Külföld

Az egész világ megdöbbent – öt éve gyulladt ki a Notre-Dame

rtl.hurtl.hu

2024. április 15. 7:37

2019-ben ezen a napon gyulladt ki a világ egyik leghíresebb katedrálisa, a Notre-Dame. Az eset világszerte heves érzelmeket váltott ki, amit jelentős adományozás követett: 848 millió euró érkezett szerte a világból a székesegyház helyreállításának finanszírozására. Szerencsére a munkálatok jól haladnak, nemrég már azt is bejelentette a párizsi érsek, hogy az újranyitásra szervezett ünnepségek december 8-án kezdődnek és egészen 2025. június 8-ig tartanak.

A párizsi Notre-Dame-székesegyház egyik tornya és szinte a teljes tetőszerkezete megsemmisült 2019-ben. A tűzoltóknak hosszú órákba telt, mire meg tudták fékezni a lángokat. A bent lévő kincseket kimenekítették, de így is felbecsülhetetlen károk keletkeztek a 850 éves épületben. A francia elnök közölte: újjáépítik a nemzeti szimbólumot. Szinte az egész világ felajánlotta segítségét. A tűzvészben két rendőr és egy tűzoltó könnyebben megsérült.


A tűzvészt jelentős adományozás követett: 848 millió euró érkezett szerte a világból a székesegyház helyreállításának a finanszírozására. A Notre-Dame első tölgy tetőelemei tavaly júliusban kerültek a helyükre. 2023. december 16-án pedig visszahelyezték az emblematikus kakast a 2019-ben részben leégett párizsi Notre-Dame-székesegyház huszártornyára. A tárgyat megáldotta Laurent Ulrich párizsi érsek, majd egy daruval 96 méter magasba, a huszártorony tetejére emelték.

Idén februárban a párizsi érsek bejelentette a Notre-Dame decemberi ünnepélyes újranyitásának menetrendjét.

Nyitókép: Benoit Tessier, Gonzalo Fuentes / Reuters

#Külföld#ezen a napon#párizs#notre dame#leégett#tűz#kigyulladt#oltás#tető

Címlapról ajánljuk