Gazdaság

Képgaléria: Orbán Viktor átadta a Kalocsa és Paks között épült új Duna-hidat

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. június 6. 14:14

A Kalocsát és Paksot összekötő Tomori Pál hidat sikerült a választások előtt három nappal átadni.

Átadták a Kalocsát és Paksot összekötő, Tomori Pál egykori kalocsai érsekről, hadvezérről elnevezett új Duna-hidat, valamint a hozzá kapcsolódó 512-es főút új szakaszát csütörtökön, jelentette az MTI.

A 946,2 méter hosszú, kétsávos híd az eddigieknél jelentősen rövidebb közúti összeköttetést teremt a Duna által határolt két kistérség között, azaz Kalocsa és az M6 autópálya, valamint Kalocsa és Paks között. A korábbi 40-50 percről hozzávetőlegesen 15 percre csökken a Kalocsa és Paks közötti menetidő, Kalocsától pedig nagyjából 40 perc alatt lehet eljutni az M6-os autópályáig.

Az átadást jelképező nemzetiszín szalagot Orbán Viktor miniszterelnök, Lázár János építési és közlekedési miniszter, Font Sándor fideszes országgyűlési képviselő, Süli János KDNP-s országgyűlési képviselő, Filvig Géza, Kalocsa polgármestere, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje és Szabó Péter, Paks polgármestere, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje vágta át.

Az ünnepségen Hilvig Géza, Kalocsa polgármestere (Fidesz-KDNP) azt mondta, hogy a Paks 2 megépítéséről szóló döntés egyértelművé tette, hogy Kalocsa térségét be kell kapcsolni a beruházásba, az új híd pedig nagy segítség lehet Kalocsa és a térség „gazdasági motorjainak felpörgetésben”. Hilvig Géza szerint az európai háborús eszkaláció aggodalomra adhat okot, mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy „háborúskodás helyett, fejleszteni és építkezni tudjunk”.

Szabó Péter, Paks polgármestere Konrad Adenauer egykori német kancellár szavait idézte, miszerint „aki háborús időkben hidat épít, az hisz igazán a holnapban és az áldott békében”.

A 21. magyar Duna-hidat Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek szentelte meg, a híd nevét az ötszáz évvel ezelőtt élt Tomori Pál kalocsai érsekről, vitézről, katonáról, szerzetesről kapta.

A projekthez tartozik az 512-es főút Kalocsa és Dunaszentgyörgy közötti 11,5 kilométeres, kétsávos szakasza, valamint a Paks és Gerjen között tavaly átadott kétsávos szakasz, és a főúthoz kapcsolódó kerékpárút-szakaszok megépítése is.  A 92 milliárd forint összértékű beruházás kivitelezője a Duna Aszfalt Zrt. volt.

#Gazdaság#képgaléria#Duna-híd#átadás#tomori pál híd#orbán viktor#paks#kalocsa

Címlapról ajánljuk