Külföld

Oda csapott az ukránok Storm Shadow rakétája, ahol a legjobban fáj az oroszoknak

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. június 23. 15:14

Hamarosan kiderül, hogy milyen súlyos következményekkel jár a csonhari hidat ért rakétatalálat, milyen fájdalmas csapást mértek ezzel az ukránok az orosz logisztikai képességekre.

Mint arról csütörtökön az rtl.hu is beszámolt, ukrán találat érte azt a hidat, amely összeköti a Krímet az orosz megszállás alatt álló dél-ukrajnai területekkel.

Vlagyimir Szaldo, a megszállt Herszon orosz vezetője szerint az ukrán csapatok több rakétatámadást intéztek a térségben, így érte találat a Csonhar településnél fekvő hidat is. A Krím orosz vezetője, Szergej Akszenov közlése szerint az Egyesült Királyság által Ukrajnába küldött Storm Shadow cirkálórakétát használhatták a megszállt területek ellen.

Az orosz közlés szerint a híd megsérült, de áldozatokat nem követelt a támadás.

Péntekre több fotó és videó is megjelent híd elleni támadásról és annak következményeiről. Az alábbi videó alátámasztja azt a feltételezést, hogy egy nagy hatótávolságú, nagy rombolóerejű Storm Shadow robotrepülőgép találta el a hidat:


A híd sérüléseiről készült fotók és videók azt mutatják, hogy a rakéta egy helyen teljesen átütötte a hídpályát. A Storm Shadow elsődleges robbanótöltete a hídpályában okozott komoly károkat, míg a másodlagos töltet a pillérbe csapódva fejtette ki romboló hatását.


Felületes szemlélőnek úgy tűnhet, hogy a híd használható maradt, de ez nem feltétlenül van így: a pillér vasbeton szerkezete valószínűleg súlyos statikai károkat szenvedett (a fotókon jól látni, hogy egészen a betonvas vázig lemorzsolódott a beton), és az útpálya is hasonlóképp veszélyessé vált. Ezzel kapcsolatban orosz hírforrások is közöltek ezt megerősítő híreket, megemlítve, hogy az átkelésre alkalmatlanná vált híd javítása hetekbe telhet.


A híd kulcsfontosságú volt a megszállt zaporizzsjai területeken állomásozó orosz csapatok számára, ezen keresztül szállították a fegyvereket, lőszereket, utánpótlást a Krím félsziget felől. Ez azt jelenti, hogy a következő időszakban egy sokkal hosszabb kerülőútvonalon kell megoldani a logisztikát, illetve ha az ukrán ellentámadás elkezdi kiszorítani a térségből az orosz egységeket, azok számára is csak a hosszabb menekülőútvonal áll rendelkezésre. 

Ráadásképp az oroszok helyzetét tovább rontja, hogy a lentebbi térképen is ábrázolt útvonal már bőven az ukránok precíziós HIMARS rakétavetőinek hatósugarában van, így súlyos veszteségekkel kell kalkulálniuk. Mindez erős ütőkártáyt ad a Krím-félsziget teljes felszabadítását egyik fő céljának tartó ukránok kezébe.

#Külföld#orosz-ukrán háború#ukrajna#krím#csonhari híd#storm shadow#rakétatalálat#logisztika#oroszország

Címlapról ajánljuk