Belföld

A gyalogosok ráfaragtak, a járdán korlátozás nélkül lehet kampányolni

Kovács IstvánKovács István

2024. június 4. 6:02

Ha a közúti forgalmat akadályozzák a kampányelemek, akkor lépnek a hatóságok, de a járdára nem vonatkoznak jogszabályok a kampányban, így továbbra is büntetlenül lehet az oszlopokra plakátolni. Még úgy is, ha azok miatt nem lehet elférni például egy babakocsival. Budapesten járva nem egy ilyen helyen lehet letépett plakátokkal találkozni, ám ez sem megoldás, ilyen esetben ugyanis eljárás indulhat az „igazságosztó” állampolgárral szemben. 

Ahhoz már szinte hozzászoktunk, hogy az önkormányzati és az európai parlamenti választások közeledtével az online térben a politikai reklámoktól mozdulni sem tudunk – elég csak arra gondolni, hogy jószerivel egy videót nem tudunk megnézni ezek nélkül –, de ugyanez megtalálható az utcákon is, ahol gyakran a járdák egy jó részét elfoglalják a kartonra szerelt reklámok.

Miután egy nap kutyasétáltatás közben már másodszor fejeltem le egy alacsonyra szerelt plakátot, akkor ugrott be, hogy két éve még jóval magasabbra helyezték azokat a villanypóznákon és a lámpaoszlopokon. Onnantól kezdve ilyen szemmel jártam a várost,  és hamar sikerült is belefutnom Óbudán egy panaszkodó kismamába, aki a babakocsijával nem fért el a plakátok mellett, de a belvárosban egy kerekesszékest is komoly kihívás elé állított egy plakátokból és furnérlemezekből összetákolt választási hirdetményözön. A problémás plakátokon látható jelöltek egyébként meglehetősen vegyes képet mutatnak, így nem arról van szó, hogy ez valamelyik jelölőszervezet magánakciója lenne, ez most egy kampánytrend.

A gyalogosok ráfaragtak, a járdán korlátozás nélkül lehet kampányolni
A járda fele a plakátoké. Fotó: RTL

Megkerestük a Nemzeti Választási Irodát (NVI), ők arra hívták fel a figyelmünket, hogy a plakátolásokra vonatkozó jogszabályok nem változtak, ráadásul ezek – ahogy korábban sem – most sem tartalmaznak rendelkezést a plakát elhelyezésének magasságára. „Plakát a kampányidőszakban korlátozás nélkül elhelyezhető, azonban magántulajdonban álló dolgon kizárólag a tulajdonos vagy a bérlő, állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő dolgon pedig a vagyonkezelői jog gyakorlójának előzetes, írásbeli hozzájárulásával helyezhető ki választási plakát. A plakátot úgy kell elhelyezni, hogy ne fedje más jelölt vagy jelölő szervezet plakátját, és károkozás nélkül eltávolítható legyen” – írták. Vagyis azt, hogy mennyi helyet kell hagyni, nincs benne.

Az NVI szerint ezen felül más jogszabály (pl. a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény) rendelkezik a közúton elhelyezett tárgyakról, illetve a tulajdonos, a bérlő vagy a vagyonkezelői jog gyakorlója is meghatározhatja a kihelyezés módját, azonban ezek értelmezése nem választási kérdés – írták a válaszukban.

Arra viszont vigyázni kell, hogy senki mérgében ne tépje le a plakátokat, ha nem fér el mellette, mivel az választási jogsértés, az NVI azt javasolta, ha egy választási reklámanyag a forgalmat akadályozza, akkor a helyi választási irodánál kell ezt jelezni.

Mivel a legsúlyosabb gyalogosakadályozó eseteket Óbudán észleltük, így megkerestük a Helyi Választási Irodát. Ők is arra hívták fel a figyelmet, hogy tulajdonképpen mindenhol elhelyezhető a plakátok, korlátozás nélkül.

„Amennyiben a kihelyezett választási plakát veszélyezteti a közlekedés biztonságát – például: kitakar egy közlekedési lámpát a forgalomban részt vevők elől –, bejelentés alapján a Helyi Választási Iroda jelzi a problémát a plakátolást végző jelölő szervezetnek, illetve annak, akinek érdekében a választási plakátot elhelyezték” – írták.

A gyalogosok ráfaragtak, a járdán korlátozás nélkül lehet kampányolni
Itt is a jrda fele a plakátoké: Fotó: RTL

Tehát a konklúzió az, hogy ha az autós forgalmat akadályozza a kihelyezett plakát, akkor lehet intézkedni, azonban ha a gyalogosforgalmat akadályozza a járdán, akkor nem történik semmi. Mindez egyébként meglehetősen furcsa annak függvényében, hogy az elmúlt évtizedekben nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy például a mozgáskorlátozottak akadály nélkül eljussanak A-ból, B-pontba. A városban amúgy nem egy plakátot láttunk letépve, amit olyan helyen raktak ki, ahol akadályozta a gyalogosforgalmat, de ez ugye nem megoldás, mert rongálás – vagy ha el is viszi az illető a plakátot – lopás miatt indulhat eljárás. Ugyanakkor egy másik példát is láttunk az akadálymentesítésre: elforgatták a plakátot, hogy több hely legyen.

A plakáttenger a választás után is marad egy ideig. A jelölő szervezeteknek 30 napjuk van gondoskodni arról, hogy eltávolítsák. Ha ez nem történik meg, akkor is elviszik a plakátokat, de ezeket aztán kiszámlázzák az érintetteknek.

Nyitókép: RTL

#Belföld#önkormányzati választás 2024#járda#gyalogos#forgalom#nemzeti választási iroda#NVI#óbuda#ma

Címlapról ajánljuk