Gazdaság

Hiába a brutális veszteség, a jegybank luxusnyaralójának textiljeire 200 millió is elmehet

Kovács-Angel MariannaKovács-Angel Marianna

2024. április 3. 6:03

Szerény és biztató nevet kapott a Balatonakarattya Oktatási- és Konferencia Központ – valójában azonban a döbbenetes veszteséget összehozó Magyar Nemzeti Bank luxusnyaralójáról van szó, ahova még a Balatont is bevezették. Itt még akkor is röpködnek a milliók, ha csak a textilek bérléséről és tisztíttatásáról van szó, miközben a jegybank idén is várhatóan jelentős veszteségeket könyvelhet el. 

A Magyar Nemzeti Bank tulajdonában lévő MNB-Biztonsági Zrt. üzemelteti a Balatonakarattya Oktatási- és Konferencia Központot, aminek neve talán ismerősebben cseng úgy, hogy az MNB luxusnyaralója, ahová még a Balatont is bevezették

A biztató nevű, valójában inkább luxusszállodának tűnő központ egykor MÁV-üdülő volt, az MNB alapítványai 2015-ben 890 millió forintért vették meg. És bár az oktatási központ megnevezés miatt arra asszociálhatunk, hogy az épület falai között gyerekek, fiatalok tanulhatnak, nem igazán erről van szó. A Veol.hu cikke szerint a balatonakarattyai komplexum „elsődleges funkciója, hogy a jegybank tevékenységével összhangban a munkavállalóinak szóló workshopok, képzések és kihelyezett tárgyalások helyszínéül szolgáljon a jövőben”. 

Ez pedig nem olcsó mulatság. 2022-ben az étteremmel, uszodával, teniszpályával rendelkező vízparti „konferenciaközpont” éves működési költségét 2 milliárd forintra becsülték a Népszava szerint. 

Most az üzemeltető 36 hónapra összesen nettó 158 millió (bruttó 200,6 millió forint) keretösszeg erejéig – 70 százalékos lehívási kötelezettséggel, 30 százalék opcióval – keresett vállalkozást a szálloda részére különféle textíliák bérbeadására, mosodai tisztítására, vasalására, begyűjtésére. A megbízást a Salesianer Miettex Magyarországi Kft. nyerte el.

Brutális veszteség

Természetesen ez az összeg csepp a tengerben, ha a jegybankról van szó. Az MNB tavalyi évre vonatkozó jelentése még nincs meg, de nyugodtan kijelenthető, hogy brutális számok érkezhetnek. Az MNB munkatársainak tanulmánya alapján a jegybank 1961 milliárd forint és 2386 milliárd forint közé várta a tavalyi veszteségét, ami a GDP 2,5-3 százaléka. A jegybank 2022-ben 402 milliárd, 2023 első félévben 999 milliárd forint veszteséget könyvelt el, így az említett, 2000 milliárd körüli éves veszteség nem tűnik elrugaszkodottnak.

Tavaly az RTL Híradó mutatta be, hogy miközben az MNB vesztesége százmilliárdokra rúgott, Matolcsy György jegybankelnök fia, Matolcsy Ádám és barátai a Nemzeti Bankon rengeteget kerestek:


Matolcsyék tartós mélyrepülése miatt kellett úgy módosítani a jegybanktörvényt, hogy az MNB-t ne kelljen visszatőkésítenie a költségvetésnek, hiszen az a magyar gazdaságnak mélyütés lenne. A költségvetés amúgy sincs túl jó állapotban. Március elején Varga Mihály egy rendezvényen jelentette be, hogy a kormány nem tudja tartani az idei költségvetést, és mint kedden kiderült, 2023-ban a tervezett csaknem duplája lett az államháztartási hiány: 5018 milliárd forint, a GDP 6,7 százaléka.


Nyitókép: Google Maps

#Gazdaság#mnb#matolcsy györgy#jegybank#közbeszerzés#ma#luxus#nyaraló#költekezés

Címlapról ajánljuk