Belföld

Ukrajna azt követeli Magyarországtól, hogy javítsa a földrajzkönyvben lévő hamis információkat a háborúról

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 7. 14:39

Kedden ukrán diplomaták megbeszélést is tartottak a magyar külügyminisztériumban. 

Az ukrán külügyminisztérium azt követeli Magyarországtól, hogy javítsa ki a nyolcadik osztályos földrajztankönyvben Ukrajnára vonatkozó hamis információkat – írta az Interfax Oleh Nikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivőjére hivatkozva.

Kedden ukrán diplomaták megbeszélést is tartottak a magyar külügyminisztériumban. 

Követeljük, hogy a tankönyvben szereplő hamis információkat a lehető leghamarabb javítsák ki” – mondta Oleh Nikolenko.

Az orosz-ukrán háború úgy került be a 8. osztályos földrajzkönyvbe, mintha belháború folyna Ukrajnában, orosz agresszióról szó sincs. 

A kedélyes ábrán az látható, hogy Oroszország, az Európai Unió, valamint az USA huzakodnak Ukrajnáért, és magabiztosan az orosz medve áll győzelemre. A háborús agressziót elszenvedő független országról még ezt írják:

„A többség ukrán nemzetiségű, de az ország keleti részén jelentős az oroszok aránya, a Krím-félszigeten pedig ők alkotják a többséget. A két keleti szláv nyelv (orosz, ukrán) hasonló. Az oroszok által lakott országrészekben a lakosság egyötöd része kevert orosz–ukrán nyelven beszél. Ennek ellenére a két népcsoport gyakran szemben áll egymással. Ellentétük fegyveres konfliktust is kirobbantott a Krím-félszigetért”.

Arra tehát nem tértek ki a nyolcadikos tankönyv magyarázatában, hogy Oroszország önkényesen tette rá a kezét a térségre.

Nyitókép: Nemzeti Köznevelési Portál

#Belföld#külügyminisztérium#tankönyv#orosz-ukrán háború#ukrajna#oktatás

Címlapról ajánljuk