Belföld

Az agyunkba égtek a választási plakátkampány képei

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. június 7. 6:19

A finiséhez érkezett az európai parlamenti és önkormányzati választási kampány. Összefoglaló cikkünkben és képgalériánkban megmutatjuk, milyen plakátok dominálták az utcaképet az elmúlt hetekben, és milyen figyelemreméltó jellegzetességei voltak a június 9-i szavazáshoz vezető politikai csatározásnak.

A párhuzamosan zajló európai parlamenti és önkormányzati választási kampány elmúlt két hónapja során számos cikkben foglalkoztunk már a közterületi politikai hirdetésekkel, az utcákat ellepő, az utak mentén nagy tömegben kihelyezett plakátok furcsaságaival. Ezek közül az alábbiak voltak a legfontosabbak:

A cikkünk tetején lapozható galéria az elmúlt hetek plakátterméséből nyújt ha nem is teljes, de azért a kampány fő hullámait lefedő válogatást. Az alábbiakban pedig összefoglaljuk 2024 tavaszának tapasztalatait.

Az utcai kampányt minden kétséget kizáróan a Fidesz plakátjai dominálták, a „Brüsszel alázatos szolgái”, „Karácsony=Gyurcsány”, „Stop háború”, „Béke – nagyobb szükségünk van rá, mint valaha” és az „Aki Karácsonyra szavaz, Gyurcsányt kapja” óriásplakátok, citylight plakátok nagyságrendekkel nagyobb számban kerültek ki az utcákra, mint a többi politikai szervezet óriásplakátjai összesen. A csupa nagybetűvel szedett, HÁBORÚ és BÉKE feliratú kormánypárti plakátok minden mást elnyomó szimultán jelenléte Tolsztoj azonos című orosz történelmi nagyregényét idéző hangulatot keltettek. 


Az egy napon tartandó, de két különböző választás plakátjai szinte teljesen összemosódtak, alig különültek el egymástól. Az európai parlamenti választásokkal összefüggésben kirakott plakátok közül sokról nem derül ki első ránézésre, hogy EP-választási hirdetés, csak a Momentum, a Kétfarkú Kutya Párt és a Jobbik Konzervatívok plakátjain láttunk egyértelműen erre utaló grafikai elemet (uniós zászlót).

A Fidesz özönplakátjairól például egyáltalán nem derül ki, hogy a helyhatósági vagy az EP-választáson való részvételre buzdítanak-e. A „Június 9 – csak a Fidesz” felirat így vélhetően mindkét választáson a Fideszre leadandó szavazatra vonatkozik.

Deutsch Tamás, a Fidesz EP-listájának vezetője nem szerepel semmilyen plakáton. Szerepel viszont a Fidesz „Béke” plakátjain Orbán Viktor, pedig se a párt EP-listáján nincs rajta, se az önkormányzati választásokon nem indul.

Háború és béke – így változott orosz eposszá az ország a választási plakáttenger hullámai közt
Fotó: Nagy Attila Károly / rtl.hu

Az euroszkeptikus Mi Hazánk Mozgalomnak kis számban kerültek ki óriásplakátjai, citylight plakátjai és kis méretű plakátjai, amiken Dúró Dóra és Toroczkai László látható, azzal a két üzenettel, hogy „Globalista diktatúra helyett magyar jövőt!” és „Hazánknak rendületlenül”. Mivel ezeken semmi nem utal arra, hogy az EP- vagy az önkormányzati választásra készültek-e, ezért a fideszes özönplakátokhoz hasonlóan elkönyvelhetőek úgy, hogy mindkettőre..

A Kunhalmi Ágnest, Dobrev Klárát és Karácsony Gergelyt együtt szerepeltető, a DK, MSZP, Párbeszéd közös EP-listájának óriásplakátjáról csak alaposabb szemügyre vétel után, a legkisebb betűvel szedett szövegek elolvasásával derül ki, hogy az európai parlamenti választásra készült. A kis számban kikerült óriásplakátok mellett citylight és kis méretű plakátokon is látható az ellenzéki pártszövetség EP-listájának vezetője (Dobrev Klára) és az őt támogató másik két, az EP-választáson nem is induló pártvezető.

Az EP választáson induló 11 párt vagy pártszövetség prominens szereplői közül Donáth Anna, a Momentum listavezetője látható a legtöbb plakáton, de neki csak kicsi, villanyoszlopra, KRESZ-táblák oszlopaira szerelt plakátjai vannak, óriásplakáthelyet nem vásárolt pártja.

Háború és béke – így változott orosz eposszá az ország a választási plakáttenger hullámai közt
Fotó: Nagy Attila Károly / rtl.hu

A Kétfarkú Kutya Párt EP-listájának tagjai (Le Marietta, Törley Katalin, Juhász Veronika, Tóth Imre ‘Bruti’) viszonylag nagy számban kirakott, de csak kis méretű, helyenként humoros plakátokkal vannak jelen. A standupos Bruti több verzióban is tréfálkozik a járókelőkkel.

A Jobbik Konzervatívoktól lehetett még látni kifejezetten EP-választásos kis plakátot, amin Róna Pétert, a párt EP-listájának vezetőjét, illetve a 8-as listát ajánlják a választók figyelmébe.

Az LMP érdekes megoldást választott az EP-választásra készülve: egy óriásplakáton szerepeltette főpolgármester-jelöltjét, Vitézy Dávidot és a párt EP-listájának vezetőjét, Ungár Pétert.

Háború és béke – így változott orosz eposszá az ország a választási plakáttenger hullámai közt
Fotó: Nagy Attila Károly / rtl.hu

A Magyar Péter által nemrég alapított Tisza Párttól, a Márki-Zay Péter nevével fémjelzett Mindenki Magyarországa Néppárttól, a Gattyán-féle megoldás mozgalomtól, illetve a Második Reformkor Párttól csak elvétve láttunk EP-választási plakátokat Budapesten. 

Plakátharc a polgármesteri címekért és közgyűlési helyekért

Az önkormányzati választásokra született plakátokból rengeteg került ki az utcákra, az EP-s plakátok gyakorlatilag el is vesznek köztük. Polgármesterjelöltek, képviselőjelöltek ezreivel lehet farkasszemet nézni a közterületeken mindenfelé. 

A legérdekesebb politikai sakkjátszma Budapesten volt megfigyelhető. A főpolgármesteri címért a következő négy jelölt versengett.

  • Grundtner András (Mi Hazánk Mozgalom)
  • Karácsony Gergely (Párbeszéd - a Zöldek Pártja, Demokratikus Koalíció, Magyar Szocialista Párt)
  • Szentkirályi Alexandra (Fidesz-KDNP)
  • Vitézy Dávid (Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület, LMP - Magyarország Zöld Pártja) 

Legalábbis ez volt a helyzet Szentkirályi Alexandra péntek reggeli, cikkünk megjelenése után történt visszalépésig.

Ennek fényében különösen szembetűnő, hogy ha az óriásplakátokon vívott harcot nézzük, akkor kezdettől fogva mintha csak két jelölt, a jelenlegi városvezető, a DK és az MSZP támogatását is élvező Karácsony Gergely és az LMP támogatásával induló Vitézy Dávid küzdött volna Budapest főpolgármesteri székéért. 

Grundtner András arcával nem találkoztunk óriásplakáton, és bármennyire figyeltünk, Szentkirályi Alexandrát sem vettük észre az utak mentén lévő nagy plakáthelyeken. A honvédelmi miniszter felesége ugyanakkor nagy számban kapott kis méretű plakátokat, sok budapesti utcának a képét határozta meg a villanyoszlopokról a választópolgárokra mosolygó fideszes jelölt. 

 

Az, hogy Szentkirályi Alexandra nemigen kapott óriásplakátot, abból a szempontból is érdekes, hogy vele ellentétben több fideszes kerületi polgármester és polgármesterjelölt is megengedhette magának ezt a luxust. 

Apróbb érdekességek:

  • Számszerűleg Karácsony Gergely szerepel a legtöbb plakáton, hiszen a sajátjain és az általa támogatott jelöltek plakátjain kívül a Fidesz intenzív lejáratókampányának köszönhetően még négy másik fajta plakáton tűnik fel ezrével az ő arca.
  • Ugyanígy járt Gyurcsány Ferenc is, aki DK-s plakátokon egyáltalán nem, de fideszes plakátokon bőségesen szerepel mint a kormánypárt jól bevált mumusa.
  • Bár Magyar Péter és a Tisza Párt gyakorlatilag kimaradt a plakátkampányból, a Fidesz jóvoltából ő is jelen van az utcákon, két lejáratásra kihegyezett („Brüsszel alázatos szolgái”, „Stop háború”) plakáton is feltűnik az arca.
  • Karácsony Gergely kampánycsapata bizonyult a legkreatívabbnak, ami a plakátok formai megújítását illeti: vannak olyan főpolgármesteri plakátok, amik nem unalmas téglalap alakúak, hanem egy stilizált Budapest-térkép leegyszerűsített sokszög formáját mutatják.  
  • A legrózsaszínebb plakát képzeletbeli díját Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere nyerte.
  • A legkonkrétabb kampányígéret díját Vitézy Dávid nyerte, azzal a plakáttal, amin évi tízezer forintos, színházra, moziba, állatkertbe, fürdőbe beváltható kultúrkupont ígért megválasztása esetére minden budapestinek.
  • A korábbi választásokkal ellentétben a fideszes önkormányzati jelöltek plakátjai nem egységesek: nincs közös dizájn, se közös szlogen vagy központilag sulykolt üzenet, sok jelölt eltérő színsémát használ, sőt a pártlogók mérete sem egységes, van olyan kormánypárti jelölt, akinek plakátján első ránézésre alig lehet észrevenni a Fidesz és a KDNP logóját, olyan picik. 
#Belföld#képgaléria#Európa#ep-választás#európai parlamenti választás 2024#önkormányzati választás 2024#plakátok#plakátkampány#ma#kampány

Címlapról ajánljuk