Belföld

Ukrán képviselő: Orbán Viktor túszul ejtette a kárpátaljai hadifoglyokat

rtl.hurtl.hu

2023. június 11. 20:28

Szerinte az ügy rávilágít a magyar–orosz kapcsolatok „különlegességére”.

„Valójában nem kell hírszerzői diploma ahhoz, hogy kitaláljuk: az orosz és a magyar titkosszolgálatok közös és cinikus akciójának vagyunk tanúi. És úgy tűnik, hogy ennek a különleges műveletnek még nincs vége” – mondta a Magyarországnak kiadott kárpátaljai hadifoglyokról Bohdan Jaremenko ukrán parlamenti képviselő.

Az Index szerint arról beszélt, hogy az oroszok gyakorlatilag „eladtak” 11 ukrán hadifoglyot Magyarországnak. Ez szerinte akkor fog megtérülni Putyin rezsimjének, amikor Orbán Viktor vagy Szijjártó Péter „könyörögni” fog az alacsonyabb energiaárakért. Hozzátette:

Ráadásul Orbán kormánya nem hajlandó átadni Ukrajnának az ezekről a személyekről készült listát, valamint megengedni az ukrán konzulnak, hogy meglátogassa őket. Ennek alapján túszejtéssel, de minimum embercsempészettel vádolhatjuk Magyarországot.

A politikus szerint az ügy rávilágít a magyar–orosz kapcsolatok „különlegességére”, valamint arra is, hogy Magyarország igényt tart a kárpátaljai, magyarok által lakott területre és az ott lakók „irányítására”. Azt viszont nem érti, hogy az orosz–magyar megállapodás milyen feltételei akadályozzák meg a foglyok Ukrajnába való áthelyezését.

Az ukrán vezetés tudta nélküli fogolyátadásról korábban az RTL Híradó is beszámolt. A magyar kormány továbbra sem közöl információkat arról, hogy miként zajlott a 11 magyar nemzetiségű fogoly átadása, ám a szakértő szerint a Kreml jóváhagyása nélkül ez nem történhetett volna meg.

Nyitókép: RTL Híradó

#Belföld#ukrajna#képviselő#hadifogoly#túsz#orbán viktor#kreml#kárpátalja

Címlapról ajánljuk