Belföld

Ami Orbán szerint nem fordul elő: magyarok, akiket a véleménynyilvánításuk után rúgtak ki

Mohos MátéMohos Máté

2024. április 19. 17:28

Orbán Viktor arról beszélt az állami rádióban pénteken, hogy Magyarország nem tart ott, hogy elveszíthetik az emberek munkájukat, amiért élnek a véleménynyilvánítás szabadságával, nem úgy, mint Brüsszelben és Nyugat-Európában. Cikkünkben olyan magyarokat kérdeztünk, akik azután vesztették el az állásukat, hogy éltek a véleménynyilvánítás szabadságával. Tarr Zoltán lelkész és Törley Katalin pedagógus is megszólaltak, L. Simon László viszont inkább nem szeretett volna nyilatkozni.

Orbán Viktor szerint Brüsszelben már ott tartanak, hogy megfenyegetik egy konzervatív rendezvénynek helyet adó hotel vezetőit, a cateringes cég dolgozóit. „Ha eltér a véleményed, akkor annak következményei vannak, elveszíthetik emberek emiatt az állásukat” – mondta az I. brüsszeli csatáról szokásos péntek reggeli interjújában a Kossuth-rádióban, amelyről bővebben itt olvashat. 

Ha egy egyszerű melós a munkahelyén olyat mond a migrációról, ami nem vág egybe a hivatalos állásponttal, lehet, hogy másnap nincs állása

– hozott példát az állami rádiónak adott nyilatkozatában a miniszterelnök, majd később hozzátette:

Neked nem okoz gondot, hogy ha nyíltan elmondod a véleményedet, legfeljebb nem értenek veled egyet, de hogy te szankciókat szenvedj el, hát itt azért Magyarország nem tart, de a Nyugat már itt tart.

Orbán Viktor kijelentései kapcsán megkerestünk olyanokat, akik véleménynyilvánításuk után vesztették el állásukat, hogy mondják el, mit gondolnak a kormányfő szavairól. 

Szerettük volna megszólaltatni L. Simon Lászlót, akit korábban azért bocsátottak el a Nemzeti Múzeum éléről, mert teret engedett egy LMBTQ embereket is bemutató kiállításnak. Ő azt mondta: nem hallotta a miniszterelnök ma reggeli szavait, valamint szerinte őt nem a véleménye miatt bocsátották el, így nem akar nyilatkozni. Az ő ügyéről itt írtunk hosszabban, és az RTL Híradó is foglalkozott az esettel, ezt az alábbi videóban nézheti meg.

Tarr Zoltán lelkész egyszer állt fel a színpadra, utána kirúgták

A Magyar Péter EP-listáján induló Tarr Zoltán református lelkészt azután bocsátották el, hogy felszólalt a politikus tüntetésén. Most az RTL Híradónak arról beszélt, „érdekes volt” hallani Orbán Viktor kijelentéseit.

Lehet, hogy az elmúlt napok eseményeit nem tudta elég közelről követni a miniszterelnök, így kerülhette el figyelmét az a nyilvánvalóan egyedi eset, ami velem történt. Bár azt hallom, hogy nem teljesen egyedi.

Kiemelte, hogy ő a kormányzatot közvetlenül nem érintő beszédet mondott az egyház és az állam összefonódásáról a Talpra Magyarok! nagygyűlésén „egyházam egyik vezetője, Balog Zoltán sajátos viselkedésével kapcsolatosan a kegyelmi ügyben”. Szerinte „nehéz azt állítani, hogy nem ennek a következménye az, hogy a következő munkanapon engem elbocsátottak az állásomból”.

Azt mondta: „szemben azzal, amit miniszterelnök úr a folyamatosan romló nyugati helyzetről megemlített, jelezném, nekem volt tapasztalatom azzal, hogy elvesztettem az egzisztenciámat azért, mert nagyközönség előtt mondtam valamit”. Tarr utalt a Fidesz kommunikációs igazgatója, Menczer Tamás szavaira, aki azt mondta, rendben van, hogy kirúgták Tarrt. „Miért bízna meg a kormány egy olyan emberben, aki meg akarja buktatni?” – tette fel a kérdést Menczer. Tarr jelezte, hogy ő nem akar kormányt buktatni, és fontolgatja, hogy munkaügyi pert indít Menczer Tamás kijelentései miatt.

A Tarr Zoltánnal készült korábbi interjúnkat itt tudják elolvasni, az RTL Híradó róla készült korábbi riportját pedig alább lehet megnézni.

A bíróság mondta ki, hogy Faur Annát a véleménye miatt rúgták ki

Az SZFE-n dolgozó Faur Annának azért mondtak fel, mert aktívan részt vett az egyetemi dolgozók autonómiáért szervezett sztrájkjában és az egyetemfoglalás filmes dokumentálásában is. A felmondást postán, indoklás nélkül kapta meg, de pert indított az egyetem új vezetése ellen a TASZ segítségével.

Végül a másodfokú bíróság úgy ítélte meg, Faurt azért érte hátrányos megkülönböztetés és megtorlás, mert kiállt saját magáért és az SZFE közösségéért.

Faur most arról beszélt az rtl.hu-nak: „engem visszahelyeztek az állásomba, mert munkaügyi pert indítottam, mondván, hogy az elbocsátásom alapjogot sértett”. Szerinte ilyen értelemben ő kivételnek számít, mivel „végül megvédte a magyar jog az érdekemet: egy munkát nem lehet azért megszüntetni, mert valakinek valamilyen véleménye van”. Azt viszont ő is tudja, hogy „szerencsés helyzetben” volt, mivel az esetek nagy részében a jogtalanul kirúgottak nem jutnak el a bíróságig.

Mert egyszerűen túl nagy költséggel jár ez, valamint túlságosan macerás. Nem jó helyzet, hogy bírósához kell fordulni azért, hogy ne jogsértően járjon el velünk szemben a munkáltató.

Ő maga is ismer sok olyan embert, akik „jobb a békesség” alapon inkább hagyták veszni az ügyüket, és belenyugodtak a jogszerűtlen kirúgásba. Faur esetével az RTL Híradó a bíróság döntésének megszületésekor is foglalkozott, de a tiltakozó tanárok elbocsátása miatt később is felidéztük a perét.

Az ukrajnai háborúra hivatkozva rúgták ki a tanárt

„Eléggé felháborít, amikor Orbán Viktor, vagy bármelyik más kormányzati tisztségviselő arról beszél, hogy Magyarországon a véleményük miatt nem rúgnak ki embereket” – kezdte az rtl.hu-nak Dukán András Ferenc, a Momentum politikusa, akit még 2023 nyári szünetében bocsátottak el tanári állásából: az ukrajnai háborúval kapcsolatos veszélyhelyzetről szóló törvényt hivatkozott a Marosi Beatrix vezette tankerület, ám Dukán szerint ez elég gyenge ürügy volt.

A pedagógusmozgalomból „többeket is elbocsátottak csupán azért, mert kiálltunk egy jobb magyar oktatásért”, mondta. „Én például csatlakoztam ahhoz a több száz pedagógushoz, akik tavalyelőtt októberben azt vállalták, hogy amennyiben még valakit retorzió ér a véleménye miatt, akkor határozatlan idejű polgári engedetlenségbe kezdünk. Ez meg is történt”. Dukán felidézte, hogy az emiatt történt fizetéscsökkentést jogosnak tartotta, sőt a maradék, jelképes összeget is visszautalta a tankerület számlájára. Ezt többször is jelezte nekik, de nem jött válasz.

Végül augusztusban, tehát a kötelező nyári szünet második felében jött a kirúgásról szóló levél. 

Formailag azért bocsátottak el engem, mert Ukrajnában háború van. Teljesen egyértelmű, hogy ez a véleményem miatt történt. Hiszen augusztusban, amikor elbocsátottak, semmilyen oktatási tevékenység nem folyt

– mondta, majd hozzátette: „Ha azért akartak volna kirúgni, mert korábban nem tartottam meg az óráimat, ezt megtehették volna akkor is, amikor ez a tudomásukra jutott” – például a négy-öt emailből, amit ebben a tárgyban írt a tankerületnek.

Dukán ügyével 2023 márciusában az RTL Híradó alábbi riportja foglalkozott:

Törley Katalin tanítani nem mehet vissza

A tanártüntetések egyik legismertebb alakja, Törley Katalin „felkavarónak” nevezte kérdésünkre Orbán Viktor péntek reggeli szavait. A jelenleg kutyapártos EP-jelölt arról beszélt: 

az elmúlt időszakban igenis történtek olyan retorziók, bosszúállások véleménynyilvánítás miatt, amik azzal jártak, hogy egy adott fő elvesztette a munkáját. 

Ő is elsősorban az időben legközelebbi példát, Tarr Zoltánt említette.

„De csak ha a saját helyzetemre, illetve a pedagógustüntetések alatt elbocsátott többi tanárra gondolok, igenis vitatkoznék a miniszterelnökkel” – mondta. Szerinte a polgári engedetlenségben részt vevők „gyakorlatilag nem tettek mást, mint deklaráltan, hangoztatottan, a nyilvánosság előtt kifejezték a véleményüket amiatt, hogy mennyire rosszul mennek a dolgok az oktatás területén, ahol dolgoznak, és ahol továbbra is dolgozni szeretnének”. Megemlítette a sztrájkjog „egyik pillanatról a másikra” való „megcsonkítását”, ami végül ürügyet szolgáltatott a tankerületek számára a kirúgásokra.

Szerinte „a kirúgások első köre a kölcseyseket érintette, ez egyfajta fenyegetés és figyelmeztetés volt a többieknek. A második elbocsátási kör ennél is kegyetlenebb: egyfajta értelmezhetetlen tömegbelezés volt”. Emlékeztetett: több elbocsátást is azzal indokoltak a tankerületek, hogy az egyes pedagógusok által végzett munkát kifogásolták. Törley szerint még ha ezek a kritikák valósak is, akkor is látni kell, hogy az elbocsátásokkal aránytalanul nagy kárt okoztak a tanulni vágyó diákoknak, valamint az egzisztenciájukat féltő pedagógusoknak.

Törley társaival később pert indított a Belső-Pesti Tankerület ellen.

TASZ: Még számos ilyen esetről tudni

A többek között Faurt is képviselő TASZ részéről dr. Kunos Zsuzsannát, a civil szervezet politikai és szabadságjogi programjának munkatársát kérdeztük. Ő azt mondta: „A TASZ számos olyan ügyben nyújtott jogi képviseletet az elmúlt években, ahol politikai véleményük alapján diszkrimináltak munkahelyükön embereket”.

Hozzátette: 

Volt több olyan ügyünk, ahol valakit a politikai véleménye alapján elbocsátottak a munkahelyéről, de olyan is, ahol csak hátrány érte őket. Több, jelenleg is folyó munkaügyi perben képviselünk ügyfeleket.

Nyitókép: Nagy Attila Károly / rtl.hu / MTI / Balogh Zoltán / RTL Híradó / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

#Belföld#orbán viktor#kossuth-rádió#eu#tarr zoltán#törley katalin#Faur Anna#tasz#momentum#csepel#tanár#ma

Címlapról ajánljuk