Belföld

Szentkirályi Alexandra visszalépett a főpolgármester-jelöltségtől

rtl.hurtl.hu

2024. június 7. 8:15

Szentkirályi Alexandra péntek reggel közösségi oldalán bejelentette, hogy visszalép, és támogatói arra kérte, hogy szavazzanak Vitézy Dávidra. Karácsony Gergely úgy reagált: „vége a színjátéknak, megszületett a sötét és cinikus politikai alku”. Szentkirályi visszalépését hetek óta pedzegetik, noha eddig a fideszes politikusok rendre cáfolták, hogy a jelöltjük kiszállna a kampányból. Felmérések szerint viszont Vitézy Dávidnak, az LMP főpolgármester-jelöltjének így lehet esélye megszorongatni, vagy akár le is győzni Karácsony Gergelyt, a két politikus hibahatáron belül mozoghat. 

Visszalépett Szentkirályi Alexandra a főpolgármester-jelöltségtől. Erről Facebook-oldalán számolt be a fideszes politikus péntek reggel 8-kor. Azt írta:

Számomra továbbra is az a legfontosabb, hogy Gyurcsány és Karácsony távozzanak a város éléről. Ezért utat adva a változásnak elállok a főpolgármester-jelöltségtől és a Fidesz fővárosi listavezetőjeként folytatom a kampányt.

Így folytatta:

Egyben arra kérem minden támogatómat, hogy a főpolgármesteri szavazólapon Vitézy Dávidra, a listás szavazólapon pedig az általam vezetett Fidesz-KDNP listára szavazzon!


Karácsony: Cinikus politikai alku

A hírre rögvest reagált Karácsony Gergely főpolgármester, ő azt írta

Vége hát a színjátéknak, ahogy szóltunk előre: megszületett a sötét és cinikus politikai alku. Vitézy Dávid a Fidesz, a NER és a hatalom jelöltje.


A főpolgármester szerint a Fidesz meg fogja kérni Vitézytől a visszalépés árát: „A kormánynak fáj a foga a kerületi szakrendelőkre, központosítani akarják a színházainkat és a kulturális intézményeinket, az ingatlanos oligarcháik, Tiborcz, Schmidt Mária, Garancsi Budapest kárára üzletelhet, és ahogy eddig, úgy ezután is számíthat Vitézy Dávid megbízásaira Mészáros Lőrinc. Ismerjük a módszereiket, tudjuk, hogy ez a paktum valódi ára” – arról, hogy mit írt még Karácsony, itt olvashat bővebben.
 

A Magyar Hang korábban úgy értesült, mérték az átszavazási hajlandóságot a kormánypártok, amiből az derült ki, hogy a fideszesek közül sokan szavaznának át Vitézy Dávidra. 

Hetek óta téma volt a visszalépése

Szentkirályi Alexandra visszalépése hónapok óta a levegőben volt. Április közepén még azt ígérte: esze ágában sincs visszalépni.

Néhány hete arról számoltunk be, hogy egy kutatócég, amely korábban több kormányzati témában is végzett felméréseket, a főpolgármester-jelölti versenyt vizsgálta Budapesten. Ebben különféle forgatókönyveket modelleztek, például azt, hogyan változnának Karácsony esélyei, ha egyik kihívója visszalépne.

A téma a május 23-i kormányinfón is felmerült, akkor Gulyás Gergely, a miniszterelnökség vezetője nem cáfolta a lehetséges visszalépést, de hangsúlyozta, hogy a kormányülésen nem szoktak önkormányzati választási ügyekről tárgyalni. Későbbi sajtóhírek arról szóltak, a Békement napjára dőlhet el, visszalép-e Szentkirályi Alexandra.

A felmérések szerint viszont szoros küzdelem lehet a fideszes politikus visszalépésből. Egy ilyen forgatókönyvet vizsgált korábban a Medián is, és arra jutottak, hogy ebben az esetben majdnem ugyanannyian szavaznának Vitézy Dávidra, mint Karácsony Gergelyre. Menczer Tamás, a Fidesz kommunikációs igazgatója akkor úgy reagált azt RTL-nek, hogy nem tud olyan forgatókönyvről, hogy visszaléptetnék Szentkirályi Alexandrát. Karácsony Gergely akkor magabiztosan annyit mondott, mindegy mi történik, ő nyer.


Az Indexen egyébként éppen a visszalépése előtti napon jelent meg vele nagyinterjú, ebben utalás sem tett arról a fideszes politikus, hogy visszalépne. 

23 évesen lett képviselő

Szentkirályi Alexandra 1987-ben született, most 36 éves. Jogi diplomáját a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karán szerezte. 

20 évesen lett a Fidelitas budavári csoportjának vezetője, 23 évesen pedig beválasztották a Fővárosi Közgyűlésbe. 

Már ekkor számos tisztsége lett: 

  • 2012-től a Magyar Labdarúgó-szövetség budapesti igazgatósági tagja;
  • 2011-től 2014-ig a BKK Közút Zrt. felügyelőbizottságának elnöke;
  • 2010-2012 között a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. felügyelőbizottsági tagja;
  • 2010 és 2012 között pedig a Fővárosi Közterületfenntartó Zrt. felügyelőbizottsági tagja volt.

2014-ben tagja lett Tarlós István kampánycsapatának, és amikor a fideszes főpolgármester újra nyerni tudott, Szentkirályi Alexandra rögtön főpolgármester-helyettes lett. 27 évével ő lett a legfiatalabbm, aki betölthette ezt a tisztséget. Akkoriban még a férjezett nevét a Szalay-Bobrovniczky Alexandrát használta. Férje ugyanis Szalay-Bobrovniczky Kristóf, aki korábban a Századvégnél töltött be vezető tisztséget, 2020-ig pedig Magyarország londoni nagykövete volt. Jelenleg ő a honvédelmi miniszter. 

Szentkirályi Alexandra főpolgármester-helyettesként a humán ügyekért felelt. Vagyis ő felügyelte a kulturális, oktatási, szociál- és ifjúságpolitikai, sport-, környezetvédelmi, turisztikai és arculati feladatokat. Miután a Fidesz-KDNP 2019-ben elveszítette a főpolgármesteri széket és ellenzékbe szorult Budapesten, Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő lett, ezt a posztot egészen 2024-ig, főpolgármester-jelöltségéig megtartotta. 

Nyitókép: Koszticsák Szilárd / MTI

#Belföld#Szentkirályi Alexandra#főpolgármester-jelölt#visszalép#vitézy dávid#karácsony gergely#ma

Címlapról ajánljuk