Belföld

Hajóbaleset Verőcénél, vita a vitáról és orosz hekkerek a spájzban

rtl.hurtl.hu

2024. május 25. 18:03

Megrázó hajóbaleset történt Verőcénél egy hete. Egy motorcsónak szállodahajóval ütközött, csak egy ember élte túl a balesetet. Egy elhunyt fiatal pár éppen a tragédia előtt néhány perccel jegyezte el egymást. Elhunyt az iráni elnök is, ő a helikopterével szenvedett balesetet, ami hatalmi harcokhoz vezethet a közel-keleti országban. Itthon pedig kiderült, a külügyben nagyon is tudtak arról, hogy orosz hekkerek támadták meg a szervereiket. Szijjártó Péter azonban a támadás után 2 nappal már magas orosz kitüntetést vett át.  Az is kiderült, hogy az állami tévé vitát szervez az EP-választásra, bár kiderült, nem minden úgy van, ahogyan azt a tévé közölte. 

Verőcei hajóbaleset

Május 18-án éjjel Verőcénél egy motorcsónak szállodahajóval ütközött. A kisgéphajóban nyolcan utaztak, egy férfit súlyos sérülésekkel kórházba vittek, két utas holttestét találták meg aznap. Az ország legtöbb kutató-mentő csapata az 5 eltűntet kereste, akiknek szombaton éjjel veszett nyoma a hajóbaleset után. Az egyik áldozat a végzetes motorcsónakázás előtt húsz perccel kérte meg kedvese kezét. Azóta több áldozatot is megtaláltak. Egy öbölbe sodorta a Duna, ott találtak rá a verőcei hajóbaleset után eltűnt 28 éves nő holttestére. A rendőrség megerősítette, hogy ő Diána, a motorcsónak vezetőjének testvére. Szerda este a 19 éves Márton is előkerült. Ő az, aki a vízre szállás előtt kérte meg barátnője kezét. Menyasszonya holttestét már a baleset másnapján megtalálták.


Még mindig nem találtak meg mindenkit, őket akár több száz kilométerre is elsodorhatta a Duna. Közben a balesetben résztvevő szállodahajó kapitányát őrizetbe vették.

 

Orosz a spejzban

A Külgazdasági és Külügyminisztérium tudhatta, hogy az orosz titkosszolgálatok feltörték a tárca belső hálózatát, levelezését és a legmagasabb szintű minősített adatokhoz is hozzáférhettek. Szijjártó Péter tárcavezető így reagált, amikor ezzel szembesítették:

 

A támadás után két hónappal Szijjártó Péter a külföldieknek adható legmagasabb orosz állami kitüntetést, a Barátságért Érdemrendet vette át Szergej Lavrov orosz külügyminisztertől. A Külügyminisztérium elleni orosz hekkertámadás „csak a jéghegy csúcsa” – mondta a Telexnek egy biztonsági forrás. A lapnak több, a területre rálátó forrás is megerősítette, hogy rendszeresek az ilyen támadások, és azt sem lehet biztosan kijelenteni, hogy a több orosz titkosszolgálat által végrehajtott támadássorozat egyáltalán véget ért-e. David Pressman amerikai nagykövet a Híradónak elmondta, hogy az Egyesült Államok kapcsolatba lépett a magyar kormánnyal a Külügyminisztériumot ért orosz kibertámadás ügyében.

 

A Híradó Lázár Jánost is kérdezte a Külügyminisztériumot ért orosz hekkertámadásról, aki elmondta, hogy Magyarország iránt nagy az érdeklődés a világban titkosszolgálati értelemben is. Hozzátette, hogy ő 2018-ig felügyelte a hírszerzést, és ha a kérdésére teljeskörűen válaszolna, azzal államtitkot sértene:

 

Tévévita

Május 30-ra mind a 11 EP-listavezető részvételével szervez élő választási vitát az állami tévé. Azóta kiderült, hogy a vitát az állami tévé egykori arca, Németh Balázs, valamint Novák Katalin egykori kommunikációs főnöke, a korábban Orbán Viktort az állami rádióban kérdezgető Volf-Nagy Katalin lesznek. A témákat az állami média egy felmérésre hivatkozva jelölte ki – csakhogy nem jól. Hogy ez mit jelent, kiderül a lenti videóból. 


A Házon kívülben politológus beszélt arról, kinek kedvezhet egy állami tévés vita. Magyar Péter pedig tüntetést szervez a Várkert Bazárhoz a vita idejére. Szerinte nem lehet vitát tartani azokkal a feltételekkel, amelyeket Papp Dániel és Rogán Antal diktálnak. Úgy véli, a kisebb pártoknak kevesebb időt kellene kapniuk, mint a nagyoknak, és a témákat sem tartja megfelelőnek. A tüntetéstől csak akkor áll el, ha reagál az MTVA vezetése a követeléseire. A Kutyapárt is tüntetni fog a helyszínen, de a vitán nem vesznek részt. Az RTL Híradó riportjából kiderül, eddig kik vállalták a vitát.

 

Választások

Márki-Zay Péter elismerte, azért nem állna össze vele Magyar Péter, mert kockáztatná a sikerét és nem bízik abban, hogy Magyar Péter kitűzi a tőle kapott kék szalagot, erről is beszélt a Híradónak. A Mindenki Magyarországa Néppárt európai parlamenti listájának vezetője azt mondta, ha mandátumot szereznek, akkor azért fognak küzdeni az Európai Néppártban, hogy zárják ki onnan a KDNP-t. Néhány napja egy videóban kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: meggondolná a marihuána legalizálását. Most azt mondta, Magyar Péter azért bölcsebb, mert nem válaszol ilyen kérdésekre.


Parlamenti állásfoglalásba is bekerült, hogy Cseh Katalin és én tehetünk arról, hogy jelenleg nem érkeznek a pénzek – mondta Donáth Anna az RTL-nek adott interjúban arról, hogy a Fidesz szerint hazaárulás, hogy a Momentum megakadályozza az EU-s pénzek Magyarországra érkezését. Ő büszke arra, hogy részt vettek az uniós pénzcsapokat elzáró jogállamisági mechanizmus megalkotásában. Továbbra is azon dolgoznak majd, hogy Brüsszel ne hunyjon szemet a magyar kormány korruptsága felett, de a magyarok megkapják a nekik járó pénzeket.


Közben kiderült, hogy 33 millió szavazólapot kell kinyomtatni a június 9-i európai parlamenti és önkormányzati választásra. Négy olyan település van, ahol 9 polgármesterjelölt közül is lehet választani, de a legnagyobb szavazólap a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszaburán lesz, itt 51 önkormányzati képviselőjelölt lehet. A választások nyomdai költsége 3,5 milliárd forint, amibe beleszámolják például a szavazólapok kiszállítását is.


Egészségügy

7 hónapot kell várni urológiai szakorvosi vizsgálatra a szekszárdi kórházban. Akkor is csak decemberre van időpont, ha valakinek panasza van. A veszprémi kórház urológiáján is baj van, június elsejétől határozatlan ideig nem fogad fekvőbetegeket a kórház. A Híradónak nyilatkozó egészségügyi közgazdász szerint alapellátási problémák lehetnek az okai annak, hogy ennyit kell várni Szekszárdon egy urológiai vizsgálatra.


Mégsem lesznek plusz háziorvosi ügyeleti pontok a nyáron a Velencei-tónál, a Balatonon és Tokaj környékén, csak megerősítik az ellátást – ezt az Országos Mentőszolgálat ismerte el az RTL Híradónak. Korábban az egészségügyi államtitkár ígérte meg, hogy a turistaszezonban plusz ügyeleteket indítanak. Ilyen azonban csak egy helyen lesz: Tahitótfaluban, ahol a kormányszóvivő az országgyűlési képviselő.


Ak(k)ut-ügyek

Gulyás Gergely politikai kampánynak nevezte a gödi civilek akkumulátorgyár elleni tiltakozást. Civilek tüntettek és momentumos aktivisták zárták el a bejáratot a gödi Samsung akkumulátorgyárnál szerda este. Az ellen tiltakoztak, hogy bár a bíróság felfüggesztette az üzem környezethasználati engedélyét, a gyár tovább üzemel. Szerintük minden akkumulátorgyártási tevékenységet azonnal abba kell hagyni. A kormányhivatal közleményben reagált: szerintük nem kell bezárni a gyárnak, csak a kazánok teljesítményét kell korlátozni. Gulyás Gergely a tüntetést kampánytevékenységnek minősítette. Az üzem négy év alatt több mint 80 tonna magzatkárosító anyagot engedett a levegőbe és a környékén a talajvízben is találtak rákkeltő vegyszereket. A civilek azt követelik a kormányhivataltól, hogy zárassa be a gyárat, amely szerintük az ítélet ellenére is folytatja a termelést.


Dobrev Klára benyújtotta az ügyészségen azokat a dokumentumokat, melyek szerinte bizonyítják, hogy Sulyok Tamás a 2000-as évek elején magyar termőföldeket játszott ki külföldieknek. A papírok között egyebek mellett 1995-ös zsebszerződés is van, igaz, azon nem szerepel Sulyok Tamás aláírása. Gulyás Gergely miniszter arról beszélt a kormányinfón, hogy a köztársasági elnök nem követett el jogsértést, és semmilyen bizonyíték nincs rá, hogy tudott a zsebszerződésről. Sulyok Tamás már szerdán tagadta a vádakat.


Sorsok

Egy édesanya saját kisfiáért pereskedik, akit a hatóságok szerint elrabolt. A kétéves Armanért szülei lassan egy éve harcolnak egymással, hogy hol és hogyan neveljék fel őt. A magyar bíróság jogerősen úgy határozott, hogy vissza kell vinni őt születési helyére, az Egyesült Államokba. Ennek azonban az anyuka nem akar eleget tenni. Az édesanya és a kétéves kisfiú történetét mutatta be a Fókusz szakértők segítségével:


Botrány

Dagad a botrány a magyar kajakosok körül. Megdöbbentő sorokat posztolt délelőtt Kozák Danuta hatszoros olimpiai, tizenötszörös világ- és tizenhétszeres Európa-bajnok kajakozó közösségi oldalán. Az edző, akit bejegyzésében említ, Csipes Ferenc, a kétszereres olimpiai bajnok Csipes Tamara édesapja. Kozák posztjában arról ír, hogy Csipes Ferenc nagyjából három hete bomlasztja a tájékoztatót megnyert csapathajók versenyzőit, köztük a saját lányát is.


Hatalmi harc jöhet Iránban

Meghalt Ebrahim Raiszi iráni elnök, ő és az iráni külügyminiszter sem élte túl, hogy a helikopterük lezuhant egy hegyvidéki területen, ahol rendkívül rosszak voltak az időjárási körülmények. A tragédia pontos okát még vizsgálják. A keményvonalas Raiszi helyét átmenetileg az első alelnök veszi át, de az országban várhatóan még a nyáron kiírják a választásokat.


„Soha nem felejtem el, hogy mindig a rendelkezésemre állt" – Szijjártó Péter is részvétét fejezte ki az iráni elnök és külügyminiszter halála miatt.

Ajánló: Az iráni elnök halála megágyazhat a hatalmi harcnak az országban

ValóVilág

Felpörögtek az események az elmúlt napokban a ValóVilág12 villájában. Gina szoros szavazáson esett ki Valennel szemben. Vasárnap az első kiválasztás is megtörtént, ahol Dorka kapta a legtöbb jelet a villalakóktól és szerdán este már meg is nevezi majd párbajellenfelét. Az RTL+ előfizetői is hatalmas lehetőséget kaptak, valaki közülük teljes értékű játékosként beköltözhet majd a villába.  


Bogi, a 12. széria első kiesője már a Villában is sokat tett a ValóVilág történetében talán még sosem látott tisztaságért, és ezt a jó szokását szülei családi házában is tartja. Tisztaságmániája mellett vásárlási szenvedélye is van, ami két évvel ezelőtt uralkodott el rajta. Egy applikáción keresztül szinte állandóan rendelt magának valamit, főleg ruhákat – elmesélte, hogy küzdött meg függőségével:


Sztárok hazánkban

Magyarországra jött Evander Holyfield, akinek füléből Mike Tyson kiharapott egy darabot. Evander Holyfield a korábbi cirkáló és nehézsúlyú vitathatatlan világbajnok egyenesen Rijádból repült Budapestre. Holyfield Kovács Kokó Istvánnal, Erdei Zsolttal és a BVSC-Zugló fiatal sportolóival együtt melegített be, majd elkezdte tanítani a jövő bajnokait. Hogy mi a sikerének titka, és milyen felfogás szerint éli az életét, kiderül a videóból:


Örömhír Pajkaszegről

Újra benépesült Pajkaszeg. A mi kis falunk csapata a napokban kezdte el a sorozat kilencedik és tizedik évadának forgatását a jól ismert pilisi környezetben. Pajkaszeg lakói továbbra is töretlen népszerűségnek örvendenek, eddig már több mint 120 epizódot láthattak a nézők, tavasszal pedig véget ért a nyolcadik évad is.


Cápák között

Balogh Levente ezt mondta a sikítozó Balogh Petyának: Nem a vidámparkban vagy, ne járassál már le minket! Balogh Petya úgy érezte, üzent neki a Newton Szimulátor találmánya a Cápák között stúdiójában, ezért élt is a lehetőséggel, hogy kipróbálja. A Cápa intenzív programot kért a fejlesztőtől, ami meghatározó élmény volt a számára: 


Majd Balogh Levente felpróbálta a Guya mellényt. A ruházati termékek annyira felkeltették Balogh Levente érdeklődését, hogy közelebbről is meg akart győződni a minőségükről. A ruhapróba után a Cápák nem értettek egyet abban, hogy a Guya megálmodójának egyáltalán van-e szüksége befektetőre a vállalkozása bővítéséhez.


Rendhagyó The Floor

A Drága örökösök színészei is próbára tették magukat a The Floor csatamezején. Kiss Anna Laura, Lengyel Ferenc, Hajdu Steve, Magyar Attila és Varga Balázs a The Floor eddigi játékosaihoz hasonlóan saját kategóriákat választva várták, hogy párbajozhassanak a kvízműsorban. A május 21-én visszatérő Drága örökösök színészei Szujó Zoltán vezetésével meneteltek végig a kihívásokon. A The Floor párbaján Varga Balázsnak és Hajdu Steve-nek azt kellett bebizonyítaniuk, hogy minden karaktert ismernek a Drága örökösökből. Egy gond volt csupán: Steve izgalmában még a saját fotójától is lefagyott. 


Nyitókép: Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata / MTI / EPA; BRFK / Facebook; Nagy Attila Károly / rtl.hu

#Belföld#Verőce#hajóbaleset#tragédia#orosz#hekkertámadás#kajakosok#botrány#ValóVilág#the floor#Cápák között#A mi kis falunk#ep-választás#ma

Címlapról ajánljuk