Belföld

Vizsgálatot indított az ombudsman a csepeli iskola falára felkerült Orbán-bölcsességek miatt

Vorák AnitaVorák Anita

2023. szeptember 1. 14:42

Panaszt kapott az ügyben, ezért vizsgálatot indított a csepeli Jedlik Ányos Gimnázium falára felkerült, Orbán Viktortól származó idézet miatt az oktatási jogok biztosa. Aáry-Tamás Lajos ezt az RTL Híradó kérdésre mondta el. Azt ígérte, hogy a vizsgálat eredményéről majd beszámol, addig nem tud válaszolni arra a kérdésre, hogy van-e helye pártpolitikai idézetnek egy iskola falán. A kormány szerint ők nem döntenek a köznevelési intézetek belső tereinek dekorációjáról.

Csütörtökön adták át Csepelen a 22,5 milliárd forintból felújított Jedlik Ányos Gimnáziumot. Ahogy arról beszámoltunk, az iskola falára felkerült „Magyarország hét törvényének”, is nevezett bölcsességcsokor, amit Orbán Viktor 2020. augusztus 20-án, egy beszédében sorolt fel. 

Az Orbán-idézet mellett egy a felújításnak emléket állító táblát is avattak, ezen Orbán Viktor neve mellett a csepeli fideszes országgyűlési képviselő, Németh Szilárd neve is szerepel.

Az RTL Híradó megkérdezte Aáry-Tamás Lajost, az oktatási jogok biztosát, hogy szerinte van-e helye a pártpolitikai idézetnek egy közoktatási intézményben. Az ombudsman azt mondta, 

erre egyelőre nem tud választ adni, mert panaszt kapott az ügyben, ezért vizsgálatot indított. 

Hozzátette, hogy amíg ez tart, nem tud nyilatkozni az ügyben. A vizsgálat során az iskola igazgatóját és a tankerület vezetőjét is meg fogja keresni, az eredményről pedig tájékoztatja majd a nyilvánosságot.

Kerestük a gimnázium igazgatóját is, de az iskola a tankerülethez irányított minket. Tőlük, és a kormánytól is megkérdeztük, hogy kinek az ötlete volt a felirat, szerintük van-e helye az iskolában, és maradhat-e a falon. Kérdéseinkre a Belügyminisztérium azt írta, hogy nem a kormány, a Belügyminisztérium, a köznevelési államtitkárság vagy a Klebelsberg Központ dönt a köznevelési intézmények belső tereinek dekorációjáról.

„Magyarország hét törvénye” Orbán szerint:

  • Haza csak addig van, amíg van, aki szeresse!
  • Minden magyar gyermek újabb őrhely!
  • Az igazság erő nélkül keveset ér!
  • Csak az a miénk, amit meg tudunk védeni!
  • Minden mérkőzés addig tart, amíg meg nem nyerjük!
  • Határa csak az országnak van, a nemzetnek nincs!
  • Egyetlen magyar sincs egyedül!

A Híradó riportja:

#Belföld#orbán viktor#németh szilárd#oktatás#ombudsman#oktatási jogok biztosa#csepel#jedlik ányos gimnázium

Címlapról ajánljuk