Életmód

Így lehet féláron gyógyszerhez jutni: legális, mégis sokan nem ismerik

rtl.hurtl.hu

2024. február 25. 4:01

Hiába lábalunk ki a télből, még mindig dübörög az influenzaszezon. Adunk egy tippet, hogyan lehet olcsóbban, akár féláron gyógyszert vásárolni.

Hiába köszöntött be az enyhébb idő, a náthaszezon még korántsem ért véget: a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) legfrissebb adatai szerint az év ötödik hetében, január 29. és február 4. között több mint 47 ezren fordultak influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz, akut légúti fertőzés tüneteivel pedig több mint ötször ennyien, 271 ezren. Ahogy Európában mindenhol, úgy már Magyarországon is több a szezonális influenzás, mint a covidos beteg.

Nem mindegy tehát, mennyit tudunk spórolni a gyógyszereken. Jó taktika, ha valaki a gyógyszerekből, vitaminokból a nagyobb kiszerelést választja, hiszen így az egységár szinte mindig kevesebb. Vannak persze olyanok, akik előre betáraznak vény nélkül kapható készítményekből betegség esetére, hogy ne kelljen már egy kisebb megfázással egyből a háziorvoshoz rohanni. 

Pedig mindenki jobban teszi, ha rendelőben veszi meg a gyógyszereket. Ugyanis

akár féláron is megkaphat bizonyos gyógyszereket, ha azokat az orvos írja fel, és nem a patikában veszi meg.

Ráadásul a receptre kapható készítmények gyakran több hatóanyagot tartalmaznak, így kevesebbet kell beszedni belőlük, jobban megéri egységáron is. Mindenképpen érdemes tehát elmenni orvoshoz, akár olyan egyszerűbb dolgok miatt is, mint egy sós vizes orrcsepp. 

A gyógyszerek ártámogatásának részleteiről itt olvashat, de a gyógyszertárban is érdemes megkérdezni, hogy egy adott termékkel megegyező hatóanyagtartalommal van-e másik, olcsóbb készítmény. Például a fájdalomcsillapítók jellemzően ilyen termékek lehetnek: van olyan készítmény – amiben ugyanannyi (500 mg) metamizol-nátrium van, mint egy hasonló és népszerű termékben – 10 darab 232 forintért is beszerezhető, míg a jól ismert fájdalomcsillapítók ennek többszörösébe kerülnek.

Akár 80, 55, 25 százalékos támogatás járhat az adott gyógyszerre, attól függően, hogy milyen típusú betegségre való. Szempont például, hogy népegészségügyi szempontból kiemelkedően fontos vagy közepesen súlyos megbetegedésről, esetleg krónikus megbetegedésről van szó. 

A kedvezményhez csak annyi kell, hogy legyen társadalombiztosításunk és olyan patikában váltsuk ki a felírt készítményt, ami a NEAK-kal szerződött. 

 Így lehet féláron gyógyszerhez jutni: legális, mégis sokan nem ismerik
A D-vitamin ára receptre olcsóbb lehet, ahogy a többi vitamint is gazdaságosabb lehet orvosnál kérni. (Kép forrása: Pexels)

Tavaszi időszak és a fáradtság

A huzamosabban enyhe időjárás azonban nemcsak a megfázásos betegségeket hozza elő, hamarosan beüt a tavaszi fáradtság időszaka is. A tél végére a kevés napsütés miatt a szervezetünkben fokozódik a melatoninképződés, ezért fáradékonyabbak leszünk és többet alszunk. Sőt, a napsütés hiánya D-vitamin-hiányt is okoz. Így a tavaszi időszak előtt egy vitaminkúra biztosan nem árthat – persze erről érdemes orvossal, gyógyszerésszel is egyeztetni, nehogy a ló túloldalára essünk.

Illetve itt is érdemes számításba venni, hogy nemcsak a gyógyszerek ára, hanem az orvosi D-vitamin ára is kevesebb, ha vényköteles formában, receptre váltjuk ki őket. Ehhez persze el kell menni a háziorvoshoz.

Például a 100 darabos D-vitamin fogyasztói ára 1939 forint, de emelt támogatás esetén – természetesen receptre felírva – 582 forintért meg lehet venni, és még normatív támogatás esetén is csak 873 forintba kerül.

Még velünk marad egy ideig a koronavírus is 

Noha már több az influenzás beteg, mint a covidos, nem szabad megfeledkezni a koronavírus azon képességéről, amit a járvány kezdete óta kiterjedt kutatásokban bemutattak: a vírus több szervrendszert is meg tud támadni, úgynevezett hosszú covidot (long covid) okozva, tartós egészségügyi problémákat eredményezve.

A covid nagyon sok idegrendszeri tünettel jár, például szaglásvesztés vagy alvászavar. Van, akinél ezek a tünetek hónapokig, évekig fennállnak, még akkor is, ha a betegséget viszonylag könnyen átvészelte. Dr. Dénes Ádám immunológus agykutató elmondta, ma már tudjuk, hogy ez annak a következménye, hogy a vírus miatt gyulladás alakul ki az agyban:


Hozzászólna? Megteheti az RTL Facebook-oldalán:

 

 

Nyitókép: Róka László / MTVA / Bizományosi

 

#Életmód#gyógyszertámogatás#gyógyszerek#recept#vény nélküli gyógyszerek#vény#háziorvos#patika#gyógyszertár#olcsó gyógyszer#olcsó#d-vitamin#vitaminhiány#vényköteles#c-vitamin#vitaminok#spórolás#spórolási tippek#egészség

Címlapról ajánljuk