Külföld

Moszkva hadifoglyokat szállíthatott Magyarországra Ukrajna tudta nélkül

rtl.hurtl.hu

2023. június 9. 8:55

Az ukrán fél egyelőre nem kommentálta az orosz közleményt.

Az Orosz Ortodox Egyház közölte: az Ukrajna oldalán harcoló, Oroszország által elfogott katonák egy részét Magyarországra szállították, írja a hvg.hu. 

A tájékoztatás szerint olyan kárpátaljai származású hadifoglyokról van szó, akiket Kirill moszkvai pátriárka áldásával, a magyar fél kérésére szállítottak Magyarországra. Az ukrán fél egyelőre nem kommentálta az oroszok közleményét. A lap sajtóértesülésekre hivatkozva azt írja, hogy Ukrajnát nem vonták be a döntésbe.

Az Orosz Ortodox Egyház azt írja, legalább 11 hadifoglyot adtak át Magyarországnak, a közvetítő a Szuverén Máltai Lovagrend segélyszervezete lehetett.

Frissítés: Semjén Zsolt az ATV érdeklődésére kommentálta a hírt, miszerint Magyarországra szállítottak kárpátaljai származású ukrán hadifoglyokat.

Mindez az Orosz Ortodox Egyház gesztusa Magyarország iránt, ezek az emberek a szabadságukat ennek köszönhetik. Ez emberi és hazafias kötelességem

jelentette ki az egyházügyekért is felelős miniszterelnök-helyettes.  

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat azt közölte, hogy szervezet „arra kapott felkérést, hogy emberek életének megmentésében vegyen részt”. 

„A ránk bízott emberek védelme érdekében jelenleg nem áll módunkban több információt közzétenni” – tették hozzá.

Nyitókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostorban 2019. október 30-án Fotó: MTI/Máthé Zoltán

#Külföld#orosz-ukrán háború#ukrajna#magyarország#kárpátalja#hadifogoly

Címlapról ajánljuk