Belföld

Balog Zoltán egyetértett a bicskei gyermekotthonról szóló 2012-es ombudsmani jelentéssel

rtl.hurtl.hu

2024. március 20. 11:35

Balog Zoltán minisztériuma egyetértett az akkori ombudsman megállapításaival, amely számos aggályt és problémát tárt fel a bicskei gyermekotthonban történt szexuális visszaélések kivizsgálásával összefüggésben.

„Az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyetértett az akkori ombudsman megállapításaival, mely szerint a vizsgálattal érintett ügyben a gyermekek törvényes képviseletét az intézménytől független személynek kellett volna ellátnia” – közölte Kozma Ákos jelenlegi ombudsman.

Az ügy előzménye, hogy már 2012-ben jelezte az akkori alapjogi biztos, Szabó Máté az emberi erőforrások miniszterének, Balog Zoltánnak a bicskei gyermekotthonban tapasztalt visszaéléseket és a gyermekvédelmi rendszer hiányosságait. A 24.hu beszámolója szerint Orosz Anna, a Momentum képviselője a jelenlegi ombudsmant kérdezte arról, hogy a 2012-es jelentés után tett-e valami érdemit Balog Zoltán volt minisztériuma azért, hogy megszüntesse azokat, és ha igen, akkor pontosan mit.

A momentumos politikus arra is kíváncsi volt, hogy az EMMI-től kapott-e bármilyen visszajelzést Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala. Kozma válaszában azt írta, hogy a minisztérium „egyetértett az akkori ombudsman megállapításaival, mely szerint a vizsgálattal érintett ügyben a gyermekek törvényes képviseletét az intézménytől független személynek kellett volna ellátnia”. 

Hozzátette, az EMMI az ombudsman ajánlásainak úgy tett eleget, hogy

  • felhívta a szociális és gyámhivatalok útján a gyermekvédelmi szakemberek figyelmét a jelzési és együttműködési kötelezettség jelentőségére,
  • valamint a gyám és a gyámolt gyerekek közötti érdekellentét feloldását a gyermekvédelmi gyám jogintézményének bevezetésében látta, bevezette a gyermekvédelmi gyámságot 2014-től.

Mint írják, 2012-ben Szabó Máté egyébként a legfőbb ügyészt is felkérte, hogy jelentését ismertesse az irányítása alá tartozó, a nyomozás törvényességi felügyeletét ellátó ügyészi szervekkel. Jelezte, hogy „az eljárásban gyanúsítottként részvevő igazgatóval hosszú évek óta munkakapcsolatban álló, vele alá-fölérendelt viszonyban lévő igazgatóhelyettes gyakorolta az érintett gyermekek tekintetében a törvényes képviselő jogokat, a gyermekek és a törvényes képviseletüket ellátó személy közötti érdekellentét nem volt kizárható”. Arra is figyelmeztetett, hogy az érintett gyermekek törvényes képviseletére a bicskei gyermekotthon igazgatójától, V. Jánostól független, eseti gondnok kirendelése lett volna indokolt.

Nyílt levélben kéri Balog Zoltánt az egyik bicskei áldozat, hogy végre ő is vállalja a felelősséget a pedofil ügyben betöltött szerepéért. Pop Mert az RTL Híradónak azt mondta, a református püspök csúsztat és hazudozik. Közben a Direkt 36 szerint Balog Zoltán azzal érvel az egyház belső fórumain, hogy a botrány kirobbanása óta már ötször is beszélt Orbán Viktorral, és ha lemondana, azt bizonyítanák, hogy „a reformátusok egy gyáva banda, akik nem képesek megvédeni a vezetőiket”.


Nyitókép: Hegedüs Róbert / MTI

#Belföld#balog zoltán#bicskei gyermekotthon#ombudsman#emberi erőforrások minisztériuma#kozma ákos

Címlapról ajánljuk