Életmód

Hamis pénz felismerése – Gyanús bankjegyet kaptál? Így ellenőrizd azonnal

rtl.hurtl.hu

2024. március 3. 6:05

Bárkivel előfordulhat, hogy gyanús bankjegyet kap akár a boltban. De hogyan lehet ezt ellenőrizni? Mutatunk pár trükköt, amelyekkel egyszerűen és gyorsan fel lehet ismerni a hamis pénzeket.

 

Sokkal több hamis eurót találtak itthon, mint forintot

A jegybank szakértői 2362 darab különböző valutahamisítványt, ezen belül 2270 darab hamis euróbankjegyet vizsgáltak meg, a készpénzforgalomból pedig 363 darab hamis forintot szűrtek ki tavaly szeptember végéig – közölte február elején a Világgazdasággal a Magyar Nemzeti Bank. Tavaly

a lefoglalt hamis forintok döntő többsége a 20 ezer és a 10 ezer forintos bankjegyek közül került ki, hasonlóan a 2022-es évhez, amikor a hamisítványok 90 százalékát tették ki.

Az adatok szerint az MNB jóval több hamis euróbankjegyet talált, mint forintot. Ez azért figyelemre méltó, mert például Szlovákiában, ahol az uniós fizetőeszközt használják, tavaly kevesebb hamisítványra bukkantak, mint Magyarországon. Az Új szó korábbi cikke szerint északi szomszédainknál mindössze 1697 hamis euróbankjegyet foglaltak le 2023-ban.

A néhol valóban megtévesztő hamisítványok kiszűrése általában a pénztárakban használt kombinált UV-A és UV-C lámpa alatti ellenőrzéssel vagy nagyítóval történik, azonban vannak ennél egyszerűbb, akár már a boltban elvégezhető módszerek is. 

Mutatunk pár trükköt, amelyekkel azonnal kiszúrható, ha egy bankjegy hamisítvány.

Hogyan lehet felismerni a hamis pénzeket?

A forintbankjegyeken több, csalást megnehezítő, szabad szemmel is jól kivehető biztonsági elem található. Hamisításuk teljesen így sem zárható ki, és néhány hamisítvány bekerül a készpénzforgalomba, azonban szerencsére szemrevételezéssel, tapintással és mozgatással is ki lehet szúrni a gyanús bankókat. Az igazi bankjegyeket egyebek mellett a következőkről lehet felismerni.

  • Vízjel: a bankjegyet fény felé tartva a rajta látható történelmi személy fakóbb, kisebb tükörképének meg kell jelennie az ellenkező, vagyis a bal oldalon.
  • Illeszkedőjel: ha fény felé tartja a bankót, annak jobb felső, hátoldalának bal felső sarkába nyomtatott ábratöredékek „H” betűvé egészítik ki egymást. A módszer mindkét irányból ellenőrizhető.
  • Biztonsági szál: fényben láthatóvá válik a papírpénzen. Egy sötét, vékony vonal, amelyen aprócska betűkkel egy ismétlődő „MNB” felirat és egy értékjelzés olvasható.
  • Hologramfólia: a bankjegy előoldalán a vízjelmező mellett jobbra található, a papírpénz síkjából nem emelkedik ki. Felületén az ismétlődő elemekben látszik Magyarország címere, az „MNB” felirat és az adott bankó értékjelzése is.
  • Rejtett kép: A bankjegy hátoldalának bal szélén található rozettában, a bankjegyet közel szemmagasságban tartva, síkban elforgatva egy „H” betű jelenik meg.
Hamis pénz felismerése – Gyanús bankjegyet kaptál? Így ellenőrizd azonnal
A megújított húszezer forintos bankjegy, amelyet 2015. december 14-től hozott forgalomba a Magyar Nemzeti Bank. Fotó: Faludi Imre / MTVA / Bizományosi

Applikációval is ellenőrizheti a gyanús bankjegyeket

2019-ben egy hasznos alkalmazást adott ki az MNB, amely megkönnyítheti a dolgunkat, ha hamisított forinttal állunk szemben. A Forint App a bankjegyek előoldaláról készített fénykép segítségével lehetőséget biztosít azok valódiságának vizsgálatára, így bárki másodpercek alatt, pusztán az okostelefonjával azonosíthatja a talált pénzek biztonsági elemeit. 

Akár még a boltban, a visszajáró kézhezvételekor megvizsgálhatjuk, hogy tényleg valódi-e a kapott bankjegy.

Az applikáció andoridos eszközökre és iPhone-okra is ingyenesen letölthető a Google Play áruházban, illetve az Apple Store-ban. A jegybank szerint azonban az alkalmazás nem helyettesíti a professzionális bankjegyellenőrző berendezéseket, így amennyiben egy forintbankjegy valódiságát illetően bizonytalanok vagyunk, úgy bármelyik postahivatalban és bankfiókban, vagy az MNB lakossági pénztárában célszerű ellenőriztetni azt.

Mi a teendő, ha hamis pénz kerül hozzánk?

Büntetőjogi szempontból a bankjegyek és az érmék hamisítása, valamint a hamis pénz forgalomba hozatala bűncselekménynek minősül. Fontos tudni azonban, hogy az is vétséget követ el, aki jóhiszeműen jut hozzá a hamis pénzhez, ám utólag észleli, hogy hamisítvány, mégis szándékosan forgalomba hozza azt, vagyis fizet vele.

Meghamisított készpénzt tehát sem fizetésként, sem más jogcímen nem szabad elfogadni. Ha mégis a birtokunkba került egy gyanús bankjegy vagy érme, a hitelintézetekhez vagy a posta pénztáraihoz fordulhatunk szakértői vizsgálat kezdeményezése céljából. Az MNB nemcsak a hamisgyanús forint-, hanem a külföldi bankjegyek és érmék szakértői vizsgálatát is díjmentesen végzi.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Életmód#bankjegy#forint#hamisítvány#hamis bankjegy#mnb#magyar nemzeti bank#euró#pénz#Pénzkérdés#Gazdaság

Címlapról ajánljuk