Műsorújság
RTL Most

Miért is imádjuk annyira a Star Wars-t? Összeszedtük!

Pontosítunk: megpróbáltuk összegyűjteni. Hiszen egy olyan kaliberű űroperáról beszélünk, amely szinte minden egyes részletével képes ámulatba ejteni a közönségét. De teszünk egy próbát!

A „messzi-messzi galaxisban” játszódó történetfolyamot George Lucasnak köszönhetjük, aki a 70-es években egy olyan trilógiát alkotott, amely a maga korában technikailag megannyi bravúrt sorakoztatott fel, és ami a sci-fi világban a mai napig etalonnak és alapműnek számít. Hogy miért imádjuk annyira a régi mítoszokra hajazó kalandfilmeket – ami azóta a Lucasfilmnek, majd a Disney-nek köszönhetően már 9 részesre duzzadt?

A válasz valószínűleg Lucas alapkoncepciójában keresendő, ugyanis évekkel ezelőtt azt nyilatkozta, hogy olyan mesét akart teremteni, amiért ő maga is rajongott volna kiskorában. A gyermekkori lelkesedést szerette volna újra életre kelteni egy kalandos cselekményben, amit slussz poénként egy elérhetetlen – így pedig még misztikusabb – közegbe, a világűrbe helyezett. Nincsenek távlatok, nincs lehetetlen! Tedd, vagy ne tedd!

Ki ne akarna újra gyerek lenni? Határtalan képzelettel belevetődni mindenbe? Egy olyan világ részesévé válni, ami végtelen mennyiségű izgalommal kecsegtet? Lucas és a Csillagok háborúja ezt megannyi gyereknek és felnőttnek adták meg, ráadásul úgy, hogy az SW-filmek a mai napig kortól és nemtől függetlenül szerethetőek! Nem véletlen fújja kívülről az összes részt milliónyi rajongó!

De most merüljünk el egy picit mélyebben a részletekben! Miket is imádunk benne annyira?

Semmiből az ikonok közé

Az eredeti trilógia első része – Az új remény – még 1977-ben készült el, és akkoriban senki sem tudhatta – a sztárjai sem –, hogy mit okoz majd a világgal a Star Wars jelenség. Olyannyira nem, hogy a három főszereplő maga, a teljes névtelenségből emelkedett fel az ikonok közé! Nemcsak a karaktereik, de ők maguk is! Harrison Ford, Carrie Fisher és Mark Hamill nevei összeforrtak! És az, hogy A-listás húzónevek nélkül is képes volt ekkorára duzzadni ez az univerzum, mindent elmond! Itt tényleg minden a Lucas által megálmodott történeten állt vagy bukott.

A férfi, aki mindenkinek a szíve közepe: Han

Harrison Ford 1977-ben 35 évesen a szerencsének köszönhette, hogy ekkora szerepet kaphatott. Korábban évekig csak epizódszereplőként tűnt fel egy-egy sorozatban vagy kisebb filmekben, végül hivatásos áccsá képezte magát. Innen az ismeretsége George Lucas-szal. A többi pedig történelem. Igen, Han Solóról beszélünk! Aki űrcsempészként, éppen az a laza alak, aki a puszta karizmájával, humorával és kalandvágyával, minden férfi példaképe, és minden nő férfiideálja lett. Olyannyira összeivódott ez a két név, hogy azonnal azt hihetnénk, hogy Ford nem tudott „kitörni” Han Solo béklyójából, azonban ő éppen az a legenda, akinek a személyisége és zsenialitása több ikont is képes elvinni a vállán.

Leia Organa az élen!

Manapság már minden a feminizmus körül forog, a színésznők felébredtek és ők is egyenlő bánásmódot és hangsúlyos, fontos szerepeket akarnak. Azonban az Ellen Ripley-k és a Katniss Everdeen-ek előtt Lucas olyan női karaktert mutatott be a világnak, akinél karakánabb és keményebb azóta se igazán született. Carrie és Leia azóta is igazi női bálványok és ikonok. Mindezt ráadásul egy olyan filmben és történetben érték el, amiben nem meglepő módon férfiak és férfias eszmék tobzódnak mindenhol. Egyetlen kemény nő mégis képes volt kiemelkedni ebből a tömegből!

A látvány, ami megelőzte a korát

Annak ellenére, hogy manapság már olyan napokat élünk, amikor szinte minden megvalósítható számítógépes effektekkel, az eredeti Star Wars-filmek ezekre nem támaszkodhattak. Helyettük ténylegesen megépített díszletekkel, igazi jelmezekkel, maszkokkal dolgoztak. Pont emiatt is élt annyira az egész, és ezt mindannyian érezhetjük, sőt J.J. Abrams, a hetedik rész rendezője is fontosnak tartotta visszahozni ezt a tradíciót Az ébredő Erőben.

Ehhez a látványvilághoz hozzátartoznak a különleges lények is, akikkel szinte mindegyik filmben találkozhatunk.

Sőt, nem feledkezhetünk meg azokról a technikai „kellékekről”, amelyek legalább annyira ikonikussá váltak, mint a sztori hús-vér szereplői. Gondoljunk csak az X-szárnyú gépekre, az Ezeréves Sólyomra, a birodalmi lépegetőkre vagy éppen a Halálcsillagra. Ezek mind-mind megkérdőjelezhetetlen főszereplői az SW-filmeknek!

Megunhatatlan szövegek

Ha van valami, ami csak még inkább hozzátesz a Star Wars legendájához és ami miatt még nagyobb népszerűségnek örvendhet, akkor az biztosan az olyan epikussá vált hangzatos mondatok, mint amiket azóta is generációk idézgetnek!

Ilyen például az, hogy „Luke, én vagyok az apád”, vagy a kezdő képsor bevezető mondata az „egy messzi, messzi galaxisban..”, de simán ide vehetjük Yoda bölcs tanításai közül a „Tedd, vagy ne tedd, de ne próbáld!”, illetve az ikonikus párbeszédet Leia és Han között: „Szeretlek! Tudom.”  Illetve nem feledkezhetünk meg a kötelező, éppen ezért minden részben hallható: „Valami nagyon rossz érzés fogott el.” kijelentésről sem!

De biztosan sokan megmosolyogtuk C-3PO „Jóságos tervezőm!” felkiáltásait is, ahogyan sokan megsirattuk Obi-Wan „Anakin te voltál a kiválasztott!” mondatát is.

A Jedi, akit senki sem felejt! - Obi-Wan (Ben) Kenobi

Ha pedig már itt tartunk, térjünk is ki a kedvenc Jedinkre is, Obi-Wan Kenobi-ra, akit először az Oscar-díjas Alec Guiness keltett életre, majd később megismerhettük a fiatal Kenobi kalandjait is, Ewan McGregor alakításának köszönhetően. Az önfejű padawan, akiből később bölcs mester válik, az egyik legismertebb karakter a Csillagok háborúja történetében, hiszen ki ne akarna olyan Jedi lenni, mint amilyen ő volt!

Nem volt ezzel másképp a már említett színész, McGregor sem, aki azt nyilatkozta, gyermekkori álma vált valóra, hogy eljátszhatta a Star Wars hősét!

Az Erő sötét oldala

Márpedig a hősöknek nem egy megmérettetést kell kiállniuk, hogy kivívják az ember tiszteletét. Nem csoda hát, hogy így volt ez a galaktikus mítoszban is, ahol az ember gyakran azt sem tudhatta, hogy kiben is bízhat meg valójában!

A filmtörténet talán legkiélezettebb csatáját a jó és a rossz között, egyértelműen a Star Wars-ban vívja, hiszen a mozi főszereplőinek szó szerint is a sötét oldal képviselőivel kell megküzdeniük, akik egyébként a gonoszság minden arcát megtestesítik.

Legyen szó az árulásról, a kapzsiságról, vagy arról, hogy Anakin Skywalker-t  például megrészegíti a hatalom, de gondolhatunk az egyszerűen velejéig romlott Palpatine kancellára is, ahogyan a rideg és érzelemmentes Tarkin is képes bármikor megborzongatni bennünket!

Az aláfestő zenét szolgáltatja, John Williams!

Ám hiába a mondás, hogy egy film pont annyira jó, mint amennyire a gonosztevője, ha az alkotás hangulata nem elég lebilincselő ahhoz, hogy magával ragadjon.

A Csillagok háborúja-hangulatot pedig semmi sem adja meg jobban, mint John Williams legendás dallamai, amiket ezer közül is megismerünk, bárki hallja, képes folytatni és amik hozzásegítettek minket ahhoz, hogy a filmtörténeti jelentőséggel bíró jeleneteket egy életre az agyunkba véssük!

Legnézettebb videók