Műsorújság
RTL Most

10 film, amit muszáj látnod a szülinapos Vasemberrel!

Ma van  Robert Downey Jr születésnapja és meg kell jegyeznünk, hogy nem csak Tony Stark eljátszása miatt érdemel figyelmet az ünnepelt! Összegyűjtöttünk nektek tíz olyan filmet, melyekben szintén megcsillogtatja tudását a színész!

Kevesen tudják, de Robert Downey Jr.-t már kétszer is jelölték Oscar-díjra, elsőt a Chaplinért, második jelölését pedig a Trópusi viharért kapta. Szóval nyugodtan elengedhetjük egy picit Mr. Stark kezét, hiszen Downey nélküle is nagyon jól teljesített a filmiparban. Így hát, születésnapja alkalmából neki és rajongóinak kedveskedünk listánkkal!

1. Chaplin:

A már említett filmben Hollywood aranykorának egyik legtermékenyebb színészét, illetve rendezőjét kellett megformálnia, a némafilmes Charlie Chaplint. Alakítása annyira jól sikerült, hogy nemcsak a szakma, de a nézők elismerését is sikerült elnyernie, Downey pedig azonnal sztárrá vált!

2. Csak veled:
 
 

Ezúttal a színész romantikus oldalát ismerhettük meg. A filmben Marissa Tomei volt a kolléganője, aki szerepe szerint, egy jóslatnak köszönhetően már gyermekkorában megtudja igaz szerelme nevét. Évek múltán hiába készül már az esküvőjére, csapot-papot ott hagy, hogy megtalálja a "nagy Őt". Reméljük, végül nem szalasztja el a már egészen fiatalon is jóképű Robert Downey Jr.-t!

3. Született gyilkosok:

Oliver Stone rendezése és Quentin Tarantino írói munkája egy csapásra meghozta a hírnevet Woody Harrelson és Juliette Lewis számára. Mi kellhet még a sikerhez? Természetesen a gyakran rossz fiút alakító Robert Downey Jr. Aki egy örök klasszikus kultfilmre vágyik, ne hagyja ki!

4. Sherlock Holmes:
 
 

Ha már a rossz fiúknál tartunk, nemcsak a képregényhős bőrében üldözte a bűnt Downey. Guy Ritchie Sherlock-jában, a nyomozót alakítva egy teljesen új képet kaptunk az angol úriemberről. A vicces és bonyolult helyzetekben persze segítségére van Watson, akit ezúttal Jude Law személyesít meg.

5. Trópusi vihar:

Második Oscar-díj jelölését köszönheti a filmben kapott szerepének, ami már csak azért is furcsa, mivel az alkotás műfaja vígjáték, melyről tudjuk, hogy az Akadémia nem igen pártolja. A színész a nagy nevek mellett - mint Tom Cruise, vagy a filmet egyébként jegyző Ben Stiller munkája ellenében - is elvitte a hátán a filmet. Arról nem is beszélve, hogy egy-egy mondata azóta már szállóigévé vált!

6. Terhes társaság:
 
 

Újabb vígjáték, melyben partnere a Másnaposokból ismert Zach Galifianakis. A történet szerint a színész várandós feleségéhez szeretne minél hamarabb hazajutni, azonban egy repülőn összetalálkozik Galifianakis karakterével. A két pasit nem hogy leszállítják a gépről, de le is tiltják őket az összes járatról. Így viszont megkezdődhet kalandos útjuk, mely garantáltan nevetést ígér!

7. A Zodiákus:

David Fincher rendezése, melyben olyan sztárokkal játszhatott együtt a színész, mint Chloé Sevigny, Jake Gyllenhaal és a számára már Bosszúállókból ismerőssé vált Mark Ruffalo. Ezúttal egy sorozatgyilkos nyomába ered kedvencünk, aki egy bizakodó újságírót alakít. Az általa megformált karakter megállíthatatlanul próbál társaival a  gyilkos és az elrabolt lány nyomára bukkanni.

8. A szólista:Úgy tűnik, Downey-ra nagyon szeretik a "firkász" szerepét osztani, ebben a filmben ismét egy újságírót alakít, aki úgy érzi, az élete kezd kicsúszni a kezei közül. Steve Lopez arra sem emlékszik, mit szeretett a munkájában, valamint a házassága is tönkrement. Azonban egy nap találkozik a Jamie Foxx által játszott hajléktalannal, amint kéthúros hegedűjén játszik. Először csak a „témát” látja benne, majd pártfogásába veszi a zenészt. Később barátságuk megváltoztatja mindkettőjük életét.

9. Gothika:

Azon kívül, hogy ez a film nem lehet ismeretlen senkinek sem (Halle Berry egyik legkiemelkedőbb alakítása), érdemes még tudni azt is, hogy a színész ennek a munkájának köszönheti feleségét, Susan Levin producert, akivel azóta is együtt élnek és két gyermekük is született, valamint megalapították, a Team Downey névre keresztelt közös cégüket.

10. Az igazság bajnoka:Eddie Dodd (James Wood) a kirekesztettek (kábítószeresek, prostituáltak stb.) védőügyvédje. Egy nap, egy koreai asszony állít be hozzá, mert fia évek óta ártatlanul ül börtönben. Végül az ügyvéd csakis a Downey által megformált új asszisztense unszolására vállalja az ügyet. Hiába véd ezúttal egy valóban ártatlan embert, az ügy nem is olyan könnyű, mint amilyennek látszik! A film viszont pont olyan jó, mint amilyen jóképű volt, már fiatalon is a színész!

11+1. Durr, durr és csók:

És akkor a végére egy nagy kedvenc a részünkről. A film, amivel Downey újra a köztudatba került, amiben együtt dolgozott Shane Blackkel, aki később a Vasember hármat is sikerre vitte rendezőként. Egy pitiáner tolvaj és egy magánnyomozó (Val Kilmer) története ez, amelyben úgy hullanak a hullák, mintha ez mindennapos lenne, a poénok pedig nagyon jól ütnek. Mi imádjuk!


Nektek mi a kedvenc Downey-filmetek?


 
Képek: Tumblr

Legnézettebb videók