Tudomány-Tech

A hétfői észak-amerikai napfogyatkozás legcsodálatosabb képei

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. április 9. 8:43

Teljes napfogyatkozás volt megfigyelhető hétfőn délután Mexikó nyugati partvidékétől, az Egyesült Államok 15 államán át egészen Kanada keleti partjáig.

A természeti jelenség sávjába eső településeken számos rendezvényt, fesztivált tartottak, a természettudományi, űrkutatási múzeumok, iskolák külön előadásokkal, közös megfigyeléssel készültek a különleges égi jelenségre.

A szárazföldről megfigyelhető napfogyatkozás helyi idő szerint délelőtt 11 körül kezdődött Mexikó csendes-óceáni partjainál és délután negyed hat körül ért véget Új-Fundland térségében. Az úgynevezett totalitás – azaz amíg a Hold teljes egészében fedi a napkorongot – körülbelül négy percig tartott.  A megfigyelhetőséget helyenként az időjárási viszonyok korlátozták, de a felhős ég ellenére is lehetett érzékelni a hirtelen beköszöntő alkonyati sötétséget, amíg a Hold a Napot takarta.

A fenti galériánkba a hírügynökségi fotókat és a NASA felvételeit válogattuk össze, az alábbiakban pedig a közösségi médiában megjelent pazar képekből mutatunk néhányat:

 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

#Tudomány-Tech#képgaléria#napfogyatkozás#csillagászat#Észak-Amerika#usa#mexikó#kanada#tudomány

Címlapról ajánljuk