Belföld

„Sulyok Tamás pereljen be, ha ennyire magabiztos” – Dobrev Klára beadta az ügyészségre az államfő bűnösségét szerinte igazoló iratokat

rtl.hurtl.hu

2024. május 23. 12:34

Dobrev Klára, a DK listavezetője szerint egy Csongrád megyei ügy iratai bizonyítják, hogy Sulyok Tamás kmagyar földeket játszott külföldi kézre, illetve jelentős szerepe volt ebben. A kormányinfón előzőleg Gulyás Gergely nevetségesnek nevezte a vádakat, és azt mondta, Dobrev követhetett el bűncselekményt. A DK-s politikus szerint ugyanakkor Sulyok Tamás bűnösebb, mint Novák Katalin, mégis az utóbbi az, aki „erkölcsileg megsemmisült”.

Csütörtökön az ügyészségre vitte állítólagos bizonyítékait Dobrev Klára, a DK EP-listavezetője. 

A politikus a héten azt állította, hogy Sulyok Tamás államfő korábban ügyvédként hozzájárult ahhoz, hogy külföldiek szerezzenek magyar termőföldet. Dobrev hangsúlyozta, az mindig is bűncselekménynek minősült, ha törvényellenesen adtak át magyar földet külföldieknek, de ezt a magatartást 2014-ben az Orbán-kormány külön tényállássá tette a Btk-ban. Bizonyítékként szerződéseket mutatott fel a Demokratikus Koalíció alelnöke, de a dokumentumok pontos tartalmát akkor még nem tette közzé a párt. A Sándor-palota a vádakra szerdán úgy reagált: „Sulyok Tamásnak nincsen takargatnivalója. Törvénybe ütköző szerződés megkötésében soha nem működött közre.”

Leadta egy csongrádi ügy iratait

A DK listavezetője csütörtök délelőtt a Facebook-oldalán élőben közvetítette, ahogy kijön az ügyészségről, ahol leadta a „Sulyok bűnösségét bizonyító iratokat”. A sajtó munkatársai és néhány tucat szimpatizáns előtt Dobrev azt mondta, hogy kérték, hogy írásban vegyék át a dokumentumokat, mert ahogy ő fogalmaz „Polt Péter ügyészségétől minden kitelik”. A politikus ismét elmondta, hogy olyan dokumentumokat adtak át, amelyek egyértelműen bizonyítják, hogy Sulyok Tamás bűncselekményeket követett el.

Csongrádban a földmaffia egyik figurájaként törvényellenesen zsebszerződésekkel játszotta át külföldieknek a magyar termőföldeket. Egy 103 hektáros termőföldügylet részletes dokumentumait adtuk át, amelyek aláírójaként, ellenjegyzőjeként Sulyok Tamás aláírása szerepel

– részletezte Dobrev Klára. Elmondta, hogy korábban bármely magyar állampolgár, ha úgy érezte, hogy földmutyi történik, a bírósághoz fordulhatott, de az Orbán-kormány 2014-ben törvényt módosított, és elvette ezt a jogot a magyar állampolgároktól, valamint odaadta Polt Péternek.

Jelenleg kizárólag Polt Péter indíthat eljárást ezekben az ügyekben. Pontosan tudjuk és látjuk, hogy Polt ezt a hatalmat mire használja. A pedofilhálózat kimosdatása után a földmutyihálózat tagjait is kimosdatja

– tette hozzá a politikus, aki szerint „az, hogy Polt Péter ezekkel a dokumentumokkal mit kezd, semmit nem változtat a tényen, hogy Sulyok Tamás bűncselekményt követett el”. A DK listavezetője elmondta, hogy az ügyészségre beadott iratokat át fogják adni a sajtó munkatársainak is.

Sulyok Tamásnak le kell mondania, függetlenül attól, hogy mi történik ebben az épületben

– mondta Dobrev Klára, mire a helyszínen tapsolni kezdtek az összegyűltek.

Mi van, ha elévült az ügy?

Dobrev Klára Sulyok múltjáról azt mondta, hogy 2014-ben sokan csodálkoztak azon, hogy 2014-ben egy noname szegedi ügyvédből hogyan lett alkotmánybíró, majd az Alkotmánybíróság elnökhelyettese, hónapok után pedig az elnöke. Szerinte ez azért van, mert „Orbán Viktor hatalmi politikája abból áll, hogy olyan embereket nevez ki legfőbb közjogi méltóság pozíciójába is, akik vagy hithű katonák, vagy zsarolhatók”.

Az RTL Híradójának kérdésére, miszerint a Sándor-palota tagadja a vádakat, a kormányoldal pedig azt állítja, hogy nem Sulyok Tamás, hanem Dobrev követett el bűncselekményt – ezt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter hosszasan taglalta a kormányinfón –, a DK politikusa azt válaszolta, hogy az elmúlt napokban sokan írtak nekik, hogy elmeséljék a saját történeteiket. Hozzátette, hogy ennek az ügynek vannak büntetőjogi és egyéb aspektusai, amik még nem kerültek nyilvánosságra, ezzel kapcsolatban pénteken tartanak sajtótájékoztatót.

Egyébként meg Sulyok Tamás pereljen be, ha ennyire magabiztos, állok elébe

– mondta még. Az ATV kérdésére, miszerint mit várnak Dobrevék az ügytől, ha az említett bűncselekmények már elévültek, azt válaszolta, hogy Polt Péternek meg kell állapítania, hogy az általuk átadott szerződések semmisek, érvénytelenek. Hozzátette, attól még ezeket a jogsértéseket elkövették akkor, amikor ezeket a szerződéseket megkötötték.

Nováknál bűnösebb?

A politikus beszélt a kegyelmi botrány miatt lemondott Novák Katalinról is, aki szerinte „teljesen ellehetetlenült, és a magyar állampolgárok szemében erkölcsileg megsemmisült, pedig nem is követett el bűncselekményt”.

Hát mi van egy olyan emberrel, aki még bűncselekményt is követett el? Az százszorosan alkalmatlan arra, hogy a nemzet egységét megtestesítse, neki aztán végképp le kell mondania

– tette hozzá Dobrev Klára.

Nyitókép: Soós Lajos / MTI

#Belföld#dobrev klára#ügyészség#sulyok tamás#föld#bűncselekmény#ma#zsebszerződés#magyar föld#dk#polt péter#gulyás gergely

Címlapról ajánljuk