Belföld

Kirúgták L. Simon Lászlót, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatóját

rtl.hurtl.hu

2023. november 6. 10:56

A kormány által gyerekvédelminek nevezett törvény be nem tartása miatt menesztik.

Csák János miniszter mint a munkáltatói jogkör gyakorlója a mai napon átadta L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója munkaviszonyának megszüntető okiratát – tájékoztatta a Magyar Nemzetet a Kulturális és Innovációs Minisztérium hétfőn. 

A miniszter az indoklásában kifejtette, hogy 

a főigazgató, mivel az intézménytől elvárható jogkövetést elmulasztotta, azt érdemben felhívásra sem teljesítette, olyan magatartást tanúsított, amely a munkaviszonya fenntartását ellehetetlenítette.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium elismeri L. Simon László korábbi érdemeit a kulturális területen végzett tevékenysége során – jelezték a közleményben.

L. Simon László később reagált a menesztéséről szóló hírre, erről itt írtunk.

A tájékoztatás alapján a döntés hátterében feltehetően a Nemzetközi Sajtófotó Kiállítás áll: korábban ugyanis Dúró Dóra, a Mi Hazánk politikusa Csák János miniszternél jelezte, hogy a kiállítást 18 év alattiak is látogathatják, pedig a fényképeken LMBTQ-kisebbséghez tartozók is láthatók. Márpedig ez a képviselő szerint sérti a kormány által gyermekvédelminek nevezett törvényt. 

A bejelentés után Csák János úgy döntött, hogy 18 év alattiak nem nézhetik meg a kiállítást, azonban miután a múzeumnak nincs joga ahhoz, hogy igazoltassa a látogatókat, a gyakorlatban semmilyen követkeménye nem lett Dúró Dóra akciójának, azaz a gyerekek továbbra is bejutottak az épületbe. L. Simon László még meg is köszönte a Mi Hazánk képviselőjének tevékenységét, a főigazgató szerint ugyanis a hírverés miatt megugrott a látogatók száma. 

„Él és virul a nemzet múzeuma. Köszönjük, kedves Dúró képviselő asszony. Különösen köszönjük a közönségünk figyelmét, szeretetét és megértését” – írta múlt csütörtökön közösségi oldalán a múzeum főigazgatója.

Az esettel az RTL Híradója is foglalkozott, a stáb is azt tapasztalta, hogy 18 éven aluliak is gond nélkül bejutottak a kiállításra, amelyre egész nap hosszú sorokban várakoztak belépésre a látogatók.


A törvény értelmében egyébként, mivel a Nemzeti Múzeum 200 méteres körzetében templom található, a kiállítást egyáltalán nem szabadna megtartani felnőtteknek sem – hívta fel a figyelmet Nyáry Krisztián, a Líra kreatív igazgatója. Az állam azonban kezdettől szelektíven tartja be saját jogszabályát. 

Korábban az RTL Híradó arról számolt be: tolómérővel mérték le a Nógrád megyei kormányhivatal munkatársai hétfőn, milyen messze van egy pásztói Líra könyvesbolt a katolikus iskolától, illetve a templomtól.


Nyitókép: Bruzák Noémi/MTI

#Belföld#l. simon lászló#magyar nemzeti múzeum#gyermekvédelmi törvény

Címlapról ajánljuk