CinemaKlub

Jöjjön 6 ikonikus szerep, amit többször is eljátszottak!

Jenei BrigittaJenei Brigitta

2017. május 31. 10:56

Manapság minden a remake-ekről szól, azonban arról sem feledkezhetünk meg, hogy egy jókor elkészített folytatás is nagyot robbanthat a mozikban. Most összegyűjtöttük azokat az ikonikus alakításokat, amelyek többször is lenyűgözték a közönséget.

A színészek világában igazán megfontolandó kérdésnek számít, hogy érdemes lehet-e elvállalniuk egy-egy ikonikus filmjük folytatását vagy sem! Sőt, ide tartoznak, a manapság egyre gyorsabban szaporodó franchise-ok is – legtöbb esetben képregény filmek –, amelyek eleve több résszel terveznek, már az indulások előtt is!

Ebben a kérdésben több minden közrejátszik: jó pénzzel kecsegtető projektekről van szó, azonban a fizetség nem mindig annyira fontos, amikor az ember karrierjét az „veszélyezteti” – már ha ez egyáltalán probléma –, hogy a neve eggyé válik egyetlen karakterrel.

Ennek ellenére, megannyiszor lehettünk szemtanúi az úgynevezett „reprise tendenciának”. Vajon a folytatások lehetnek annyira ütősek, mint az eredetijük? És persze: egyetlen színész karizmája képes elvinni akár több ilyen filmóriást is a hátán?

Szerintünk igen! De akadnak olyan giga sztárok is, akik belenyugodtak – vagy inkább felvállalták (?) –, hogy őket egy az egyben a filmbeli szerepükkel azonosítják a való életben is! Nézzük, kik a legkiemelkedőbb színészek ezekben a kategóriákban!

Johnny Depp

2003 óta kitartóan játssza Jack Sparrow szerepét, olyannyira, hogy idén már ötödik alkalommal bújik a kelekótya kalózkapitány szerepébe. Azonban valószínűleg arra még ő sem gondolt, amikor kidolgozta a karaktert, hogy az első részt kővetően azonnal Oscar-díjra is jelölik érte. Pedig ez történt. 2004-ben a Legjobb férfi főszereplő kategóriájában volt esélye egy aranyszoborra. Persze, azóta már – nagyjából a harmadik rész óta –, inkább tűnik ez a Sparrow-őrület felesleges ripacskodásnak, mint emlékezetes alakításnak.

Sigourney Weaver

Ő volt az a névtelenségből kitört színésznő, aki az Alien-filmekkel és Ellen Ripley karakterével meghonosította az erős és karakán női főhősnőket a filmvásznon! És azóta se nagyon tudják pótolni az Alien előzményfilmekben. Ráadásul ő volt az a színésznő, aki nem az első megformálással érte el, hogy az Akadémia jelölje: a második (A bolygó neve: Halál) részével, 1986-ban majdnem elvitte a Legjobb női főszereplő díját.

Anthony Hopkins

Minden idők egyik legrettegettebb és félelmetesebb filmes gonoszát, Hannibal Lactert háromszor is életre keltette, azonban az ő esetében is igaz: jobb lett volna, ha az első sikere után nem bolygatja többet a doktort. Mégis, tagadhatatlan, hogy mekkorát alakított! 1992-ben el is vitte a legjobb férfi főszereplőnek járó aranyszobrot A bárányok hallgatnak szerepéért.

Sylvester Stallone

Nem véletlenül tört ki mindenki könnyek között, amikor 2015-ben a Creed mellékszerepéért megnyerte az Aranyglóbuszt, hiszen Rocky-val már tényleg eggyé váltak hat film után. Ez volt az a szerep, amit a színész is a leginkább a szívébe zárt – nem is meglepő, Rocky Balboa repítette őt a csúcsra. 1977-ben Legjobb mellékszereplőként és forgatókönyvíróként is jelölték az első részért. Ezek után majd 39 évet kellett várnia, hogy Rocky-val újra esélyük legyen az elismerésre!

Al Pacino

A színészóriások egyik legnagyobbika, aki – a nagy többség szerint – a Keresztapával robbant be igazán a filmiparba. Először 1972-ben játszotta el Michael Carleónét, majd jöhetett a folytatás 1976-ben, és még egy harmadik részt is bevállalt 1990-ben. Már az első részt követően is felfigyelt rá az Akadémia: legjobb mellékszereplőként jelölték, majd a második felvonás után már egy legjobb főszereplő jelölést is begyűjtöttek Michael-lel.

Ian McKellen

Ha valamit nem lehet elvitatni, akkor az Ian McKellen zsenialitása! És persze azt sem, hogy ő örökké Gandalfként fog élni a szívünkben! Nem is csoda, és az sem, hogy az első rész után azonnal Oscarra jelölték! Sőt, azóta még Gyűrűk Ura-filmben és három Hobbitban is visszahozta nekünk a varázslót. És most úgy tűnik, az igazi rajongók színházban is megleshetik ebben a szerepben egy este erejéig!

Ők voltak azok, akiket még az Akadémia is elismert egy-egy jelöléssel, sőt Oscar szoborral is! De olyan ikonok is akadnak, akik a filmszakma „hivatalos elismerése” nélkül is elrabolták a rajongóik szívét (többször is)!

Harrison Ford

A 74 éves színész aztán mindig képes meglepni minket, hiszen a fiatal és virgonc időket már jócskán maga mögött hagyta és még így is képes ugyanazt nyújtani a vásznon, mint régebben. Ő tipikusan az a karizmatikus alak, aki több óriási franchise-t is képes volt bevállalni, ráadásul úgy, hogy mindegyik alakja eléggé karakán és meghatározó része lett a filmtörténelemnek.

Itt van ugye a Star Wars-filmek Han Solója, akit legutóbb a 2015-ös Az ébredő Erőben is visszahozott. Indiana Jones-ként eddig négyszer kalandozott a régészet és a sírrablás világában, és máris tervben van az ötödik felvonás. Most pedig mindenki az 1982-es Szárnyas fejvadász miatt pörög, hiszen Ryan Goslinggal az oldalán idén jön is a folytatás! Ha valaki, akkor Mr. Ford tényleg az a zseniális csibész, aki mindent sikerre visz!

Robert Downey Jr.

Downey Jr. ugyan Sherlock Holmes-ként is meglehetősen maradandót tett le az asztalra (kétszer is), mégis Tony Stark (aka a Vasember) az, akivel igazán azonosítja mindenki. Nem is igazán lehet eldönteni, hogy a nárcisztikus, ámbár zseniális humorú és igazán segítőkész hős mennyiben ugyanaz, mint maga a színész. Mi nagyjából egy 99%-ra tippelünk jelenleg. Eddig három önálló és két Bosszúállók-, és egy Amerika kapitány-filmben keltette életre Starkot – de készülőben van további 2 Bosszúállók sztori, és az új Pókember mentoraként is beugrik. Kár lenne pihentetni ezt a sikersztorit, már úgyis eldőlt: Robert Downey Jr. = Tony Stark (és fordítva).

Hugh Jackman

Na, igen! A legnagyobb zsivány! Farkas és Jackman esetében is nehéz már külön kezelni a dolgokat, hiszen a színész karrierjében ez a szerepe a legemlékezetesebb. Hiába igyekszik többféle műfajban is domborítani, sosem tudott elmenekülni a mutáns hatása elől. Három önálló film, négy X-Men mozi (és pár cameó) után most úgy tűnik, végleg leteszi a karmokat!

Forrás: Screenrant

#CinemaKlub#ikon#johnny depp#sigourney weaver#sylvester stallone#al pacino#ian mckellen#anthony hopkins#harrison ford#robert downey jr#hugh jackman

Címlapról ajánljuk