Belföld

A Külügyminisztérium elleni orosz hekkertámadás „csak a jéghegy csúcsa”

rtl.hurtl.hu

2024. május 22. 8:52

Rendszeresek a magyar kormányzati rendszerek elleni hekkertámadások, de nem mindegy, milyen a válasz. 

A Külügyminisztérium elleni orosz hekkertámadás „csak a jéghegy csúcsa” – mondta a Telexnek egy biztonsági forrás. A lapnak több, a területre rálátó személy is megerősítette, hogy rendszeresek az ilyen támadások, és azt sem lehet biztosan kijelenteni, hogy a több orosz titkosszolgálat által végrehajtott támadássorozat egyáltalán véget ért-e.

A lap cikke szerint a magyar külügyminisztérium rendszeréből az elmúlt években kilopott információkat az oroszok ügynökök beszervezésére, vagy egy harmadik ország elleni műveletre is használhatták.

Az oroszok a Telex cikke szerint éveken át rengeteg olyan információhoz férhettek hozzá, ami megkönnyíti a beszervezhető emberek azonosítását: a minisztériumi levelezések és belső adatbázisok segítségével a munka nagy részét egy erre alkalmas adatelemző program végzi el.

Emellett olyan, nem minősített információkat is le tudtak szívni, amelyek emberi vagy gépi adatelemzéssel akár más, már folyamatban lévő vagy előkészület alatt álló egyéb művelethez nyújthattak nekik segítséget.

Nem példanélküli

A Telex egy 2022-es incidensről is tudomást szerzett. Akkor egy kormányzati szervezet informatikai rendszerébe jutottak be kínai hekker, adathalász e-mailek segítségével. A Telexnek név nélkül nyilatkozó biztonsági szakemberek szerint a hírszerzésű célú kibertámadásokban a kínaiak már jóval előrébb tartanak, mint az oroszok.

A Telexnek nyilatkozó szakemberek elmondták, a külföldi titkosszolgálatok gyakran egy beszervezett helyi ügynök segítségével jutnak be az informatikai rendszerekbe. A lap közölte: úgy tudják, hogy Magyarországon is több alkalommal használták külföldi szolgálatok belső emberek segítségét, akiknek elég csak egy e-mailt megnyitni, hogy hozzáférést adjanak a hekkereknek.

A kormányzati reakció a fontos

Ha egy ilyen ügy kirobban, akkor nem önmagában a támadás, hanem az arra adott kormányzati reakció lehet kínos, mert önmagában abban nincs semmi rendkívüli, hogy Oroszország vagy Kína ilyen támadásokat hajt végre – írta a Telex. Például, hogy a támadást követi-e olyan válaszreakció, amivel a megtámadott fél a támadónak jelzi, ellenséges lépésnek tekinti a történteket.

Emellett fontos az érintett külföldi partnerek minél gyorsabb tájékoztatása, annak elmaradása ugyanis további károkat okozhat: egyrészt a külföldi partnert nem tudja elvégezni a kármentést, másrészt bizalmatlanságot szül a partnerek között.

Kampányhazugság

Orbán Viktor 2022 áprilisi országgyűlési választás után tartott nemzetközi sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy minden magyar minisztérium informatikai rendszere folyamatos támadás alatt áll. A választás előtt a kormány még kampányhazugságnak nevezte a direkt36 információját, amely szerint orosz hackerek sikeresen törték fel a Külügyminisztérium rendszerét. A miniszterelnök arra a kérdésünkre nem válaszolt: tájékoztatták-e a behatolásról a NATO-t.


Az ellenzék május közepén Szijjártó Péter lemondását követelte, és kezdeményezték az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását a Külügyminisztériumot ért orosz kibertámadás miatt. Menczer Tamás, a Fidesz kommunikációs igazgatója a Híradónak azt mondta: minden ilyen esetben a magyar a nemzetbiztonsági érdekeknek megfelelően járnak el.


David Pressman amerikai nagykövet a Híradónak elmondta, hogy az Egyesült Államok kapcsolatban lépett a magyar kormánnyal a Külügyminisztériumot ért orosz kibertámadás ügyében.


A Híradó Lázár Jánost is kérdezte a Külügyminisztériumot ért orosz hackertámadásról, aki elmondta, hogy Magyarország iránt nagy az érdeklődés a világban titkosszolgálati értelemben is. Hozzátette, hogy ő 2018-ig felügyelte a hírszerzést, és ha a kérdésére teljeskörűen válaszolna, azzal államtitkot sértene:


Az ügy előzménye, hogy a 444.hu által látott belső dokumentumok szerint Szijjártó Péternek tudnia kellett arról, hogy az orosz kormányhoz közeli hackerek feltörték a Külgazdasági és Külügyminisztérium informatikai hálózatát. A hírt a 2022 áprilisi választások előtt még a tárca és több kormánypárti politikus is „kampányhazugságnak” nevezte.

Nyitókép: Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata által közreadott képen Szergej Lavrov orosz külügyminiszter (j) és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a moszkvai tárgyalásai után tartott sajtóértekezleten 2022. július 21-én. Fotó: MTI/EPA/Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata

#Belföld#külügyminisztérium#hackertámadás#oroszország#titkosszolgálatok#kína

Címlapról ajánljuk