Belföld

Gulyás Gergely: Hamisak és nevetségesek a Sulyok Tamás elleni vádak – itt vannak a kormány bejelentései

rtl.hurtl.hu

2024. május 23. 9:51

Kormányinfót tartott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő. Tagadják, hogy bármi alapja lenne a köztársasági elnök elleni zsebszerződéses vádaknak. Elhangzott, hogy a jogi határzár miatt napi 6 millió forintra akarja bírságolni Magyarországot az EU. Gulyás reméli, hogy a XII. kerületiek nem fogják „a drogtermesztő” polgármesterjelöltet, Kovács Gergelyt támogatni.

Nyitókép: Balogh Zoltán / MTI

24 nappal ezelőttrtl.hu2024. május 23. - 12:10

Kövér László és a nem létező Ukrajna

Nem létező ukrán államról beszélt Kövér László a péceli kampányfórumon egy hete. Gulyás Gergely szerint Magyarország a nemzetközi jogszabályok szerint elismeri Ukrajnát, de Kövér László nem véletlen tett ilyen kijelentést: ország nyugati segélyek nélkül nem tudna sokáig működni.

 

24 nappal ezelőttrtl.hu2024. május 23. - 12:07

Miért nem közöltek részleteket 2022-ben a hekkertámadásról?

A hekkertámadásról számos információ kiderült, de miért nem 2022-ben miért nem 2022-ben árulta el ezeket a kormány? Gulyás szerint akkor is egyértelművé tette a kormány, hogy titkos és bizalmas információ nem került a támadókhoz, ezért nevezte kampányhazugságnak Szijjártó Péter. Akkor is tartott kormányinfót, arra válaszolt, amit kérdeztek tőle ebben az ügyben.

Gulyás Gergely szerint mindenhonnan érkeznek hasonló hekkertámadások, az összes szövetségesünktől is. Bármelyik másik ország intézett volna ilyen támadást, a kormány ugyanígy reagált volna. Nem gondolja, hogy be kéne számolni az ilyen volumenű támadásokról. 

24 nappal ezelőttrtl.hu2024. május 23. - 12:00

Magyarország milliárdjai ragadtak a Nemzetközi Beruházási Bankban

Az oroszok követelik, hogy lekerüljenek a szankciós listáról a Nemzetközi Beruházási Bank vagyonelemei, hogy lehessen vagyoni elszámolás. 

Gulyás Gergely elmondta: Magyarország a banknak részvényesei volt, 20 milliárdos igény áll fenn, ezt érvényesíteni kell. Az az érdekünk, hogy a mi pénzünk megtérüljön. Nincs szó egyébként 70 milliárd forintról, csak 20-23-24 milliárdról.

24 nappal ezelőttrtl.hu2024. május 23. - 11:51

Kövér László a békepártiakról beszélt

Kövér László, az Országgyűlés elnöke kifejtette, hogy minden magyar ember kötelessége a Fideszre szavazni.  Gulyás Gergely szerint azokról beszélt Kövér László, akik a béke pártján állnak. Felismertem én is a Fideszt a felvetésben, mondta, de nem akarta mélyebben magyarázni Kövér László szavait.

24 nappal ezelőttrtl.hu2024. május 23. - 11:45

Hekkertámadás, feljelentés a Sulyok-ügyben

A szakszolgálatoktól kaptak tájékoztatást arról, hogy nem volt adatszivárgás a Külügyminisztériumot ért hekkertámadás során érte a Külügyminisztériumot. Gulyás Gergely nem tudok kirúgásról az üggyel összefüggésben, fluktuáció van.

A Dobrev Klára által feltárt, Sulyok Tamást érintő, a DK szerint zsebszerződésekkel összefüggésben álló ügyben a kormány egyelőre nem tesz feljelentést.

A miniszter szerint Dobrev Klára ténybeli adatok nélkül tartott sajtótájékoztatót. Aki ilyet tesz, annak a közéletből távozni kellene, tette hozzá, ahogyan azt is, hogy a Sulyok Tamással kapcsolatos vádak egy elsőéves joghallgató tudásával rendelkezve is alaptalanok.

 

24 nappal ezelőttrtl.hu2024. május 23. - 11:31

Az RTL Híradó kérdez: hekkertámadás, Sulyok Tamás, Magyar Péter

Az RTL Híradó riportere, Litauszky Balázs kérdezi Gulyás Gergelyt. Sulyok Tamás és a DK által zsebszerződésekként említett ügyletek témájában a miniszter nem vitatta a Dobrev Klára által bemutatott szerződések hitelességét, csak azokat a következtetéseket, amiket a DK levont belőlük.

Felmerült: az az ügyvéd, aki elkészít egy ajándék- és egy kölcsönszerződést, nem tudja, hogy mit segít elő ezekkel? Gulyás Gergely elismételte, hogy a magyar jog nem engedi külföldiek tulajdonszerződést, ilyet segítő szerződéshez Sulyok Tamásnak nincs köze. Ha köttetett egy másik szerződés más országban, más nyelven, arról nem reális, hogy tudott a mostani köztársasági elnök, erkölcsi felelősség nem merül fel.

Szerencsés volt-e átvenni Szergej Lavrovtól a Barátság Érdemérmet Szijjártó Péternek?Gulyás Gergely szerint ha egy állam kitüntet, szerencsés azt átvenni, az amerikai kormány kitüntetését is átvette Angela Merkel, miután lehallgatták. Szerinte Szijjártó Péter nem személyes okokból, hanem az ország érdekét szem előtt tartva dönthetett. 

2022-ben a kormány azt állította, hogy kampányhazugság, hogy sikeres hackertámadás történt a Külügyminisztérium ellen. Akkor sikeres egy támadás, ha bejutnak vagy akkor, ha kivisznek valamit? Gulyás Gergely szerint egy támadás akkor sikeres, ha sikeresen vittek ki bizalmas, titkos információkat, ilyen viszont nem történt.

Ülő tüntetéses tiltakozást tartottak ellenzéki aktivisták szerda este a gödi Samsung-gyár bejáratai előtt. Az aktivisták azt kifogásolták, hogy a gyár úgy üzemel, hogy a bíróság ideiglenesen felfüggesztette egységes környezethasználati engedélyét. A megmozdulásra reagálva a Pest Vármegyei Kormányhivatal ugyanakkor azt közölte, hogy a bíróság nem a gödi Samsung-gyár bezárását, hanem egyes tevékenységek korlátozását írja elő, amelyet a kormányhivatal vizsgál.

Gulyás Gergely szerint a gyár tevékenységét csökkenteni kell olyan mértékben, hogy ahhoz ne legyen szükség a környezetvédelmi engedélyre. Szerinte a tüntetők indulnak a választáson, kampány van.

Magyar Péter rágalmazásért feljelenti Orbán Viktort:


Humor rovatot is nyitnunk kell a kormányinfón

– reagálta Gulyás Gergely.

24 nappal ezelőttrtl.hu2024. május 23. - 11:13

Védővám a kínai elektromos autókra?

Mennyiben segítené az unió versenyképességét egy védelmi vám Kínából elektromos autókra? Gulyás Gergely szerint a védővámok nem segítik a versenyképességet, csak ha belső érdekek indokolják ezt. De a német zöldek vélekedése nem ilyen belső érdek, a német baloldali kormány a versenyképessége romboló döntéseket hoz. Kína egy 1,3 milliárdos piac, a szabad kereskedelmet kell erősíteni, egy-egy ügyre lehet védővámot bevezetni.

24 nappal ezelőttrtl.hu2024. május 23. - 11:03

Gulyás Gergely Brüsszel önsorsrontásáról beszél

Az orosz kapcsolatokat megnehezítik az EU-s szankciók, Kínának minden esélye megvan rá, hogy 10 éven belül a világ legerősebb gazdasága legyen. Amerikában megvan a potenciál, hogy felvegye vele a versenyt, de Gulyás Gergely szerint erre az EU Brüsszel önsorsrontása miatt nem lesz képes.

Gulyás Gergely szerint az uniónak nem szabad ideológiai alapon elzárnia magát azoktól a gazdasági lehetőségektől, amiket Kína jelent. Magyarországnak az az érdeke, hogy minden világhatalommal jó kapcsolata legyen. 

24 nappal ezelőttrtl.hu2024. május 23. - 10:56

Orbán Viktor nem lenne az EB elnöke

Orbán Viktort akarja az Európai Bizottság elnökének Harald Vilimsky, az Osztrák Szabadságpárt európai parlamenti listavezetője. Gulyás Gergely szerint ez a pozíció nem érdekli Orbán Viktort.

24 nappal ezelőttrtl.hu2024. május 23. - 10:53

Orbán Viktor és Matolcsy György a közelmúltban beszéltek egymással

Korábban a Magyar Nemzeti Bank súlyos kritikákat fogalmazott meg a kormány 2024 és 2030 közötti időszakra vonatkozó Versenyképességi Stratégiájával kapcsolatban. Gulyás Gergely szerint természetesek a véleménykülönbségek, érdemes ilyenkor megnézni, hogy ki és mivel támasztja alá az érvelését. Azt tartja szerencsésnek, ha összhangban van a kormány és az jegybank politikája. Alapvetően együtt tudnak működni. 

Orbán Viktor és Matolcsy György a közelmúltban beszéltek egymással.

24 nappal ezelőttrtl.hu2024. május 23. - 10:48

Merénylet Fico ellen: háborúpárti a támadó

A Robert Fico merénylettel kapcsolatban Orbán Viktor még a pénteki, a Kossuth rádióban sugárzott interjúban is azt terjesztette, hogy a fegyveres férfi baloldali volt. Pedig ez egy hamis információ, aminek alapja egy félrefordítás lehetett. Gulyás Gergely szerint az elkövető „ideológia tévelygése” elég hosszú, de ki lehet jelenteni: egy háborúpárti emberről volt szó. 

Szerinte aki ma Magyarországon háborúpárti, az általában baloldali is. Azt nem mondta ki, hogy a merénylő nem baloldali.

24 nappal ezelőttrtl.hu2024. május 23. - 10:44

Karsai Dániel és Sulyok Tamás találkozója

Sulyok Tamás köztársasági elnök az életvégi döntésért küzdő, ALS-ben szenvedő alkotmányjogásznál, Karsai Dánielnél járt. Gulyás Gergely szerint ha köztársasági elnök ígért valamit Karsai Dánielnek, azt neki áll hatalmában beteljesíteni.

Gulyás együttérzését fejezte ki Karsai Dánielnek.

Pár nappal a látogatás előtt a Reggeli vendége volt Karsai Dániel testvére, aki elmondta, hogy „Dani most jobban van ahhoz képest, ahogy március végén, április elején volt”, és jó a hangulata:

24 nappal ezelőttrtl.hu2024. május 23. - 10:38

Sulyok Tamásnak nem volt köze a zsebszerződésekhez

A Hvg vetette fel, hogy a Sándor-palota nem azt mondta, hogy Sulyok Tamás nem vett részt zsebszerződések ellenjegyzésében, hanem azt, hogy nem követett el jogsértést. Ez reális lehet, hiszen ha történt is ilyesmi, már elévülhetett. Gulyás Gergely szerint az az állítás sem igaz, hogy Sulyok Tamás segített megkerülni a törvényt. Dobrev Klára egy adásvételi szerződésről beszél, illetve, hogy az abban szereplő személy jogokat kapott, ez nem jogtalan. Gulyás Gergely szerint az ügyészségnek nincs mit megállapítania. 

A miniszter elmondta: 1994 után sosem volt lehetőség arra, hogy külföldi cég vagy magánszemély tulajdont szerezzen magyar földben, de azt nem zárták ki, hogy jelzálogjogosult legyen egy külföldi cég. Az sem biztos, hogy a Dobrev által bemutatott szerződések jogellenesek, Sulyok Tamásnak azonban köze sem volt az egészhez. 

24 nappal ezelőttrtl.hu2024. május 23. - 10:26

Ukrajna uniós csatlakozásáról tárgyalnak

Sajtóértesülés szerint Brüsszelben attól tartanak, hogy a magyar uniós elnökséggel megakadhatnak a tárgyalások Ukrajna csatlakozásáról.

A magyar EU-s elnökségnek és az ukrán EU-csatlakozásnak nincs köze egymáshoz, mondta Gulyás Gergely, aki szerint mindegy, hogy ki az unió soros elnöke, a döntéseket egyhangúlag kell meghozni. 

Tárgyalnak Ukrajnával a csatlakozásukról, de feltételeik vannak. 

24 nappal ezelőttrtl.hu2024. május 23. - 10:23

Magyar Péter gyülekezete amerikai program?

Kövér László állítólag arról beszélt, hogy nehéz önkormányzati képviselőjelölteket találni, mert csak azok jelentkeznek, akiknek nincsen becsülete, egzisztenciája, és a megélhetésüket a politikából akarják megteremteni.

Gulyás Gergely szerint ez létező folyamat, a magyar közéletet sikerült olyan szintre zülleszteni, ami miatt többszörösen meggondolja egy vidéki városban például egy ügyvéd vagy egy orvos, hogy belépjen a közéletbe. 

Ha valaki látni akarja, mi az ami a politikában visszataszító és gusztustalan, akkor elég megnéznie azt a sajtótájékoztatót, amit Dobrev Klára tartott tegnap

– mondta.

Ugyancsak az ATV vetette fel, hogy Kövér László szerint „Magyar Péter rajongói gyülekezete újabb amerikai program”, Gulyás szerint úgy kell érteni, ahogy elhangzott, mélyebb magyarázatot nem adott. 

1 friss hír érkezett, kattints a megtekintéshez!
#Belföld#kormányinfó#gulyás gergely#vitályos eszter#dk#ma

Címlapról ajánljuk