Belföld

Világhír: L. Simon László kirúgása bejárta a világot

rtl.hurtl.hu

2023. november 7. 8:02

BBC, Guardian, Daily Mail, Washington Post, NBC, ABC, Spiegel, Zeit, Le Figaro, Le Monde és még sokan hírt adtak arról, hogy a magyar kormány minisztere a szélsőjobboldali Mi Hazánk jelentése alapján kirúgta a Nemzeti Múzeum főigazgatóját.

L. Simon László kirúgásának híre túlzás nélkül bejárta a világot: megemlékezett róla a BBC, a Guardian, a Daily Mail, a Reuters, az Associated Press, a Washington Post, az NBC, az ABC, a Spiegel, a Zeit, a Deutschlandfunk, az El País, az Agenzia Nuova, a Le Figaro és a Le Monde is, írja a 24.hu.

Mint arról beszámoltunk, november 6-án kirúgták L. Simon Lászlót, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatóját. A miniszteri tájékoztatás alapján a döntés hátterében a Nemzetközi Sajtófotó Kiállítás állhatott: korábban ugyanis Dúró Dóra, a szélsőjobboldali Mi Hazánk politikusa Csák János miniszternél jelezte, hogy a kiállítást 18 év alattiak is látogathatják, pedig a fényképeken LMBTQ-kisebbséghez tartozók is láthatók. Márpedig ez a képviselő szerint sérti a kormány által gyermekvédelminek nevezett törvényt.

A bejelentés után Csák János miniszter úgy döntött, hogy 18 év alattiak nem nézhetik meg a kiállítást, azonban miután a múzeumnak nincs joga ahhoz, hogy igazoltassa a látogatókat, a gyakorlatban semmilyen következménye nem lett Dúró Dóra akciójának, azaz a gyerekek továbbra is bejutottak az épületbe. 

L. Simon László még meg is köszönte a Mi Hazánk képviselőjének tevékenységét, a főigazgató szerint ugyanis a hírverés miatt megugrott a látogatók száma.

Él és virul a nemzet múzeuma. Köszönjük, kedves Dúró képviselő asszony. Különösen köszönjük a közönségünk figyelmét, szeretetét és megértését

– írta múlt csütörtökön közösségi oldalán a múzeum főigazgatója.

Az esettel az RTL Híradója is foglalkozott, a stáb is azt tapasztalta, hogy 18 éven aluliak is gond nélkül bejutottak a kiállításra, amelyre egész nap hosszú sorokban várakoztak belépésre a látogatók.


Nyitókép: L. Simon László a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében 2023. október 23-án. MTI/Bruzák Noémi

#Belföld#l. simon lászló#kirúgás#csák jános#fidesz#nemzeti múzeum#world press fotókiállítás#homofóbia

Címlapról ajánljuk