Külföld

Az ukrán emberi jogi biztos szerint a magyar kormány nemzetközi jogot sértett a 11 hadifogoly Magyarországra szállításával

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. június 21. 20:16

Dmitro Lubinyec ukrán emberi jogi ombudsman szerint a genfi egyezménybe ütközik, hogy Magyarország Ukrajna tudta nélkül egyezett meg Oroszországgal az ukrán hadsereg fogságba esett 11 katonájának elengedéséről és Magyarországra szállításáról.

Dmitro Lubinyec, a kijevi parlament emberi jogi biztosa szerint a magyar kormány megsértette a nemzetközi humanitárius jogot, amikor Ukrajna tudta nélkül szállított ukrán foglyokat az Orosz Föderációból Magyarország területére, írja a Liga.net, idézve a Dmitro Lubinyeccel készült tévés interjú során elhangzottakat.

Magyarország teljesen titokban, Ukrajna tájékoztatása nélkül fogadta a 11 hadifoglyot, ez pedig a nemzetközi humanitárius jog és a genfi ​​egyezmény megsértése

– szögezte le az ukrán ombudsman.

„Meglepődtünk, hogy ezt egy EU- és NATO-tag ország megteheti. A magyar ombudsmanhoz fordultam, hogy tájékoztatást kérjek a hadifoglyok jelenlegi körülményeiről, de nem kaptam választ” – mondta az ukrán főombudsman.

„Tudjuk, hol vannak, de szeretnénk, ha Magyarország nyíltan tájékoztatna a kialakult helyzetről" – tette hozzá Dmitro Lubinyec, aki szerint ez a magyar akció kezdetektől fogva az orosz különleges szolgálatok tervei alapján zajlott, Magyarország kihasználásával. "Folyamatosan keresik az új lehetőségeket, hogy Ukrajna tekintélyét aláássák” – mondta az orosz szándékokról a kijevi emberi jogi biztos.

Lubinyec szerdán a Facebookon is leszögezte, hogy a Magyarországnak semmiféle felhatalmazása nem volt arra, hogy hadifoglyok szabadon engedéséről tárgyaljon Oroszországgal az ukrán fél tudta nélkül, és hogy mindez a nemzetközi jog súlyos megsértése: 


Mint arról az rtl.hu is beszámolt, Oroszország két hete tizenegy kárpátaljai, magyar nemzetiségű hadifoglyot adott át Magyarországnak. A Szabad Európa kormányközeli forrásokból úgy értesült, hogy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a maga szakállára járt el, sem a külügyet, sem a Miniszterelnöki Hivatalt nem avatta be, amikor a kormány tudta nélkül megszervezte az Orosz Ortodox Egyházzal közös akciót. A magyar kormány nem közölt sok információt az akcióról, ám szakértők szerint a Kreml jóváhagyása nélkül ilyesmi aligha történhetett volna meg.

Csütörtökön kiderült, hogy a tizenegy hadifogoly közül hármat a budapesti ukrán nagykövetség már visszaszállított Ukrajnába, és dolgoznak a többiek hazavitelén is.

Nemcsak az ukrán kormányzat, de az Európai Bizottság is magyarázatot vár arra, hogy az Orbán-kabinet milyen formában működött közre ukrán állampolgárok szabadon bocsátásában, továbbá miként tájékoztatta a fejleményekről az ukrán vezetést.

A botrányos helyzet mielőbbi tisztázása annál is inkább elvárható lenne a magyar hatóságoktól, mert hivatalosan azt közölték, hogy tájékoztatták Ukrajnát a fejleményekről. Gulyás Gergely a legutóbbi kormányinfón arról beszélt, hogy ő azelőtt értesült a hadifoglyok Magyarországra szállításáról, mielőtt megérkeztek volna. Állítása szerint Ukrajnát a foglyok megérkezése után értesítették, Gulyás Gergely szerint ez a megfelelő eljárás volt, mivel a jog szerint nem hadifoglyok voltak, Moszkva ugyanis szabadon engedte őket. Gulyás Gergely szerint a Külügyminisztérium ennek megfelelően tájékoztatta az illetékes ukrán szervezeteket.

Az is kétséges, hogy Semjén Zsolt és az orosz Ortodox Egyház, illetve annak vezetője, a Putyin-barát volt KGB-kém, Kirill pátriárka magánakciójáról lett volna szó. Egy magas rangú magyar illetékes kizártnak tartja, hogy egy ilyen megállapodás létrejöhet Orbán Viktor tudta és hozzájárulása nélkül, pláne, amikor a diplomáciai következmények beláthatatlanok.

Nyitóükép: Dmitro Lubinyec / Facebook

#Külföld#orosz-ukrán háború#ukrajna#kijev#emberi jogi biztos#ombudsman#hadifoglyok

Címlapról ajánljuk