Belföld

Áramárplafon, SZÉP-kártya, megtakarításadó, tanárhiány – itt vannak a kormány bejelentései

rtl.hurtl.hu

2023. június 19. 10:31

Bizonyos vállalkozások esetében árplafont vezet be a kormány az áramra, a jövőben hideg élelmet is lehet venni SZÉP-kártyával, a gyógyszergyártók pedig felezhetik az extraprofitadójukat. A kormány tovább küzd a migránskvóta ellen, és nem számít a pedagógusok tömeges felmondására a státusztörvény miatt, sőt Gulyás Gergely szerinte most sincs általános tanárhiány. 

Nyitókép: Kovács Tamás / MTI

 

11 hónappal ezelőttrtl.hu2023. június 19. - 12:47

Pedofilügyről kérdeznek

Állítólag pedofil felvételeket találtak a Szikra Mozgalom egyik tagjánál. Gulyás Gergely szerint a törvények éveken át tartó, súlyos büntetést szabnak ki erre, minősített esetnek tartja a pedofíliát, a magyar törvények ezt erőteljesen szankcionálják. 

11 hónappal ezelőttrtl.hu2023. június 19. - 12:39

Hazugságbotrány: mindenkiről a munkáltatója dönt

Bajban lenne a Klebelsberg Központ, ha mindig csak a színtiszta igazat kellene mondani, ezt írta a köznevelésért felelős államtitkár egy belső levelezésben:


Gulyás Gergely szerint füllenteni sem szabad, mindenkiről a saját munkáltatója dönt. A 2010 előtti korszak egésze a hazugságra épült, ezért is jöttünk mi 2010-ben. Nem beszélt a történtek óta Maruzsa Zoltánnal, hogy Orbán Viktor beszélt-e vele, nem tudja, nem jelentenek neki erről.

11 hónappal ezelőttrtl.hu2023. június 19. - 12:32

Miért költenek 244 milliárdot egy félkész irodaházra?

Az RTL híradó is beszámolt róla, hogy a kormány 244 milliárd forintért vásárolt egy félkész irodaházat egy NER-közeli vállalkozótól:


Gulyás Gergely szerint a kormányzat több mint 10 ezer alkalmazottal bíró intézményeit nem helyes bérleményekben tartani. Értékes ingatlanokat sem célszerű erre a célra használni. A Bosnyák téri leendő épületet például a NAV is használhatná Gulyás Gergely szerint. 

11 hónappal ezelőttrtl.hu2023. június 19. - 12:26

Kérdez az RTL: nem számítanak tömeges tanárfelmondásra

Az RTL kérdésére Gulyás Gergely elmondta: a kormány nem készül arra, hogy tömegesen hagynák el a pályát a pedagógusok a státusztörvény elfogadása után. Hisztériakeltésnek nevezte, ami a tanárok ügyében zajlik. 


Bizonyos területeken – földrajzilag vagy tantárgyakat tekintve – van pedagógushiány, de általánosan nem. 

Múlt héten az RTL Híradó hiába próbálta arról kérdezni az országos kórház-főigazgatótól. Egyebek mellett hozzáférésről, orvoshiánytól kérdeztük volna, de elmenekült: 


Az egészségügy helyzetével kapcsolatban Gulyás Gergely azt mondta: megemelték az orvosok bérét, emelik az ápolókét is. Egyes helyszíneken, például Mosonmagyaróváron és Szombathelyen probléma az orvosok megtartása, mert az osztrák orvosbérhez képest a magyar kevesebb.

Szóba került az is, hogy a Belügyminisztérium áll helyt a tűzoltók biztosítása ügyében, nem biztosítótársaság. A miniszter szerint ugyanazok a kártérítési díjtételeket kapják meg az érintettek, amit egy biztosító bevonásával kapnának. A biztosítási díjak durván megemelkedtek, gyanús, hogy kartelleztek is a biztosítók. 

11 hónappal ezelőttrtl.hu2023. június 19. - 12:14

Kétesélyes az uniós pénzek ügye

50 százalék  esély van arra, hogy idén megkapjuk az uniós pénzt a tanárok béremelésér. Hogy nem kapunk semennyit, arra nagyon kevés az esély. 

Mi a magyarázat arra, hogy egy sor passzus nem úgy szerepel a törvényben, ahogy a tanárszervezetekkel megállapodtak? Melyik változatot látta az Európai Bizottság? Gulyás Gergely szerint a törvény megalkotása nemzeti hatáskör, ennek ellenére, gesztusként elküldték nekik a benyújtott törvénytervezetet. 

11 hónappal ezelőttrtl.hu2023. június 19. - 12:04

A kötelezőn kívül lesz nyugdíjemelés?

Jövő év januárjában lesz rendes nyugdíjemelés, ha pedig az infláció magasabb lesz, mint amivel számoltak, a törvény szerint novemberben lesz rendkívüli emelés.

Ha látható, hogy magasabb az infláció, akkor ezt előre szokták hozni, az első félévben valóban erős volt az infláció, viszont azzal számolnak, hogy az év második felében ez mérséklődni fog. 

11 hónappal ezelőttrtl.hu2023. június 19. - 12:01

Lakógyűlés, pedagógusok

A Pedagógusok Szakszervezetével és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetével ennél többet nem lehet egyeztetni. A béremelkedésre a jövő évi gazdasági teljesítménynek kell elégnek lennie. Gulyás Gergely nem válaszolt arra, hogy a szakszervezetek elégedettek-e a 10 százalékos béremeléssel.

Gulyás Gergely arra sem válaszolt, hogy részt vett-e a Budapesti Lakógyűlésen. Budapest belügyeit nem akarta kommentálni.

Egyre több budapesti tiltaná ki a Lánchídról az autókat

11 hónappal ezelőttrtl.hu2023. június 19. - 11:53

Érkezésük után értesítették Ukrajnát a hadifoglyokról + Tóth Gabi

Mikor értesült Gulyás Gergely a hadifoglyok Magyarországra szállításáról? Mielőtt megérkeztek, válaszolta a miniszter. Ukrajnát a foglyok megérkezése után értesítették, Gulyás Gergely szerint ez a megfelelő eljárás volt. Újra kiemelte: jog szerint nem hadifoglyok voltak, de a Külügyminisztérium így is tájékoztatta az illetékes ukrán szervezeteket. 

Tóth Gabi lett az év énekesnője a Petőfi Zenei Díjátadóján, Gulyás Gergely kedveli a zenéjét, de kulturális kérdést nem akart kommentálni. 

Nem kenyerem a dicsekvés – mondta Tóth Gabi, majd megmutatta milyen zenei díjakat nyert

11 hónappal ezelőttrtl.hu2023. június 19. - 11:48

Státusztörvény: rengeteget egyeztettek

A státusztörvény és a költségvetés zárószavazása egyszerre lesz július 7-én? Gulyás Gergely nem tudja, de legkésőbb akkor.

A miniszter szerint rengeteg egyeztetés történt a szerinte hibásan státusztörvénynek nevezett életpályamodell ügyében. Állítólag több tucat javaslatot elfogadtak, a legfontosabb követelést, a 24 órában fixált tanítási órákat is. Nem lát több több lényeges pontot az ellenzéki javaslatokban sem. Márványpalotát ne építsenek a pedagógus-szakszervezetek állításaira, mert annak komoly kockázatai lennének, mondta a miniszter.

11 hónappal ezelőttrtl.hu2023. június 19. - 11:41

Hadifoglyok, árstop

Hiába próbálkozott, az ukrán parlament emberi jogi biztosa sem kapott információkat a Magyarországra szállított ukrán hadifoglyokról:


Gulyás Gergely magyarázata szerint ezek az emberek azért nem számítanak hadifogolynak, mert őket Oroszországban kiszabadították őket. Jogi értelemben nem is voltak hadifoglyok. Egyházközi együttműködés keretei közt szállították őket Magyarországra, hollétükről nincsenek információk. Aki maradt, menekültstátuszt kapott.

Jövő héten döntenek az árstopokról, pedig azok június végén lejárnak, miért? Gulyás Gergely szerint múlt héten nem rendes kormányülés volt, jövő szerdán viszont az lesz és be is jelentik a döntést. Kedden Palicson közös magyar-szerb kormányülés és államfői találkozó lesz.

11 hónappal ezelőttrtl.hu2023. június 19. - 11:34

Tarlós István Szentkirályi Alexandrát indítaná Karácsony ellen

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő tudná a legtöbb szavazatot produkálni főpolgármester-jelöltként – erről beszélt Tarlós István korábbi főpolgármester:


A kormányszóvivő azt mondta:a jelenlegi feladatára koncentrál, ez is elég fontos, nagy kihívás, nézzük akár a koronavírus-járványt vagy a háborút. Ha születik arról döntés, hogy kit jelöl a párt főpolgármester-jelöltnek, akkor lesz erről bejelentés.

11 hónappal ezelőttrtl.hu2023. június 19. - 11:31

Lázár János bosszúról beszélt?

Lázár János a napokban arról beszélt: ha a hódmezővásárhelyiek újra megválasztják Márki-Zay Pétert, akkor semmilyen támogatásra nem számíthatnak. 


Gulyás Gergely azt mondta: a kormánynak nincsen álláspontja az önkormányzati választás eredményéről, Lázár János országgyűlési képviselő, megszólalása autentikus, azt nem akarja kommentálni. Azt sem kommentálta a miniszter hogy terveznek-e ilyen bosszút, szerinte fenyegetésekben le vannak maradva Márki-Zay Pétertől.

11 hónappal ezelőttrtl.hu2023. június 19. - 11:24

Szánalmas volt a tüntetés

Szánalmas volt, így jellemezte azt a tüntetést Gulyás Gergely, amely izraeli látogatásán fogadta. Szerinte körülbelül 20 fő volt jelen. A tüntetők egyébként Izrael „elmagyarosodása” miatt fejezték ki aggodalmukat.

Miniszterelnöki szintű döntés, hogy az izraeli magyar nagykövetség mikor költözik Jeruzsálembe. 

11 hónappal ezelőttrtl.hu2023. június 19. - 11:18

Orbán Viktor mikor megy Kijevbe?

Kétezer milliárd forintos vesztesége is lehet a jegybanknak, a 2024-es költségvetésben viszont nincs az MNB veszteségét jóváíró fejezet. Gulyás Gergely szerint várják a Költségvetési Tanács állásfoglalását az ügyben.

Gulyás Gergely válaszából nem derült ki, hogy mikor megy az ukrán fővárosba Orbán Viktor. Szavai szerint készen állnak erre, kérdés, hogy van-e értelme. Hiszen a miniszterelnök útjait úgy szervezik, hogy akkor történjen meg, ha annak értelme van.

11 hónappal ezelőttrtl.hu2023. június 19. - 11:13

Hamarosan döntenek az árstopokról

A következő a következő kormányülésen döntenek róla, hogy maradnak-e az árstopok június 30. után.

A kötelező akciózást folyamatosan ellenőrzik, 75 boltot néznek meg hetente. Július 1-jén jön az online árfigyelés, még több eredménnyel. 

1 friss hír érkezett, kattints a megtekintéshez!
#Belföld#kormányinfó#gulyás gergely#Szentkirályi Alexandra#akcióterv

Címlapról ajánljuk