Gazdaság

Lassított az MNB, de tovább csökkent az alapkamat, olcsóbbak lehetnek a hitelek

rtl.hurtl.hu

2024. április 23. 14:22

Holnaptól már csak 7,75 százalékos az alapkamat, de az MNB már fél százalékra mérsékelte a kamatvágást. A szakértők szerint az év közepéig 6,5-7 százalékra süllyedhet az irányadó ráta, ez pedig a hitelek kamataira is hatással lesz.

A várakozásoknak megfelelően döntött keddi ülésén a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa, és fél százalékponttal 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot – írta a Bank360.hu. Az egynapos jegybanki betét kamata 6,75 százalékra ment le, az egynapos fedezett hitelé pedig 8,75 százalékos lett.

A kamatvágást több tényező is indokolta, egyrészt az infláció meredek ütemben csökkent az elmúlt hónapokban, márciusban már csupán 3,6 százalékos volt, és bár a második félévben valamivel gyorsabb drágulásra számítanak a szakértők, még a mostani alapkamat is bőven reálkamatot jelent. Az MNB éves átlagban 3,5-5 százalékos inflációra számít az idén, vagyis ha kedvezően alakulnak a folyamatok, már az idén visszatérhet az áremelkedés üteme a jegybank 2-4 százalékos célsávjába.

Februárban még 1,0, márciusban pedig 0,75 százalékponttal csökkent az alapkamat, de Virág Barnabás alelnök már akkor jelezte, hogy a második negyedévben kisebb kamatvágásokkal folytatódik a lazítás. A külső tényezők közül azóta a geopolitikai helyzet romlott, miután Irán megtámadta Izraelt, és ez a kőolaj árára is hat, emelkedhetnek az üzemanyagárak. Az Egyesült Államokból érkező makroadatok hatására még későbbre tolódott és kisebb lehet a Fed első kamatvágásának várható időpontja. Ennek nyomán a feltörekvő piacok kockázati megítélése is romlott, emiatt sem vártak nagyobb mértékű kamatvágást a szakértők.

A magyarországi kamatcsökkentés legnagyobb nyertesei a banki adósok lesznek, de eltérő mértékben és időben érezhetik ennek hatását a hitelek kamataiban. 

A vállalkozások számára már áprilisban véget ért kamatstop, így ők a BUBOR-hoz (bankközi kamatláb) igazodva fizetik tovább a hiteleiket, a BUBOR pedig az alapkamattal együtt csökken.

A háztartások jelzáloghiteleinek kamatstopját várhatóan az év végéig meghosszabbítják, így őket egyelőre nem érintik a kamatvágások, de annak lehet némi hatása a többi lakossági hitelre. A jegybanki kamat befolyásolja a hosszabb kamatperiódusú lakáshitelek referenciakamatául szolgáló BIRS mutatókat, bár ezek az értékek jellemzően csak lassabban követik az alapkamatot, az elmúlt egy hónapban pedig ellentétesen mozogtak, csaknem egy százalékkal emelkedtek. Így a lakáshitel felvételén gondolkodók néhány hónapon belül aligha számolhatnak a jelenleginél alacsonyabb kamatokkal.

A fogyasztási hiteleknél a kamatok mérséklődése folyamatos volt az elmúlt hónapokban, aminek hatására a Bank360.hu személyi kölcsön kalkulátorában már 12-13 százalékos THM-mel is találhatnak ilyen hitelt az ügyfelek.

Nyitókép: Róka László/MTVA

#Gazdaság#magyar nemzeti bank#jegybank#alapkamat#hitel#hitelkamat

Címlapról ajánljuk