Külföld

Képgaléria: lángokban áll a dán tőzsdepalota

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. április 16. 10:13

Tűz ütött ki kedden Koppenhága egyik legrégebbi épületében, a felújítás alatt álló tőzsdepalotában.

Kigyulladt a koppenhágai Børsen, a dán főváros egykori tőzsdéjének történelmi épülete, írja a BBC. A hatóságok a környező utcákat lezárták, közölte a dán rendőrség kedden.

A XVII. századi épületből – amely jelenleg a dán kereskedelmi kamara székháza – reggel sűrű füst áradt és hatalmas lángok csaptak föl, az épület jellegzetes tornya leomlott. Jakob Engel-Schmidt kulturális miniszter szerint 400 évnyi történelem semmisült most meg. Volt, aki a párizs Notre Dame-ban öt évvel ezelőtt tomboló tűzvészhez hasonlította dán tőzsdepalota pusztulását.

A tűz keletkezésének oka egyelőre nem világos. Sérülés az első jelentések szerint nem történt, a bent lévőknek sikerült elhagyni az épületet. Az épületben számos műalkotás, történelmi jelentőségű festmény is volt, ezeket kimentették.

Az 1625-ben elkészült, holland reneszánsz stílusú, tornyos épületet már korábban felállványozták, a felújítási munkálatokat a múlt századi hibás javítások korrigálása, illetve a homlokzat eredeti megjelenésének helyreállítása tette szükségessé, írja az MTI.

#Külföld#képgaléria#dánia#koppenhága#tőzsdepalota#tűz#tűzvész

Címlapról ajánljuk