Belföld

Magyarország ombudsmanja nem ér rá foglalkozni a kárpátaljai kisebbség ügyével

rtl.hurtl.hu

2023. március 23. 8:12

Hiába írt levelet neki az ukrán ombudsman.

„Ismét hivatalos levélben fordultam Kozma Ákoshoz, az alapvető jogok biztosához azzal a javaslattal, hogy közös monitoring látogatásokat tegyünk Magyarország és Ukrajna területén a nemzeti kisebbségek jogainak tiszteletben tartásával kapcsolatban. Választ azonban nem kaptam” – kezdődik Dmitro Lubinec, az ukrán parlament emberi jogi biztosa, ombudsman Telegram-bejegyzése, amelyet a Népszava vett észre. A lap szerint a biztos a szövegben utal arra is, hogy 

már két hónappal ezelőtt írt Kozma Ákosnak az ügyben, aki azonban ez idő alatt sem ért rá vele találkozni, sőt válaszra sem méltatta ukrán kollégáját.

Dmitro Lubinec posztja szerint „kiderült, hogy a több mint két hónapos hallgatás oka az volt, hogy Magyarország ombudsmanjának nincs ideje, hogy figyelemmel kísérje a magyar és az ukrán nemzeti kisebbségek jogait. Sajnos úgy fest, hogy Ukrajna ombudsmanjának fontosabb az ukrán nemzeti kisebbség védelme, mint Magyarország ombudsmanjának a magyar nemzeti kisebbség védelme.” Az ukrán emberi jogi biztos hangsúlyozza: Ukrajna és az ő számára is rendkívül fontosak a kisebbségek jogai, „éppen ezért fordítunk figyelmet az Ukrajna területén élő valamennyi kisebbség jogai betartásának ellenőrzésére”.

Ezt is ajánljuk:
Zömében olyan általános iskolákba vezényeltek iskolaőröket, ahol a diákok nagy része roma – az ombudsman szerint nem történt diszkrimináció

A lap feleleveníti: a kérdés azért is különösen fontos, mert az Orbán-kormány hosszú idő óta kifogásolja az ukrán hozzáállást a kárpátaljai magyarokhoz, és a 2017-ben Ukrajnában elfogadott nyelvtörvény miatt 2018 óta folyamatosan blokkolta a NATO-Ukrajna bizottság miniszteri szintű üléseit.

A Népszava megkereste Kozma Ákos hivatalát, választ azonban nem kaptak.

Nyitókép: Soós Lajos / MTI

#Belföld#kozma ákos#ombudsman#orosz-ukrán háború#kárpátalja

Címlapról ajánljuk