Belföld

Szabad Európa: Semjén Zsolt önjáró módon, a kormány tudta nélkül intézhette el a kárpátaljai hadifoglyok Magyarországra szállítását

rtl.hurtl.hu

2023. június 15. 15:25

Még az is kérdéses, hogy Orbán Viktort mennyire avatták be az ügyletbe.

Komoly felháborodás van a kormányban, mert Semjén Zsolt önjáró módon, mindenki más tudta nélkül intézhette el az Orosz Ortodox Egyháznál, hogy tizenegy kárpátaljai hadifoglyot Magyarországra hozzanak, írja a Szabad Európa.

A lapnak több forrás is arról beszélt: Semjén magánakciójáról se a külügyminisztérium, se a Miniszterelnökség nem tudott.

A lap azt írja: a kormány részéről senki mást sem avattak be, pedig alapesetben egy három országot is érintő, diplomáciailag rendkívül kényes lépés előkészítéséről és megszervezéséről tudniuk kellett volna. Korábban Semjén arról beszélt, hogy „ez az Orosz Ortodox Egyház gesztusa Magyarország iránt”, ő pedig „emberi és hazafias kötelességét teljesítette”.

A fogolyszabadítás lehetőségéről először az Orosz Ortodox Egyház magyarországi vezetője, Hilarion Alfejev metropolita, Kirill orosz pátriárka bizalmasa értesítette Soltész Miklóst. Ő erre szólt Semjén Zsoltnak, aki átvette a szervezést. A Szabad Európa több forrása is azt mondta, hogy az egyházi vezető orosz kormányzati jóváhagyás nélkül biztosan nem járhatott el ilyen ügyben.

Az viszont kérdés, hogy Orbán Viktort mennyire avatták be az ügyletbe.

A lap arról is ír, hogy a tizenegy katona az északkelet-ukrajnai Kupjanszk városánál esett fogságba még tavasszal. Állítólag mind a tizenegy férfinak magyar neve van, de nem mind tartja magát magyarnak. Az érintett kormánytagok azért háborodtak fel, mert egy ilyen kényes ügyben mindenképp szólni kellett volna Kijevnek is, illetve ha mindenki tudott volna róla, akkor egy izmosabb PR-akciót is fel lehetett volna fűzni a szabadítás feltételeinek tárgyalására.

Ehhez képest most két Semjén-nyilatkozaton kívül  semmilyen kommunikáció nincs a kiszabadult foglyokról. Ez a lap szerint azért van, mert „mindenki számára nyilvánvalóvá vált, hogy a magyar kormányt miniszterelnök-helyettesi szinten lehet manipulálni Oroszországból”.

Korábban arról írtunk, hogy Oroszország nem erősítette meg, hogy ukrán hadifoglyokat adtak volna át Magyarországnak. Egy ukrán képviselő egyenesen arról beszélt, hogy „Orbán Viktor túszul ejtette a kárpátaljai hadifoglyokat”.

Az ukrán vezetés tudta nélküli fogolyátadásról korábban az RTL Híradó is beszámolt. A magyar kormány továbbra sem közöl információkat arról, hogy miként zajlott a 11 magyar nemzetiségű fogoly átadása, ám a szakértő szerint a Kreml jóváhagyása nélkül ez nem történhetett volna meg.

Nyitókép: Koszticsák Szilárd / MTI

#Belföld#semjén zsolt#kárpátalja#hadifogoly#maszek#szabadulás#orosz-ukrán háború#ortodox#egyház

Címlapról ajánljuk