Belföld

TASZ: A magyar gyerekotthonok a bántalmazás melegágyai, az ombudsman mégis üdülőnek állítja be őket

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 29. 14:29

Kozma Ákos, az Alapvető Jogok Biztosa az egyik intézmény ellenőrzése helyett az ott élő kiszolgáltatott gyerekeket minősítette.

Üdülőként állítja be a gyerekotthonokat és az ott élő kiszolgáltatott gyerekeket minősítgeti Kozma Ákos, az Alapvető Jogok Biztosa a TASZ szerint. Ezekben az intézményekben traumatizált, szüleiktől elszakított, gyakran pszichiátriai beteg, illetve fogyatékos gyermekek élnek, akiket rendszeresen ér bántalmazás és elhanyagolás.

Kozma mégis ilyen nyelvezettel írt nemrég egy gyerekotthonról szóló jelentésében: 

A közvetlen vízkapcsolatos telek, a hatalmas park az örökzöldekkel és lombhullató fáival, kacskaringós ösvényeivel, pihenő padjaival, és a közelmúltban felújított haranglábbal optimális fizikai környezetet biztosít a családjukból kikerült, különböző mértékben traumatizált gyermekek számára. Nyugalmat árasztanak a szemközti part, a Tapolcai-medence tanúhegyei, megmozgatja a fantáziát a balatoni madárvilág szárnyalása, a vitorlások suhanása.

A civil szervezet azt is leírta, hogy az ombudsman a jelentésében az otthonan élő kiszolgáltatott gyerekeket is minősítgette, „vandál rombolások” miatt, viszont az ilyen problémák hátterét nem vizsgálta.

Emlékeztetnek: 

Az ombudsman feladata az lenne, hogy az ENSZ kínzás és embertelen bánásmód ellen létrehozott nemzetközi egyezménye alapján független ellenőrző szervként, rendszeresen vizsgálja a fogvatartási helyszíneket és fellépjen az itt tapasztalt jogsértésekkel szemben.

(Minden olyan intézmény fogvatartási helynek számít, amit az érintettek nem hagyhatnak el önkéntesen, így a gyermekotthonok is.)

A TASZ hozzáteszi: rendszeres látogatások helyett Kozma két év alatt összesen csupán kilenc vizsgálatot folytatott le, 2020-ban öt, 2021-ben négy intézményt látogatott csak meg. A részvételével zajló látogatásokat jóval előre bejelentették az intézményeknek, így azoknak volt ideje felkészülni. Érdemi ajánlásokat nem fogalmaztak meg a jelentésekben.

Nyitókép: MTI / Bodnár Boglárka

#Belföld#kozma ákos#ombudsman#gyermekotthon#kritika#üdülő

Címlapról ajánljuk