CinemaKlub

Beindult az Oscar-pezsgés! Kik lehetnek a nagy esélyesek?

rtl.hurtl.hu

2016. december 2. 14:35

Jó ideje megy a pörgés a februárban érkező Oscar-gála miatt, most pedig az amerikai filmkritikusok jelöltjeivel még közelebb kerültünk a lehetséges díjazottakhoz. Nézzük, milyen filmek küzdhetnek az elismerésért.

Ha végignézzük az idei filmes termést, be kell látni, hogy meglehetősen ígéretes mezőny kezd kialakulni. Izgalmas, látványos filmek, eléggé szélsőséges témaválasztásokkal, picit Oscar-klisékkel, mégis bizakodásra adhatnak okot. Az előzetesek is eléggé erős képet festettek eddig, ami pedig még többet mond el a témában, az az Oscart megelőző díjátadó idény.

Érdemes meglesni ilyenkor például a velencei vagy éppen a torontói fesztiválok jelöltjeit-győzteseit, hiszen már ezek sokat előre jelezhetnek. Nemrég pedig bejelentették az amerikai filmkritikusok jelöltjeit is. Ez a díjátadó abból a szempontból is kiemelt helyet foglal el az Oscar-tippelésben, hogy az utóbbi tíz évben a Critic’s Choice Awards-on győzedelmeskedő Legjobb Film az Oscaron is folytatta a nyertes menetelését.

Ezek alapján összeállítottuk, hogy nagyjából mely filmek lehetnek ott a legesélyesebbek között.

A legtöbb jelölést a Kalifornia álom (La La Land) kapta, amit összesen 12 kategóriában jelöltek, köztük a Legjobb Film, Rendező, Színész, Színésznő. Nem igazán lepődhetünk meg ezen, hiszen az ősz nagyjából csak arról szólt, hogy Damien Chazelle második rendezése elbűvölt szinte minden kritikust. Ódákat zengtek a Ryan Gosling és Emma Stone főszereplésével készült filmről – ráadásul a torontói és a velencei fesztiválokon is elvittek egy-egy díjat.

A fenti musical után a Moonlight és az Érkezés kapták a legtöbb jelölést: tíz darabot. Őket a Manchester By Sea követi nyolc, a Hacksaw Ridge pedig hét jelöléssel. A Doctor Strange, a Fences, a Hell or High Water, a Jackie és a Lion hat-hat jelöléssel állnak a toplista alján.

A tavalyi Oscaron volt miért izgulnunk, hiszen a Saul fia nagy esélyes volt a versenyfilmek között és szerencsére be is hozta a papírformát.

Hogy a február 27-én érkező gálán melyik filmért izgulunk majd a legjobban? A CinemaKlubosoknál a Kaliforniai álom tutira ott van a top 3-ban! De addig még jön egy Golden Globe gála is január 7-én!

Forrás: CinemaBlend, Collider, Entertainment Weekly

#CinemaKlub#oscar#oscar gála#jelöltek#Filmek#esélyek

Címlapról ajánljuk