Belföld

Német lap: Botrány lett a Magyarországra szállított ukrán hadifoglyok ügyéből

rtl.hurtl.hu

2023. június 21. 8:21

Még Magyarországon is erős kétely fogadja ezt a változatot, mármint hogy Semjén magánakciójáról van szó.

A magyar kormány hősnek állítja be magát a 11 kárpátaljai fogoly elengedése ügyében, ám hivatalos változatnak nem sokan adnak hitelt. A történtek csak még tovább rontják a kétoldalú viszonyt, mivel Ukrajna nehezményezi, hogy a feje felett zajlottak az események, írta a Süddeutsche Zeitung tudósítója, akinek cikkét a Hvg.hu szemlézte.

Az biztos, hogy immár botránnyá fajult az ügy és több a kérdés, mint a válasz. A cikk arra is kitér, hogy az Európai Bizottság is magyarázatot vár, hogy az Orbán-kabinet milyen formában működött közre ukrán állampolgárok szabadon bocsátásában, továbbá miként tájékoztatta a fejleményekről az ukrán vezetést?


A felszólítás annál is inkább jogos, mert a magyar hatóságok, illetve a kormányzati média más és más verzióval rukkol elő. Eszerint az elején Semjén Zsolt a maga szakállára járt el, sem a külügyet, sem a Miniszterelnöki Hivatalt nem avatta be. Hivatalosan azt közölték a német újsággal, hogy tájékoztatták Ukrajnát a fejleményekről. Jogilag azonban a 11 katona már nem volt fogoly, amikor elhagyták Oroszországot, mivel az orosz hatóságok már előbb szabadlábra helyezték őket. Erről beszélt Gulyás Gergely a legutóbbi kormányinfón

Csakhogy még Magyarországon is erős kétely fogadja ezt a változatot, mármint hogy Semjén magánakciójáról van szó – az orosz Ortodox Egyház, és annak vezetője, a Putyin-barát Kirill pátriárka támogatásával. Egy magas rangú magyar illetékes kizártnak tartja, hogy egy ilyen megállapodás létrejöhet Orbán Viktor tudta és hozzájárulása nélkül, pláne, amikor a diplomáciai következmények beláthatatlanok.

Nyitókép: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

#Belföld#orosz-ukrán háború#hadifogoly#semjén zsolt

Címlapról ajánljuk