Belföld

„Soha nem felejtem el, hogy mindig a rendelkezésemre állt" – Szijjártó Péter részvétét fejezte ki az iráni elnök és külügyminiszter halála miatt

rtl.hurtl.hu

2024. május 22. 8:56

„Jó egészséget és sok erőt kívánok Önnek felelősségteljes munkájához ebben a nehéz időszakban” – írta Szijjártó Irán megbízott külügyminiszterének.

„Kérem, engedje meg, hogy ezúton fejezzem ki őszinte részvétemet Ebrahim Raiszi elnök úr és kollégám, Hoszein Amirabdollahián külügyminiszter, és más iráni tisztviselők halála miatt, akik a 2024. május 19-i tragikus balesetben vesztették életüket” – írja Szijjártó Péter az Iráni Iszlám Köztársaság megbízott külügyminiszterének küldött részvétnyilvánításában.


Mint arról beszámoltunk, egy vasárnapi helikopterbalesetben meghalt Ebrahim Raiszi iráni elnök és Hoszein Amirabdollahián külügyminiszter. A balesetet senki sem élte túl. A roncsot hétfő reggel érték el a mentőalakulatok.

Az iráni állami média beszámolója szerint az amerikai gyártású helikopteren kilencen voltak. A gép a nagy ködben került bajba. Az iráni állami televízió beszámolója szerint a helyszínen készült képek látni, hogy a helikopter egy hegyoldalnak csapódott.

Az iráni törvények értelmében az átmeneti elnök az addigi első alelnök, Mohszen Mokber lesz.

A helikopter vasárnap délután, feltehetően a rossz időjárási körülmények miatt szenvedett balesetet az azeri határhoz közeli Varzekán városa mellett. A mentést a rossz időjárási körülmények is nehezítették.

„Emlékszem a 2021. december 16-i teheráni látogatásom alkalmával Raiszi elnök úrral folytatott találkozómra, és az Amirabdollahián külügyminiszterrel folytatott megbeszéléseimre, aki mindig támogatta a hagyományosan baráti magyar-iráni kapcsolatok erősítését. Soha nem felejtem el, hogy mindig a rendelkezésemre állt, amikor találkozót kértem tőle, és mindig tiszteletet tanúsított Magyarország iránt” – írta Szijjártó a megbízott külügyminiszternek.

Szeretném kifejezni legmélyebb együttérzésemet a hozzátartozóknak és az iráni népnek. Gondolatban az elhunytak szeretteivel vagyunk. Jó egészséget és sok erőt kívánok Önnek felelősségteljes munkájához ebben a nehéz időszakban 

– zárja sorait a külügyminiszter. 

Nyitókép: Ebrahim Raiszi iráni elnök koporsóját viszik katonák az északnyugat-iráni Tebrizben 2024. május 21-én. Fotó: MTI/EPA/Iráni elnöki hivatal

#Belföld#iráni elnök#irán#részvét#szijjártó péter#ebrahim rahisi

Címlapról ajánljuk