciók irányításában, biokémiai folyamatok szabályozásában, a sejtek közötti jelátvitelben játszik fontos szerepet, kell a megfelelő vérellátás, szívműködés, az erek állapotának fenntartásához, továbbá baktériumölő hatása is van. Bratton szerint a nitrogén-oxid teszi lehetővé, hogy idős korban is megmaradjon a szexuális jóllét. A neurotranszmitter termelődését elősegíti a zöld leveles zöldségek és a cékla fogyasztása.

Mindezt a szakember öregedésgátló és hosszú életet biztosító gyakorlatokkal, valamint szexuális masszázzsal javasolja kiegészíteni. 

A szexuális élet egészségre gyakorolt hatása

Csupán a szextől nem fogunk lefogyni, ám cserébe hosszabb ideig élhetünk – vallja a biohacker, aki szerint rengeteg egészségügyi előnye van a rendszeres szexuális életnek. Az elsők között sorolja fel a különböző hormonokat, amelyek aktus közben szabadulnak fel: ilyen az oxitocin, amit szerelemhormonnak is hívnak, mivel boldogságérzettel párosul, és elősegíti a kötődést. Szex közben az oxigénellátás, a véráramlás fokozódik, és prolaktin hormon is felszabadul, ami a közösülés utáni szexuális kielégülésérzetért felelős. A jó szex emellett elősegíti az immunműködést, és csökkenti a vérnyomást, az orgazmus pedig Bratton szerint egyenesen újraindítja az idegrendszert a neurotranszmitterek felszabadításával. 

A biohacker szerint a legnagyobb akadálya az egészséges szexuális kapcsolódásnak, hogy az emberek általában nehezen lazulnak el és jutnak ki a fejükből egy-egy nehéz nap után, aminek a digitális kor sem kedvez. 

A digitalizáció ma már elmosta a határokat munka és magánélet között: nem ülünk le a párunkkal, és beszélgetünk egy jót, ehelyett a laptop vagy a telefon előtt görnyedünk, nincs időnk egymásra, nem teremtjük meg az intimitást, így nem csoda, hogy nincs kedvünk szexelni sem. 

Nyitókép: pexels.com

#Életmód#szex#szexuális élet#susan bratton#agy#időskori szex#egészség#ma#egészséges életmód#szexualitás#intimitás#öregedés#hosszú élet#házasság#párkapcsolat

Címlapról ajánljuk