KERESÉS search-close

ombudsman

52 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "ombudsman"

Nem indít vizsgálatot az ombudsman a tranzitzónában történt éheztetések miatt

Nem indít vizsgálatot az ombudsman a tranzitzónában történt éheztetések miatt. Székely Lászlóhoz Szél Bernadett független képviselő fordult. A válaszában az ombudsman azt írta, egy korábbi látogatásán mindent rendben talált. Szél Bernadett szerint az ombudsmani vizsgálat lett volna az utolsó esély arra, hogy változzon a helyzet a tranzitzónában.

 Órákat várakoznak a rákos betegek az Onkológiai Intézetben: már az ombudsman is vizsgálódik

Az egész kormány kudarca, hogy kétharmados többséggel sem képes méltóságteljes ellátást biztosítani a daganatos betegeknek – véli a Momentum. Csütörtökön számoltunk be róla, hogy már arra órákat várnak a betegek az országos onkológiai intézetben, hogy bejussanak a váróterembe. Az ATV szerint a kórház ezek után arra készül, hogy nem engedi be a betegeket az épületbe a rendelés megkezdése előtt. Az ombudsman hivatalból vizsgálatot indított.

Az ombudsman és óriáscégek vezetői is kiálltak a megkülönböztetés ellen

Senkit nem érhet hátrányos megkülönböztetés a nemi identitása, vagy szexuális irányultsága miatt - ezt írta az alapvető jogok biztosa közleményében a Homofóbia és Transzfóbia Elleni Világnap alkalmából. Nemcsak az ombudsman, hanem óriáscégek vezetői, valamint az Európai Parlament is kiállt a megkülönböztetés ellen. Két nappal ezelőtt Kövér László az országgyűlés elnöke arról beszélt, egy normális homoszexuális nem tartja egyenrangúnak magát a többséggel és pedofilokhoz hasonlította az egynemű, örökbefogadásra vágyó pártokat.

 

Sok a fizikai és szóbeli erőszak az iskolákban

Továbbra is gyakori a megalázó hangnem az iskolákban és előfordulnak pofonok is. Ez derül ki az oktatási ombudsman legfrissebb összegzéséből. És egyre nagyobb gondot okoz a sérült gyerekek megfelelő iskoláztatása.

LMP: Gyerekeket használnak kampányelemnek

Az ombudsmanhoz fordul az LMP, mert az ellenzéki párt szerint aggasztó, hogy egyre több politikus mellett szerepelnek gyerekek különböző rendezvényeken, egyfajta kampányelemként. A Vas megyei Csepregen két napja, felújított utat avattak, és a műsor részeként az aszfaltra szórt szénán térdeltek a helyi óvodások. A polgármester szerint nincs ezzel semmi baj: a gyerekeknek nem lett bajuk, és egyébként is csak egy kedves népszokást elevenítettek fel.

Méltatlan körülmények a szociális otthonban

Zsúfoltan, méltatlan körülmények között élnek a betegek a Győr-Moson-Sopron Megyei táplánypusztai szociális otthonban, ahol főként pszichiátriai betegeket ápolnak. Ez áll az ombudsman tegnap kiadott jelentésében. Januárban egy tűz miatt meghalt egy ember és 72 beteget kellett kimenekíteni az épületből. A károk miatt azóta életkortól, nemtől függetlenül összezsúfolva élnek teremszerű szobákban. Azt is megállapították, hogy a környék balesetveszélyes. Az elmúlt években két dolgozó és egy beteg meghalt, elütötték őket.

Nem osztályoznák a diszlexiás tanulókat

A diszlexiás gyerekeket továbbra sem kellene osztályozni az iskolákban - ezt mondta az RTL Híradónak az oktatási ombudsman arról az új törvénymódosításról, amelyen sok szülő is felháborodott. Az oktatásért felelős helyettes államtitkár szerint a jogszabály csak azokra a diákokra vonatkozik, akiknél átmeneti a tanulási zavar. A Pedagógusok Szakszervezete szerint viszont egyszerűen felesleges volt a módosítás.

Csoportosan fürdették őket

Csoportokban, a mozgásképteleneket a földre ültetve fürdették a gödi speciális otthon ápolói a lakókat. Ha kifogyott a meleg víz, volt, hogy hideggel. És csak az ellenőrzésekre volt mindenkinek saját fogkeféje, ez derül ki az az ombudsmani jelentésből. Az alapvető jogok biztosa szerint megengedhetetlen mértékben sérültek az ellátottak jogai, ezért minél hamarabb át kell szervezni a nagy létszámú intézményt.

GÖD: Elkeserítő állapotok az ombudsmani jelentésben

A gödi Topház Speciális Otthon gondozóinak beadványai alapján az ombudsman munkatársai előre be nem jelentett helyszíni vizsgálatot tartottak a szociális intézményben. Íme, a tapasztalataik!

Nem vizsgálják a fertőzéseket

Nem vizsgálja meg az ÁNTSZ azokat a kórházi fertőzéses eseteket, amelyeket a Társaság a Szabadságjogokért nevű szervezetnek írtak a betegek. A TASZ egy hónapja indított kampányt, amelyben a kórházi fertőzések ellen lépnek fel, a tudomásukra jutott eseteket pedig az ÁNTSZ-hez küldték, és arra kérték a szolgálatot, hogy indítson vizsgálatot a kórházakban. A TASZ most az ombudsmanhoz fordul. Az ÁNTSZ nem válaszolt Híradónk kérdéseire.

Lázár: Kijavítjuk a hibát


szerző:
2017.03.23. 18:39
Lázár: Kijavítjuk a hibát

Az ombudsmanhoz fordult több konduktor is a Pető Intézetből, akik azért mondtak fel, mert előnytelenül módosították munkaszerződésüket - ezt a Párbeszéd jelentette be. Bár az intézet kancellárja korábban azt mondta, pótolták a szakemberhiányt, az RTL Híradónak több érintett is azt állítja, az intézet felnőtt ambulanciáján továbbra sincs elég konduktor. Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, kijavítják a hibát.

Jogsértő volt az átszervezés

Jogsértő volt az eljárás, ahogy átszervezték a 15. kerületi Neptun Általános Iskolát. Legalábbis ez szerepel abban az ombudsmani vizsgálatban, amit egy szülő küldött el szerkesztőségünknek. Másfél éve kellett otthagyniuk a sajátos nevelési igényű diákoknak az épületet, ahol most Magyar- Kínai két tannyelvű Iskola működik. A Klebelsberg Intézményfenntartót szerdán hiába kérdeztük.

Ombudsman: Rengeteg panasszal indul a tanév

Soha ennyi panaszlevél nem érkezett még rögtön tanév elején, mint most - erről az oktatási jogok biztosa beszélt. Aáry-Tamás Lajos szerint az elmúlt időszak oktatási reformjai miatt bizonytalanok a szülők a tanárok és a gyerekek is. Az Oktatási Államtitkárság szerint ennek az is az oka, hogy, sokan politikai érdekek miatt keltettek rémhíreket az oktatás körül.

Több településen nincs háziorvos

Sérül az emberek alapjoga, mert nem jut mindenki háziorvoshoz. Ezt állítja a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete. A szervezet ezért az ombudsmanhoz fordult, hogy vizsgálja meg a problémát. A szervezet elnöke szerint kilenc év múlva négy millió embernek nem lesz háziorvosa Magyarországon, mivel egyre több az üresen álló háziorvosi praxis, és sok az idős orvos. Az egészségügyért felelős helyettes államtitkár szerint mindez csak riogatás.

Szigorodhat a gyermekvédelmi törvény

Szigorodhat a gyermekvédelmi törvény, csak szakértői döntés után lehetne majd elkülöníteni a problémás gyerekeket a gyermekotthonokban. Legalábbis az ombudsmani hivatal szerint ezt ígérte nekik a szociális ügyekért felelős államtitkár. Az ombudsman azután fordult az Emberi Erőforrások Minisztériumához, miután gyermekotthonokban tartottak ellenőrzést. A fóti gyermekközpontban például speciális képesítés nélküli nevelők foglalkoznak a magatartásproblémás gyerekekkel.

Élve született, nem mondott igazat az orvos

Súlyosan hibáztak a Szent Imre Kórházban a pszichiátrián dolgozók – ez áll az ombudsmani jelentésben. Tavaly márciusban egy várandós nő került hozzájuk, felügyelet nélkül, kikötözve hagyták, beindult a szülés, a kisbaba pedig meghalt - a jelentés szerint a körülmények miatt. Az alapvető jogok biztosa azt javasolja, hogy dolgozzanak ki szabályozást a terhes nők pszichiátriai kezelésére. Kerestük a kórházat is, de nem reagáltak megkeresésünkre. A rendőrség nyomoz.

Kevesebb a tűcsere, bírált az ombudsman

Járványveszéllyel fenyeget, ha nem lesz több tűcsere program. Ez derül ki az ombudsman jelentéséből, amelyben azt vizsgálták, milyen hatásai lehetnek a több fővárosi kerületben is megszüntetett tűcsere központoknak. A Társaság a Szabadságjogokért szakértője szerint tavalyra duplájára nőtt a hepatitis-C fertőzöttek aránya 2011-hez képest. A droghasználók steril tű hiányában ugyanis használt tűvel szúrnak.

Áldatlan állapotok az otthonban


szerző:
2015.06.09. 18:30
Áldatlan állapotok az otthonban

Rácsos ágyak és terjengő vizeletszag a Debreceni Terápiás Házban. Áldatlan állapotokat talált az ombudsman, miután vizsgálta a több mint 250, értelmi fogyatékkal élő és pszichiátriai beteget ellátó intézményt. A szociális ügyekért felelős államtitkárság ellenőrzést rendelt el.

Az ombudsman szerint nem az áldozat a hibás

Nem szabad a rendőrségnek az áldozatokat hibáztatni – ez áll az ombudsmani jelentésben. Az alapvető jogok biztosa a Baranya Megyei Rendőr-Főkapitányság nemi erőszakról szóló videókampányát vizsgálta. A kampányra azóta már válaszvideó is készült, melynek üzenete, hogy az áldozat nem tehet arról, ha megerőszakolják, viszont mindenki tehet az ellen, hogy ez bekövetkezzen.

Meghallgatják az ombudsmant tűcsere-ügyben

A TASZ tagadja, hogy befolyásolta volna a vizsgálatot, a szocialisták szerint pedig a Fidesz a saját maga által kinevezett ombudsmanon akar bosszút állni, mert Székely László korábban a kormánnyal szemben is többször kritikus volt.

Jogsértő kérdőíveket küldött ki a kormány?

A kormány szerint az ombudsman személyes okok miatt rendelte el a kérdőíven szereplő adatok törlését.

Nincs, aki ápolja a gyerekek lelkét?

Évente több száz gyerek marad ellátás nélkül, mert alig van gyermekpszichiáter Magyarországon.

Megléphet a lebukott bliccelő


szerző:
2011.07.30. 18:40
Megléphet a lebukott bliccelő

Az ombudsmani vizsgálat azt a megállapítást tette, mely szerint a bliccelők visszatartása sérti az alkotmányos alapjogot.

Mire lesz elég egy ombudsman?


szerző:
2011.06.26. 19:01
Mire lesz elég egy ombudsman?

A kormány 4 országgyűlési biztos helyett csak egyet nevezne ki.

Nem volt előzetes egyeztetés a kérdőívről?

Jóri András adatvédelmi biztos szerdán azt közölte az MTI-vel: nem volt előzetes egyeztetés a szociális konzultáció kérdőívéről.

Nem mindegy, hogy mivel etetik a diákokat

A közétkeztetésben a gyermekek asztalára kerüljön minél több egészséges élelmiszer.

Ombudsman vizsgálja a cukorbeteg fiú ügyét

Hivatalból vizsgálatot indított az oktatási jogok biztosa a veszprémi óvoda ellen, ahonnan cukorbetegsége miatt zártak ki egy gyereket.

Ki véd meg a biztonsági őröktől?

Bizonytalan jogorvoslat jellemzi a biztonsági őrök munkájával kapcsolatos hazai gyakorlatot.

Vizsgálat indult a tolvaj tinik ügyében

Vizsgálatot rendelt el az ombudsman azoknak a gimnazista lányoknak az ügyében, akik fogadásból próbáltak ellopni néhány bizsut.

Hibázott a gyámhivatal a kitoloncolásoknál

Az alkotmányt is megsértette a gyámhivatal, amikor Magyarországon született külföldi állampolgárságú gyerekeket toloncolt ki.

Kevés a bölcsődei és az óvodai férőhely

A kormányhoz fordult a bölcsődei és óvodai férőhelyek hiánya miatt az ombudsman.

Tehetetlenség a gyermekmunkával szemben

A jogszabály hiánya veszélyezteti a gyermekek védelemhez való jogát.

Forgalomból kivont járművek ezrei az utakon

A feltárt visszásságok miatt Szabó Máté ombudsman az illetékes miniszterekhez fordul.

OVB: időben ismertették az adatokat

Az adatvédelmi biztos szerint a választási eredmény gyors és hiteles megállapítását sértette meg az OVB.

Lekötöztek egy autista beteget a kórházban

Indokolatlanul alkalmaztak kényszert egy beteggel szemben Székesfehérváron, belső vizsgálat indult.

Az ombudsman is vizsgálja a választási káoszt

Az adatvédelmi biztos szerint vasárnap a közérdekű adatok megismeréséhez fűződő alkotmányos jogot érintő visszásság állt elő.

Fél év haladék a kitoloncolt gyerekeknek

Fél évre felfüggesztették az ismeretlen állampolgárságú gyermekek visszaküldését származási országukba.

Hiányosságok a gyermekvédelem terén

Nem kellően rendszerszerű a gyermekvédelmi jelzőrendszer, egyes elemei pedig elérhetetlenek a gyermekek számára.

Váratlan ombudsmani látogatás a börtönben

Megalázó körülmények, túlterhelt személyzet - így jellemezte Szabó Máté a Venyige utcai intézetet.

Ombudsmani bírálat az APEH-nek


szerző:
2010.01.14. 11:26
Ombudsmani bírálat az APEH-nek

Nem tartja megfelelőnek a vagyonadó-kalkulátor jelenlegi működését az adatvédelmi biztos.

„Álrendőrök” az október 23-i rendezvényeken

Az ünnep biztosításában egy nem létező rendőri szerv karjelvényével és rendőrségi járművel vettek részt egy civil szervezet tagjai.

Mivel jár a szárnyvonalbezárás?

A biztos szerint a vasútvonalak bezárása növeli a környezetszennyezést.

7 ezer név került a végzés mellé

Lakcímek is jártak a felszámolási határozathoz. Az adatbiztos szerint ez aggályokat vet fel.

Fényképezőgép a parkoló társaságoknak?

Szabó Máté egy többször is megbírságolt autós panasza után indított vizsgálatot.

Drágább szemüveg és járókeret

Az egészségügyi tárca csökkenti a gyógyászati segédeszközök támogatását.

Alkotmányellenes a szuperbruttósítás?

Az ombudsman szerint alkotmányellenes a tb- járulékot az adóalap részévé tevő törvény.

Ombudsman: Aránytalanul büntet a BKV

A bérlet utólagos bemutatásáért két éve 750 forintot kellett fizetni, most 3 ezret.

Miért nincs WC a játszótereken?


szerző:
2009.06.19. 18:15
Miért nincs WC a játszótereken?

Csak néhány olyan játszótér működik, ahol mosdó is van.

Ombudsman: embertelenek voltak a rendőrök

Szabó Máté a március 15-i események vizsgálatakor több visszásságot is feltárt.

Büntetnék az elektronikus reklámozókat

Az ombudsman a Büntető törvénykönyv módosítását kezdeményezi.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való