Külföld

Leopard-2 harckocsik kilövéséről tett jelentést az orosz hadügy, a közzétett videón röhög azóta is a fél világ

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. június 7. 13:26

Az oroszok állítják: a felvételen az látható, hogy egy orosz Kamov Ka-52 csatahelikopter Leopard tankokat semmisít meg egy mezőn. Kicsit jobban megnézve a szétrakétázott célpontokat, rögtön kilóg a lóláb.

Kiemelkedő katonai sikerekről számolt be Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kedden. A hivatalos harctéri jelentés szerint az elmúlt napokban az orosz fegyveres erők sikeresen visszaverték az ukrán hadsereg régóta várt ellentámadását.

Az orosz tájékoztatás szerint június 4-én két ukrán dandár a frontvonal öt pontján próbálkozott áttöréssel, de 300 katonát, 16 tankot, 26 páncélozott harcjárművet és 14 egyéb járművet vesztettek. Sojgu jelentése azzal folytatódik, hogy június 5-én hétfőn újabb, még nagyobb támadást hiúsított meg az orosz hadsereg, az ukránok öt dandárral hét irányban próbálkoztak ellentámadással, de rendkívül súlyos veszteségeket szenvedtek: 1600 ukrán katona esett el, miközben az orosz erők 28 tankot és 136 egyéb katonai járművet semmisítettek meg.

Az orosz jelentés szerint a kedden elpusztított ukrán hadifelszerelés közt 

  • nyolc (8) német gyártmányú Leopard tank, 
  • három (3) francia gyártmányú AMX-10 páncélozott harcjármű 
  • és 79 egyéb külföldi gyártmányú katonai jármű volt. 

Ezek alapján az ukrán hadsereg máris jelentős részét elvesztette a nyugati támogatással megerősített támadó erejének, a korszerű német Leopard tankok kilövése pedig nyilván különösen fájó pont az Oroszország ellen összekovácsolódott NATO-koalíciónak.

Az orosz védelmi minisztérium kedden közzé is tett felvételeket a friss harctéri jelentés alátámasztására. Az egyik videó, amit az orosz állami hírügynökség, a RIA Novosztyi is lehozott, az első mozgóképes bizonyíték arra, hogy Leopard-2 tankokat pusztítottak el az Ukrajnában harcoló orosz erők.


A felvételen – amit azonnal büszkén terjeszteni kezdtek az oroszbarát Telegram és Twitter oldalak – az látható, hogy egy Kamov K-52-es támadó helikopter bemér négy, egy mezőn álló vagy lassan araszoló járművet, majd az egyiket becélozza, és egy tankelhárító rakétával kilövi. A fekete-fehér felvétel egy másik, hasonlóképp helikopterről kilőtt jármű trófeájával ér véget.

A rutinos, az orosz jelentések valóságtartalmával tisztában lévő olvasók mostanra már bizonyára sejtik, hogy kilóg a lóláb. A felvételen látható Leopard-2 „tankok”, nemhogy nem Leopardok, de nem is tankok. 

A jól kivehető formájuk alapján kombájnok és permetezőgépek, azaz mezőgazdasági eszközök, nem harcjárművek. 

A kilőtt „tank” konkrétan John Deere 4830 önjáró permetezőgép, a videó elején látható kombájnok szintén John Deere márkájú mezőgazdasági munkagépek lehetnek.

A videó miatt rengetegen gúnyolódnak Szergej Sojgu orosz védelmi miniszteren és az orosz hadseregen, ugyanakkor vannak, akik arra hívják fel a figyelmet, hogy a felvételek háborús bűnök bizonyítékai lehetnek, amennyiben – akár szándékosan, akár tévedésből – civil célpontokat támadtak az oroszok.

#Külföld#orosz-ukrán háború#ukrajna#oroszország#harckocsi#leopard 2#kamu#Videó#orosz propaganda#fake news

Címlapról ajánljuk