Életmód

Ezt együk, ha meg akarjuk őrizni az agyunk egészségét

rtl.hurtl.hu

2024. február 19. 9:28

Az agy öregedésével nemcsak a korunk előre haladtával érdemes foglalkozni, már korábban oda kell figyelni arra, hogy mit eszünk, hogy megelőzzük a hanyatlást.

Arra, hogy az étkezésünk milyen hatással lehet az agyunk egészségére, egészen addig nem gondolunk, amíg nem állunk tanácstalanul az otthonunk egyik szobájában azon tűnődve, hogy miért mentünk be oda – figyelmeztet a Health Digest, amely egy dietetikus szakértőt kérdezett a témáról. Maggie Moon három szempontot sorolt fel, amit figyelembe kell venni, amikor arról gondolkodunk, hogy étkezésünknek milyen hatása van a memóriánkra, az agyunk öregedésére és a kognitív hanyatlásra.

A szakértő azt mondta, nem tudja eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos a megfelelő zsírsavak bevitele. Túl sok telített és transz zsírsav bevitele esetén nem működik megfelelően a vér-agy gát, az agyunk ki van téve az oxidatív stressznek és gyulladásnak, nő a demencia kockázata. Az egészséges zsírsavak viszont segítenek a betegségek megelőzésében, javítják a memóriát és a tanulás képességét. Az omega-3 zsírsavakban gazdag étrend a szívnek is jót tesz, és kevesebb helyet hagy a káros zsírsavaknak. Különösen jó beviteli forrás a dió, a dietetikus nassoláshoz, vagy reggelire is javasolja, hogy együnk almát és diót.

Az ételek hozzáadott cukortartalma is árt az agynak. Egy tavalyi tanulmány szerint az egyszerű cukrok, mint a fruktóz és a szacharóz növelik a demencia kialakulásának kockázatát. Ugyanakkor Moon szerint a nassolásról nem kell leszokni, fogyasszunk természetes finomságokat: aszalt szilvát dióval, turmixot antioxidánsokban gazdag bogyós gyümölcsökből, étcsokoládéba mártott banánszeleteket.

Egy 2018-as tanulmányban 11 évvel fiatalabbnak találták azok agyát, akik naponta fogyasztottak leveles zöldségeket azokénál, akik nem. Az agynak szüksége van olyan tápanyagokra, mint a K-vitamin, lutein, folsav és béta-karotin, ami megtalálható a kelkáposztában, spenótban, brokkoliban. A szakértő szerint salátát mindenhez lehet enni, zöldséget mindenhez lehet adni.

Az agyunk egészségével pedig nemcsak akkor kell foglalkozni, amikor öregedni kezdünk, hanem már korábban, hogy megelőzzük a kognitív hanyatlást. Az agy egészségét szolgáló ételek között a bogyós gyümölcsöket, a tojást, a tenger gyümölcseit, a kimcsit és más erjesztett ételeket, a fekete babot, a sovány baromfit, a teljes kiőrlésű gabonát és az olívaolajat emelte ki a dietetikus.

Korábbi cikkünkből megtudhatja, hogy a szív- és érrendszeri betegségekre milyen hatással van, ha valaki ki tudja magát hétvégén aludni.

Nyitókép: iStock / Getty Images Plus

#Életmód#egészség#étkezés#étrend#agy#zsírsav#cukor#zöldség#táplálkozás

Címlapról ajánljuk