Műsorújság
RTL Most

Vajon máris tudni lehet, hogy kik nyerik az idei Oscar-díjat?

Még csak ősz van, de már most jobb, ha odafigyelünk a mozik filmes felhozatalára, ugyanis könnyen lehet, hogy már megtekinthetjük az idei Oscar-gála nagy esélyeseit!

Bizony lezajlottak a Velencei, illetve a Telluride-i filmfesztiválok is, amiknek – az elmúlt évek tapasztalatai alapján – nagy szerepük van az Akadémia döntésében. Így, meglehet, hogy az itt bemutatott, valamint díjazott alkotások közül kerül ki az aranyszobrocska nyertese.

Ez idáig úgy tűnt, a legjobb női főszereplő-díjára az egyik legnagyobb esélyes az évek óta jelölt, de végül mellőzött Amy Adams lesz, aki olyan fantasztikus filmekben nyújt kiemelkedő alakítást, mint amilyen az Érkezés című sci-fi, valamint az Éjszakai ragadozók című Tom Ford . Ugyanakkor versenybe szállhat mellette Isabelle Huppert is a Cannes-ban bemutatott Elle címszerepével, ahogyan számolnunk kell valószínűleg ismételten Rooney Marával is!

A színésznők mellett pedig már a filmek között is megkezdődött a versengés: kezdve a sort, a szintén Cannes-ban bemutatott American Honey című filmmel, illetve a szintén nagy elismerésnek örvendő Loving című mozival, ami egy eltérő bőrszínű házaspárról szól az 1950-es években.

Ezzel pedig elérkeztünk a tavalyi gála egyik legsúlyosabb kritikájához, hogy a színes bőrű színészek nem kaptak elég teret. Idén már az őszi filmek felhozatalának fele foglalkozik valamilyen olyan társadalmi témával, melyben érintettek a különböző nemzetiségek, amellett, hogy a döntéshozók soraiba is kerültek szakmabeliek a különféle nációkból.

Azonban nem ez az egyetlen változás, amit tapasztalhatunk, ugyanis hosszú évek óta először egy musicalt tartanak az Oscar legjobb film kategóriájának potenciális győztesének. Ez pedig azt jelentené, hogy a Kaliforniai álom meghozná a tavaly a Whiplash-ért jelölt, Damien Chazelle számára az aranyszobrot, amivel ő válna az eddigi legfiatalabb rendezővé, aki elnyeri a díjat, valamint a mozi női főszereplője, Emma Stone is kitúrhatja a két fronton támadó Amy Adams-et a legjobb színésznő kategóriában. Sőt, végre Ryan Gosling-ot is kitüntethetné figyelmével az Akadémia.

Ahogyan már említettük, idén több mű is foglalkozik az afroamerikai hagyománnyal, ilyen például a The Birth of Nation című film, amivel szintén számolhatunk a győztesek sorai között, valamint a Queen of Katwe című alkotás is, melyben a már Oscar-díjas Lupita Nyong’o szerepel.

Ha pedig történelmi a téma, akkor könnyen lehet, hogy Natalie Portman idén megkapja második Oscar-díját is a Jackie című moziban nyújtott alakításáért, de a férfi jelöltek terén is számíthatunk olyan nevekre, mint Ben Affleck öccsére Casey Affleck-re, aki a bátyja nyomdokaiba lépve megkaphatja élete első aranyszobrát.

Egyébként jobb lesz oda figyelnünk az olyan alkotókra is, mint Ewan McGregor, akinek rendezői debütálása (American Pastoral) szintén elnyerte a kritikusok tetszését, illetve a sors furcsa fintoraként még időben mutatják be A hét mesterlövész remake-jét is, melynek 1960-as változata szintén jelölve volt a mindenki által áhított díjra.

Nem mellesleg a tavalyi nyertes Spotlight - Egy nyomozás részletei című mozi, ugyanazokat a díjakat zsebelte be, amiket idén a Kaliforniai álom-nak volt szerencséje megkaparintani.

Ez pedig nem lehet véletlen!

Forrás: Variety.com
Képek: tumblr.com

Legnézettebb videók