Belföld

Reagált a kirúgásáról szóló hírre L. Simon László

rtl.hurtl.hu

2023. november 6. 12:43

„Négygyermekes apaként, nagyszülőként határozottan visszautasítom, hogy gyermekeinket tőlem vagy az általam vezetett intézménytől kellene megvédeni” – fogalmazott a menesztett főigazgató.

Csák János miniszter ma reggel közölte velem, hogy felment a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói pozíciójából, mert álláspontja szerint szabotáltam a gyermekvédelmi törvényt. 

A döntést tudomásul veszem, azonban elfogadni nem tudom azt. 

A World Press Photo kiállítás képeinek bemutatásával a múzeum szándékosan semmilyen jogszabályt nem sértett meg” – írta hétfői Facebook-posztjában L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum menesztett főigazgatója.

Csák János a kirúgást azzal indokolta, hogy a főigazgató elmulasztotta az intézménytől elvárható jogkövetést, amikor 18 éven aluliakat is beengedett a Nemzetközi Sajtófotó Kiállításra, pedig ott LMBTQ-közösségről szóló fényképek is láthatók. Az ügyet Dúró Dóra, a Mi Hazánk képviselője indította el, aki bejelentést tett a szabályszegésről a miniszternél.

Csák János a képviselő jelzése után úgy döntött, hogy 18 év alattiak nem nézhetik meg a kiállítást, azonban miután a múzeumnak nincs joga ahhoz, hogy igazoltassa a látogatókat, a gyakorlatban semmilyen követkeménye nem lett Dúró Dóra akciójának, azaz a gyerekek továbbra is bejutottak az épületbe. L. Simon László még meg is köszönte a Mi Hazánk képviselőjének tevékenységét, a főigazgató szerint ugyanis a hírverés miatt megugrott a látogatók száma. 

L. Simon László a menesztéséről szóló Facebook-posztjában azt írta, a minisztérium is elismerte korábbi levelében, hogy nem szegte meg szándékosan a törvényeket. Csák János ugyanis azt írta: „Álláspontom szerint szándékos jogsértésre utaló körülmény a Magyar Nemzeti Múzeum részéről nem merül fel (…)”

A kirúgott főigazgató azt írta: „A minisztériumi közleményben foglaltakkal ellentétben a fenntartó utasítását késlekedés nélkül és maradéktalanul betartottuk, a 18 év alatti korlátozást bevezettük és erről a fenntartót azonnal értesítettük. 

Négygyermekes apaként, nagyszülőként határozottan visszautasítom, hogy gyermekeinket tőlem vagy az általam vezetett intézménytől kellene megvédeni.  

Az esettel az RTL Híradója is foglalkozott, a stáb is azt tapasztalta, hogy 18 éven aluliak is gond nélkül bejutottak a kiállításra, amelyre egész nap hosszú sorokban várakoztak belépésre a látogatók.


Nyitókép: Katona Tibor/MTI

#Belföld#l. simon lászló#kirúgás#menesztés#csák jános#magyar nemzeti múzeum

Címlapról ajánljuk