Belföld

Magyar Péter országjárása, Szekér Gergő coming outja és az I. brüsszeli csata

rtl.hurtl.hu

2024. április 20. 19:49

Irán és Izrael konfliktusa miatt Magyarországon megemelték a terrorkészültséget, de kiderült: a rendelkezésre álló óvóhelyeken nincs elég férőhely. Magyar Péter országjárásra indult, szerdán Békés megye több városába is ellátogatott. Az emberek szelfi nélkül alig akarták elengedni, a kormánymédia képviselőit viszont már nem látták mindig ennyire szívesen. A 90 éves Bodrogi Gyulát nagyszabású gálaműsorral köszöntötték, kiderült, ki lesz az X-Faktor új mentora, Szekér Gergő pedig élő adásban vallotta be, hogy meleg. A hét videóiból válogattunk.

Iráni-izraeli konfliktus

Új szintre emelkedett Irán és Izrael konfliktusa, miután Irán múlt szombaton előre bejelentett módon több mint 300 drónt, ballisztikus- és cirkálórakétá lőtt ki Izrael területére. Az izraeli légvédelem csaknem az összeset semlegesítette.


Csicsmann László egyetemi tanár, Közel-Kelet szakértő a Reggeliben arról beszélt, nem az a kérdés, hogy lesz-e válasz Izrael részéről, csupán az, hogy mikor, és milyen következményekkel jár majd.


Elemzők arra figyelmeztettek, ha elmélyül az iráni-izraeli konfliktus történelmi rekordra drágulhat az olaj. Akár 150 dollárba, vagyis a jenlegi másfélszeresébe is kerülhet a nyersanyag hordója az elemzők szerint, pedig Magyarországon már most 650 forintot kérnek egy liter üzemanyagért, ami az egyik legdrágább a régióban.


Irán támadása miatt Magyarországon is magasabb szintre emelték a terrorkészültséget. Közben Magyar Péter az elérhető óvóhelyek számáról kérdezte a miniszterelnököt. A Híradónak nyilatkozó szakértő szerint ezekben nincs elegendő férőhely, de fontos lenne az is, hogy mindig jó állapotban legyenek a menedékhelyek.


Az I. brüsszeli csata

Két helyszínről elküldték, a harmadikon rendőrök próbálták feloszlatni kedden a brüsszeli Nemzeti Konzervatív Konferenciát, amelyen egy nappal később Orbán Viktor is felszólalt. A jobboldali politikusok és közéleti személyek véleményének teret adó rendezvényt rendeletben tiltotta be az egyik brüsszeli kerület polgármestere, mert szerinte ott nem látják szívesen a szélsőjobboldalt. 


Szerdán már zavartalanul beszélhetett Orbán Viktor a Nemzeti Konferencián. A magyar miniszterelnök szerint a történtek azt bizonyítják, hogy Brüsszelben veszélyben van a szabadság. A rendeletet élesen kritizálta a belga és a brit miniszterelnök is. A Momentum uniós képviselője Cseh Katalin is azt mondta: a szólásszabadság alapérték, ezért szerinte Orbán Viktornak is joga van bárhol arról beszélni, amiről akar.

 

Magyar Péter országjárása

A héten elindult Magyar Péter országjáró körútja, de igazán nagy sebességre csak április 20-a után kapcsol a Tisza párt alelnöke. Naponta hat-nyolc településre tervez ellátogatni, ahogy ő fogalmaz: úgy, mint régen Orbán Viktor, amikor „még mert emberek közé menni” a miniszterelnök. 


Magyar Péter csütörtökön Békés megye több városában is járt, Békéscsabán alig akarták elengedni az emberek és ajándékot is kapott. Arról is beszélt, hogy bár a Tisza Párt június 9-én csak az európai uniós választáson indul, de támogat egyes jelölteket a helyhatósági választáson is. 


A sarkadi fórumon felbukkant a számos kormánypárti kiadvány, köztük a Mediaworks munkatársa, aki kitartóan próbálta kérdezgetni Magyart, hogy milyen kapcsolatban van Bajnai Gordonnal vagy Ficsor Ádámmal. Az RTL Híradó felvétele szerint a fórumra összegyűlt embereknek láthatólag nem tetszett a riporter akciója.

Aki külföldön lesz, nem szavazhat az önkormányzati választáson

Csak az európai parlamenti választáson szavazhat az, aki június 9-én külföldön lesz, és átjelentkezik, az önkormányzati választáson nem lesz lehetősége voksolni. A Nemzeti Választási Iroda indoklása szerint kivitelezhetetlen lenne a sokféle szavazólap eljuttatása a külképviseletekre. 

Nem csitul a kegyelmi-ügy

A református egyház tizenkét tagja feljelentést tesz a zsinati bíróságon, mert Balog Zoltán szerintük megsértette az egyház törvényeit a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettesének kegyelmi botrányában játszott szerepével. Balog ugyan zsinati elnöki pozíciójáról már lemondott, de püspöki tisztjét megtartotta. A távozását, valamint az egyház és a politika elválasztását követelő petíciót már több mint ezren aláírták. Balog lemondását több mint száz református értelmiségi követeli, köztük Szabó T. Anna költő és Bod Péter Ákos közgazdász.

Lázárék elbukták a pert

Hiába perelte 250 millió forintos kártérítésért a Lázár János vezette teniszszövetség a testület volt főtitkárát, a Szegedi ítélőtábla jogerős döntése szerint nekik kell 16 millió forint elmaradt munkabért megfizetniük – erről az rtl.hu számolt be elsőként ebben a cikkben. A szövetség azért perelte Richter Attilát, mert állításuk szerint egy személyben döntött egy nemzetközi verseny lefújásáról. A volt főtitkár a Híradónak azt mondta: végre kiderült, hogy mindent szabályosan csinált. 

Kisajátítás Józsefvárosban

A kormány kisajátítana tíz ingatlant Józsefvárosban és a helyükön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem új épületeit húznák fel. A területen jelenleg önkormányzati bérlakások vannak, amelyekben több mint 200 család él. Közben kiderült. hogy Mészáros Lőrinc cége építheti fel az új épületeket 34 milliárd forintért. A céget tárgyalásos eljárásban választották ki. A kerület ellenzéki polgármestere politikai okokat sejt a kisajátítás mögött. A miniszterelnök politikai igazgatója azt ígérte: jövő január végig mindenki az otthonában maradhat, utána pedig minden család budapesti cserelakást kap.

Karsai Dániel küzdelme

Segítség nélkül már enni sem tud Karsai Dániel, ezért gyomorszondán keresztül táplálják. Az életvégi döntés jogáért harcoló, gyógyíthatatlan idegrendszeri betegségben szenvedő alkotmányjogász a Házon kívülnek azt mondta, úgy érzi, értelmes az élete, mert tud kapcsolódni a szeretteihez, és tudja folytatni a küzdelmét. Közben kérelmet adtak be, hogy ha nem érné meg az ügyében születő bírósági döntéseket, öccse léphessen a helyébe. 

Holokauszt 80 

80 éve volt Magyarország legsötétebb időszaka, 1944. április 16-án kezdődött a zsidók deportálása Magyarországon. A Fókusz Pluszban túlélők mondták el megrázó élményeiket. Van, aki a mai napig csak sírva tudja felidézni a 80 évvel ezelőtt átélt szörnyűségeket. Az is kiderül, mit tudhattak az emberek 1944 tavaszán Magyarországon a koncentrációs táborokról és milyen volt az élet a Bécs környéki munkatáborokban.


Közben újabb történelmi jelentőségű dokumentumok kerültek elő abból a Kossuth téri házból, aminek egy másik lakásában már 2015-ben is rábukkantak olyan leletekre, amely új fejezetet nyitott a magyar holokausztkutatásban. A levéltár munkatársai már a 2015-ben megtalált iratokból arra következtettek, hogy további dokumentumok lehetnek elrejtve a ház más lakásaiban. Igazuk lett: idén februárban újabb papírok kerültek elő, amelyek a lakásügyi kormánybiztosság napi munkáját tárják fel. Befalazva találtak rá a több ezer oldalnyi 1944-ben írt dokumentumra, amelyek azt mutatják be, hogyan költöztették ki egykor a budapesti magyar zsidókat, és aztán miként utalták ki lakásaikat másoknak. 

 

Életmentők

Csapattársai mentették meg az életét a magyar válogatott röplabdajátékosának Debrecenben. Blázsovics Péter alig néhány napja edzett új csapatánál, a DEAC-nál, amikor az egyik edzésen rosszul lett és megállt a szíve. Társai kezdték meg az újraélesztést, ami végül sikeres volt.

 

Repülőszerencsétlenség

Függőlegesen, 300 kilométer per óra feletti sebességgel csapódhatott be a gép Ráckeresztúrnál. A kifejezetten nagyteljesítményű műrepülőgépet 1998-ban gyártották. Néhány évvel később kapott magyar lajstromjelet. Korábban Besenyei Péter is repült vele. A gép tulajdonosa és üzemben tartója egy 60 éves férfi, aki a fedélzeten volt. Ő az egyik áldozat. Utasa egy fiatal férfi volt. Hogy miért zuhant le a gép, egyelőre nem tudni.

 

Karikó Katalin a Szegedi Egyetemnek ajánlotta fel a Nobel-díjáért járó félmillió dollárt

Karikó Katalin, a Nobel-díjas biokémikus, keddi előadásán bejelentette, hogy a Nobel-díjával járó elismerés másolatát és azzal együtt a több mint félmillió dolláros díjat a Szegedi Tudományegyetemnek ajánlja fel, hogy kiváló tanárok és diákok részesüljenek belőle.  A tudós az egyetemnek ajándékozta a 18 karátos aranyból készült Nobel-díj hiteles másolatát is, amit a tiszteletére rendezett kiállításon állítottak ki. Karikó Katalin az átadón azt mondta: „Remélem, inspirál majd benneteket".

 

Vallomás

Szekér Gergő, énekes nagy terhet tett le, őszintén, kamerák előtt vállalta, hogy meleg. A 29 éves zenész a pénteki Reggeliben arról beszélt, hogy attól fél, ha felvállalja magát, munkáktól fog elesni, de azt érzi, nem titkolózhat tovább.

 

Bodrogi Gyula 90

Kilencvenedik születésnapja alkalmából nagyszabású gálaműsorral köszöntötték hétfőn este Bodrogi Gyulát a Nemzeti Színházban. Az est programja meglepetés volt a Nemzet Színészének, a színpadon sorra érkeztek hozzá barátok, más színházak művészei, de persze feltűnt Süsü életnagyságú bábuja is. 


Legalább hetven mozifilmben játszott, százötvenben szinkronizált ma is három darabban szerepel színházban és még csak kilencven éves. Bodrogi Gyula matek -fizika szakos tanár is lehetett volna, de a színészet kiválasztotta magának. Sokáig szégyellte magát, nem mert játszani aztán meg mindent megtett azért, hogy felhívja magára a figyelmet. A 90 esztendős színész azt mondta a Fókusznak adott interjúban: „A jóistent arra kérem, hogy addig éljek, amíg meg nem halok. De addig éljek”

Ő lesz az X-Faktor egyik mentora

A héten újabb X-Faktor mentorról rántotta le a leplet a Fókusz. Kiderült, hogy Gáspár Laci és Majka mellett a Valmarból ismert Valkusz Milán ülhet majd mentori székbe. Szikora Robi már el is látta őt jó tanácsokkal.


Hogy Milán szerint mi kell ahhoz, hogy valaki érvényesülni tudjon a zeneiparban, arról a Reggeliben mesélt.

Melyik az ideális kor a szülésre?

A gyerekvállalás kérdésében különösen sokan szeretik megmondani a tutit, a saját családunkban és a politikában egyaránt. De mit mond az utca embere, és mit javasolnak a szakemberek? 


A Barátok közt egykori sztárjának és feleségének sikerült az első lombik programjuk. Kiss Péter Balázs apuka szeretett volna lenni amióta az eszét tudja, a Barátok közt egykori színésze  most a világ egyik legboldogabb embere. Bár kisfiukért sokat küzdöttek, és a baba koraszülöttként jött világra feleségével együtt azt mondják: minden úgy van jól, ahogy van.

 

Házasodna a gazda

Vasárnap kiderült, ők azok a gazdák, akik keresik a szerelmet a Házasodna a gazda 2024-es évadában.

A gazdák között felbukkant egy ismerős arc is. Az előző évadban feltűnt József gazda egy újabb esélyt kért, mert még mindig szeretné megtalálni a párját. 


Annak ellenére, hogy erre korábban még sosem volt példa a Házasodna a gazda történetében, Nádai Anikó igent mondott Józsinak, de csak egy feltétellel:

 

Őszintén

Fehér Balázst annak idején a The Carbonfools zenekar frontembereként ismerte meg az ország. Ennek az időszaknak ma már vége. Miközben közel egy évtizede Balázs még a leghíresebb magyar előadóművészek közé tartozott, addig a kiégés és a mentális betegsége miatt a csúcsról hirtelen a mélybe zuhant. „Az én legdurvább drogom a hírnév” – mondta az rtl.hu-nak adott interjújában. 


Lil Frakk rapper szerint régen a sikerhez még az kellett, hogy a zenészek bekerüljenek a tévébe és a rádióba, mert akkor volt esélyük arra, hogy eljussanak a legnagyobb színpadokig. Ma viszont már inkább arra van szükség, hogy a közönség felkarolja a művészeket, legyenek követői, legyen bázisa, ami olyan emberekből áll, akik biztosan elmennek a koncertjeire. A rapper a Portéban arról mesélt, szerinte egy-másfél év alatt el lehet jutni a legkisebb kocsmától a Budapest Parkig.


„Amikor legelőször átléptem a villa küszöbét, eufórikus érzés volt” – idézte fel emlékeit VV Merci, aki a ValóVilág 10. évadának lett a 3. helyezettje. Balázs Mercédesz azt mondta, a negyedik évad óta követi a valóságshowt, és minden vágya volt, hogy ő maga is beköltözzön a luxusbörtönbe. A villában töltött 106 nap alatt életre szóló élményeket gyűjtött, a viták sem kerülték el, de egyetlen tettét sem bánta meg. Az rtl.hu-nak adott interjúban azt is elmesélte, hogy tánc közben sikerült levetkőznie a gátlásait.


Soós Anna Az álommelóban és a magánéletben is mindig kedvességével, empátiájával és mosolyával próbálja leküzdeni az akadályokat. Emiatt azonban sokszor azt gondolják róla, hogy nem képes érvényesülni a kemény üzleti világban. Anna az rtl.hu-nak mesélt arról, szerinte mi az ő titkos fegyvere, és arra is kitért, hogy a műsor után milyen új álmot talált magának. 

Az álommeló

Tovább folytatódik a harc Balogh Levente elnöki asszisztensi pozíciójáért. Az elnöki asszisztens jelöltek Kása Esztert tartják a legkitartóbbnak és legkreatívabbnak a csapatban.  A főnixként feltámadó jelölt családjáról és múltjáról mesélt Balogh Leventének.


Halász Andrea állásajánlatot kapott Balogh Leventétől, de az elnöki asszisztensi pozícióról lecsúszott.


Egy másik kiesett versenyző, Radivojevics Bence magára tetováltatta a műsor logóját. A fiatal apuka az rtl.hu-nak arról mesélt, mit jelent számára a műsorral kapcsolatos első tetoválása és arra is kitért, hogy miért vannak kétes érzései a kiesése miatt. 

 

#Belföld#Külföld#nádai anikó#iráni-izraeli konfliktus#bodrogi gyula#születésnap#valkusz milán#rtl#Házasodna a gazda#X-Faktor#magyar péter#önkormányzati választás#karsai dániel#karikó katalin#nobel-díj#szekér gergő#coming out#ma

Címlapról ajánljuk